nov. 05 2017
Soiul de par Untoasa de Geoagiu – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Untoasa de Geoagiu’
Denumire populara soi de par: Untoasa de Geoagiu
Originar din Romania, a fost obtinut de SCPP Geoagiu prin incrucisarea soiurilor „Olivier de Serres” cu „Josephine de Malines” in anul 1973.
Vigoarea pomului este mica-mijlocie, recomandat pentru livezi de par superintensive
Inflorire: perioada de inflorire este tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, 15 septembrie – 15 octombrie
Productia: rodeste pe tepuse (ramuri scurte).
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 180-230 grame cu diametru de 6-7 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-galbuie, prezinta puncte de rugina si o rumenire rosu-oranj pe partea insorita (Vezi fig.). Pielita este mijlociu de subtire.
Forma fructului este o varietate de par Bergamot (bergamotiforma-fara gat), sferic-turtita, maliforma (Vezi fig.).
Gustul – fructul este aromat si bine echilibrat zahar/aciditate;
Pulpa: verde-galbuie, suculenta, untoasa.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 20-30 zile in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (2 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate.
Utilizare: fruct de desert/masa.
Polenizare: soiul de par Untoasa de Geoagiu este autosteril dar se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Napoca, Republica, Aromata de Bistrita, Williams, Passe Crassane, Kaiser, etc.
Inmultire: Soiul de par Untoasa de Geoagiu se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate slaba pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Focul bacterian la par (Erwinia amylovora).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Untoasa de Geoagiu – descriere, particularitati