dec. 12 2021

Soiul de mar Inedit – descriere, caracteristici

Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Inedit’

Denumire populara soi de mar: Inedit sin. H 3/5-90 Voinești

Origine: Soiul a fost obtinut in 1994, prin polenizarea naturala a soiului Prima, cu iradierea semințelor postmaturate.  Soiul a fost obținut de către doamna cercetător Valeria Petre  in cadrul SCDP Voinești.

Soiul de mar Inedit prezinta toleranta la rapanul marului (prin gena Vf mostenita de la soiul parinte „Prima”) si are si toleranta la fainarea marului.

Inflorire: perioada de înflorire este mijlocie – semi târzie.

Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie-mica.

Ramurile de rod: fructifica pe țepușe,  nuielușe.

Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, 20 septembrie – 5 octombrie;

Marimea fructului: mijlocie, fructe cu greutate medie de circa 150 grame, de 6 cm inaltime si 7 cm diametru;

Culoarea fructului “pielitei”: culoarea de fond este galben-verzui, acoperit de rosu pe partea insorita (pe cca. 2/3 din suprafata);

Pielita/Coaja: este subtire, lucioasa;

Forma fructului: conic-globulos.

Gustul: este dulce (acumuleaza cca. 11 % zaharuri), slab acidulat, fin aromat

Pulpa: verzuie, ferma.

Păstrarea fructelor: fructele pot fi pastrate peste 6  luni de la recoltare in depozite normale, si ceva mai mult in condiții de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).

Utilizare: consum in stare proaspata, prajituri, etc.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 1 Soiul de mar Inedit (Malus domestica „Inedit”)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Inedit – descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii