aug. 28 2021

Soiuri de capsun cu coacere tarzie: dupa 16 iunie

Soiurile de capsun se impart dupa epoca de coacere/maturitate/recoltare in: Extratimpurie (1-15 mai), Timpurie (16-31 mai), Mijlocie (1-15 iunie), Tarzie (dupa 16 iunie), Remontante (fructifica tot anul, dar au in general doua maxime: primavara & vara si toamna).

Cultura capsunului (Fragaria x ananassa) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate.

Capsunii reprezinta primele fructe de primavara, gustul si aroma lor deosebita determina cultivarea lor in majoritatea gradinilor sau in camp.

Capsunile contin la 100gAntioxidanti: 4.302 μ mol,  ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 136 kJ (33 kcal); carbohidrati 7,68 g; proteine 0,67 g; vitamina C 58,8 mg; Sursa USDA.

Soiul de capsun Benton – origine SUA, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate intre 20 -25 iunie; frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, marimea fructelor este mijlocie, cu diametrul de 20 mm; forma fructelor conica-alungita, cu varful ascutit sau tesit; epiderma de culoare rosie, pulpa intens colorata, cu consistenta medie, vigoare mare, cu un numar mediu de stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare.

Soiul de capsun Fenella – soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 iunie;  rezistent la ger, tolerează vremea umedă; soi productiv; marimea fructelor este mare-foarte mare, greutatea peste 14 g; epiderma de culoare rosie; pulpa rosu intens, suculenta, vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Florence – origine Anglia, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 – 25 iunie; soi de capsun rezistent la ger;  frunzele sunt mari, de culoare verde inchis; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 30 mm si o greutate de peste 35 g; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce – foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata.

Soiul de capsun Matis – origine Franta, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 – 25 iunie; soi de capsun foarte productiv, rezistent la ger;  frunzele sunt mari, lucioase, de culoare verde inchis; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14-15 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce – aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Red Guantlet– origine Anglia, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 iunie, foarte productiv; frunzele au foliola mediana romboidal-rotunjita, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-35 mm; forma fructelor scurt-conica, cu varful tesit; epiderma de culoare rosu intens, cu achene mici, pulpa rosu aprins la exterior si roz la interior, consistenta, cu suculenta medie, gust acidulat-dulce, aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de capsun cu coacere tarzie: dupa 16 iunie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii