aug. 27 2021

Soiuri de capsun extratimpurii si timpurii: 1-31 mai

Soiurile de capsun se impart dupa epoca de coacere in: Extratimpurie (1-15 mai), Timpurie (16-31 mai), Mijlocie (1-15 iunie), Tarzie (dupa 16 iunie), Remontante (fructifica tot anul, dar au doua maxime: primavara-vara & toamna).

Soiul de capsun Albion –soi de capsun timpuriu; foarte productiv, rezistent la ger; frunzele sunt mari, formeaza tufe viguroase; marimea fructelor este mare, cu o greutate peste 14 g,  diametrul 35 mm; forma fructelor conic-alungita; epiderma de culoare rosie; pulpa rosu deschis, cu consistenta medie, gust echilibrat, aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Elegance – soi de capsun timpuriu, foarte productiv, rezistent la ger; frunzele au crestere erecta, marimea fructelor este mare (14-15 g), cu diametrul peste 35bmm; forma fructelor conic usor turtita, uniforme; epiderma de culoare rosu aprins; gustul aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Premial – origine Romania, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt mari, lucioase, putin gofrate, de culoare verde deschis; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate peste 14-15 g,  diametrul 30-35 mm; forma fructelor conica-globuroasa; epiderma de culoare rosie, cu achene adancite, pulpa rosu deschis, cu fermitate medie, gust echilibrat, aromat, vigoare mare, cu putini stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Regina (Brandenburg) – soi de capsun extratimpuriu; frunzele cu foliola mediana obovat-eliptica, de culoare verde-galbui-deschis, marimea fructelor este mica, sub 11g si diametrul sub 25 mm; forma fructelor conic alungita, ingusta, cu gat, de culoare rosu aprins, fructele sunt lucioase cu o pubescenta fina si achene mici de culoare galbena, pulpa rosie-portocalie spre exterior si roz in centru, consistenta, cu suculenta medie, gust acidulat, intens aromat – asemanator cu cel al fragilor, vigoare mare, cu multi stoloni.

Soiul de capsun San Andreas – origine SUA, soi de capsun extratimpuriu, tip de fructificare continua – remontant, care fructifica in mai-iunie si octombrie;  frunzele sunt mari, de culoare verde  inchis; marimea fructelor este mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate mai mare de 14 g; forma fructelor este conic-alungita; epiderma de culoare rosie; gust dulce, aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Surprise des Halles – origine Franta, soi de capsun timpuriu;  frunzele cu foliola mediana mica, rotund-eliptica, de culoare verde  deschis, marimea fructelor este mica-mijlocie, greutatea intre 11-14 g si diametrul 25-30 mm; forma fructelor sfero-conica, larga, cu varful rotund, de culoare rosu aprins, achenele de culoare rosie, pulpa rosie-portocalie, cu consistenta medie, suculenta, gust acidulat-dulce, intens aromat, vigoare mijlocie, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Vibrant – origine Anglia, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt mari, de culoare verde  inchis, cu petiolul foarte lung; marimea fructelor este mare-foarte mare, greutatea peste 14 g si diametrul peste 35 mm; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, cu consistenta medie, gust dulce, intens aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Alba– origine Italia, soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 25 mm; forma fructelor conica-alungita, uniforme; epiderma de culoare rosu deschis, pulpa de consistenta medie, vigoare mica, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Camarosaorigine California, soi de capsun timpuriu, foarte productiv; frunzele sunt mari, de culoare verde, formeaza o tufa compacta; marimea fructelor mare-foarte mare, cu o greutate peste 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conic-alungita, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa are consistenta medie, culoare rosie; gust dulce, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate in special pentru consum, dar si congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Clery– origine Italia, soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor mare, cu diametrul peste 25 mm; forma fructelor conic-alungita, uniforma; epiderma de culoare rosie, pulpa rosie, cu consistenta medie, gust dulce – aromat, vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Coral– origine Romania, soi de capsun timpuriu; marimea fructelor este mijlocie (10-15 g), cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor conic alungita; epiderma de culoare rosie, pulpa rosie, cu consistenta medie, gust dulce, aromat, vigoare mare, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Darselect–soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 25 mm; forma fructelor conica-alungita; epiderma de culoare rosie; pulpa de consistenta medie, suculenta; gust dulce, foarte aromat;  vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Elsanta – origine Olanda, soi de capsun timpuriu; foarte productiv si rezistent la boli; frunzele sunt mari, lung petiolate, de culoare verde inchis, marimea fructelor este mare, cu o greutate de 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conica-rotunjita; epiderma de culoare rosu aprins; pulpa de culoare rosiu-portocalie si ferma; vigoare mijlocie-mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare

Soiul de capsun Gariguetteorigine Franta, soi de capsun timpuriu, productiv; frunzele sunt mari, de culoare verde deschis, formeaza o tufa compacta, marimea fructelor mare-foarte mare, cu o greutate peste 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conica, cu varful usor ascutit; epiderma de culoare rosu intens, lucioasa; pulpa este rosie la interior si la mijloc alba, gust dulce, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate in spefial pentru consum, dar si congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Honeoye – origine SUA, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt de dimensiuni medii, de culoare verde  inchis; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul peste 25 mm si o greutate de 12-14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu inchis; pulpa cu fermitate medie, de culoare rosu deschis; gust dulce – aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Korona – origine Franta, soi de capsun timpuriu;  soi foarte productiv; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 25 mm si o greutate de peste 25 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosie; gust dulce-acrisor, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Malga – soi de capsun timpuriu; tip de fructificare continua – remontant, care fructifica in mai-iunie si octombrie; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul peste 25 mm si o greutate de 12-14 g; forma fructelor este conic-alungita; epiderma de culoare rosie; pulpa ferma, suculenta; gust dulce, foarte aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Magnum – origine Franta, soi de capsun timpuriu;  marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14 g; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosie, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce –  aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata.

Soiul de capsun Mermoladaorigine Italia, soi de capsun timpuriu; productiv; frunzele formeaza o tufa compacta, marimea fructelor mare-foarte mare, peste 35 mm diametrul; forma fructelor conica, cu varful usor ascutit; epiderma de culoare rosu inchis, lucioasa, gust dulce, foarte aromat, vigoare mica, fructele sunt rezistente la transport, utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Mira – origine Canada, soi de capsun timpuriu, rezistent la ger; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor mijlocie, cu diametrul de 20 mm; forma fructelor conica, uniforma; epiderma de culoare rosie, lucioasa, gust foarte aromat, vigoare mijlocie, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare. Acest soi este rezistent la Botrytis cinerea.

Soiul de capsun Monterey – origine SUA soi de capsun timpuriu; tip de fructificare continua – remontant, care fructifica in mai-iunie si octombrie; marimea fructelor este mare, cu diametrul peste 30 mm si o greutate de 14 g; forma fructelor este alungita; epiderma de culoare rosie; gust deosebit, aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea se dulceturi, gemuri.

Soiul de capsun Pacahontas – origine SUA, soi de capsun timpuriu;  frunzele cu foliola mediana rotunda, marimea fructelor este mare (14 g), cu diametrul peste 35 mm; forma fructelor conic alungita, cu gat, varful ascutit sau retezat, de culoare rosu inchis, achene mici de culoare galben-verzui, pulpa rosu intens, consistenta, suculenta, gust acidulat, aromat, vigoare mare, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Profusion– origine Franta, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt mici, de culoare verde, cu foliola mediana obovat-rotunjita, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-30 mm; forma fructelor globuroasa, scurt-conica sau aproape reniforma; epiderma de culoare rosu deschis, pulpa roz-rosiatica la exterior si roz pal la interior, cu consistenta medie, gust acidulat-dulce, slab aromat, vigoare mijlocie,fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Red Rich– origine SUA, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt de culoare verde inchis, cu foliola mediana mare, rotunjita, marimea fructelor este mijlocie, cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor conica sau sfero-conica, neuniforma; epiderma de culoare rosu inchis, pulpa rosie, consistenta, gust acidulat-dulce, aromat, vigoare mijlocie,fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Rumba – origine Olanda, soi de capsun timpuriu;  soi de capsun rezistent la ger;  marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 35 mm si o greutate de 14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma, suculenta; gust dulce – foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.

Soiul de capsun Symphony – origine Scotia, soi de capsun timpuriu;  frunzele sunt mari, de culoare verde; marimea fructelor este mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins; pulpa carnoasa, suculenta; gust dulce; vigoare mare, fructele sunt sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau pentru industrializare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de capsun extratimpurii si timpurii: 1-31 mai

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii