mart. 31 2015
Soiul de mar Real – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Real’
Denumire populara soi de mar: Real
Origine – a fost obtinut la SCDP Voinesti
Soiul este originar din Romania si a fost obtinut din genitori: semintele soiului Prima o.p radiate.
Real fost omologat in anul 2007.
Soiul Real este un soi cu rezistenta genetica la rapanul marului (Venturia inaequalis).
Vigoarea pomului: mijlocie
Rodirea: Soiul de mar romanesc REAL rodeste pe ramuri scurte si lungi: nuieluse, mladite. Pomul are un rod constant cu o productie de 25-30 tone/ha.
Perioada maturarii fructelor: soi de vara, se coace la finele lui august-inceput de septembrie.
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 175-185 grame.
Diametrul fructului: este de 6-8 cm
Culoarea fructului “pielitei”: fundalul verde spre galben-pai este acoperit 2/3 de rosu-intens (Vezi fig.).
Pielita: este neteda, cu lenticele
Forma fructului: este tronconic – alungit
Pulpa este alb-crem, mijlociu-ferma, suculenta
Gustul: fructul dulce, echilibrat-acidulat, bun la gust.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1 si chiar 3 luni in depozite speciale (depozit cu atmosfera si temperatura controlate).
Utilizare: consum in stare proaspata (mar de desert), etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli: rezistenta generala la boli este buna
- Soi cu toleranta la anumite rase de rapan la mar (Venturia inaequalis). Marul Real este un soi cu gena Vf, gena preluata de la Marul Japonez (Malus floribunda);
- Soiul de mar Romanesc – Real este slab atacat de Fainarea marului (Podosphaera leucotricha).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Real – descriere, particularitati