nov. 05 2016

Cultivarea capsunilor in gradina & camp: tehnologie completa

cultivarea-capsunilor-in-gradina_camp_150Cultura capsunului (Fragaria x ananassa) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate.

Capsunii reprezinta primele fructe de primavara, gustul si aroma lor deosebita determina cultivarea lor in majoritatea gradinilor sau in camp.

In Romania capsunul se cultiva pe suprafete intinse in zone ca: Satu Mare (Halmeu); Salaj (Simleul Silvaniei, Hida); Bihor (Vadu Crisului); Arad (Seleus, Curtici, Macea); Dambovita; Valcea; etc.

Putem cultiva capsun de la campie si pana in regiunile montane inferioare (cultura capsunilor in pasul Tihuta la 1080 m altitudine).

 

CUPRINS:

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE CAPSUN

Temperatura/caldura

Vantul

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH

 

CULTURA CAPSUNULUI IN GRADINA & CAMP

Soiuri de Capsun

Culturi bune premergatoare

Infiintarea culturii de capsun

Plantarea capsunului

 

LUCRARI LA CULTURA DE CAPSUN

Completarea golurilor

Fertilizarea la cultura de capsun

Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun

Tratamente la cultura de capsun

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE CAPSUN

Temperatura  / caldura – capsunul se incadreaza intre plantele putin-pretentioase fata de caldura, plantele bine inaradacinate suporta iarna (in perioada de repaus vegetativ) chiar si -35 ºC (in functie de soi).

Capsunul prefera in perioada de vegetatie  temperaturi optime in intervalul 10-25ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC, iar cea maxima absoluta de 29ºC. In perioada de repaus partea aeriana a capsunului poate fi afectata de temperaturile negative sub -15 … -20 ºC (in functie de verietate si de prezenta / absenta zapezii). Florile pot fi afectate de inghet de la temperaturi sub 0 … -3°C (pentru a proteja florile in noptile reci putem apela la acoperirea plantelor cu folie microporoasa tip – Agril).

Vantul – cultura de capsun se amplaseaza in locuri adapostite, ferite de vanturi puternice.

Lumina – capsunul prefera locurile luminoase (insorite) pentru a obtine maxim de calitate si productie, insa suporta si fructifica si in conditii de semiumbra. La plantele aflate la umbra, productia va fi compromisa din punct de vedere calitativ si calitativ.

Umiditatea (apa):

Capsunul este o planta care prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este obligatorie la culturile de capsuni. Atentie !!! – umiditatea in exces combinata si cu mulcirea poate conduce usor la aparitia bolilor de sol specifice.

Solul – Capsunul  (Fragaria x ananassa) prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Capsunul vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-nisipoase, aluviale dar suporta si solurile argiloase, nisipoase, argilo-nisipoase, etc;

Reactia solului: capsunul vegeteaza bine in intervalul unui  pH de 5.5-7.

 

CULTURA CAPSUNULUI IN GRADINA & CAMP

Capsunul este o planta perena semierboasa cu vigoare diferita (mica, mijlocie, mare) care se menține in cultura pana la 4 ani.

Soiuri de Capsun: Floral (din 2004), Magic (din 1998), Real (din 1998), Benton, Coral, Gorella, Delicios, Alba, Mara, Premial, Ralu, Razvan, Red Gauntlet, Roxana, Satmarean, Safir, Senga Sengana, Viva, Elsanta, Honeoye, Senga S., Alba, Elianny, Kimberly, Mira, Albion, Premial, Marmolada, Clery, etc.

Esalonarea productiei se face cu ajutorul soiului (extratimpuriu, mediu, tarziu).

In general sunt preferate soiurile remontante (fructifica de mai multe ori intr-un an).

Culturi bune premergatoare celei de capsun sunt: mazare, fasole, bob, soia, trifoi, lucerna, grau, triticale, orz, ceapa, usturoi, morcov. Se recomanda revenirea cu capsun pe aceiasi suprafata dupa 3-4 ani.

Culturile de capsun se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate cu nivelul apei freatice < 2 metri.

Infiintarea culturii de capsun se face utilizand stoloni bine inradacinati si liberi de boli (certificati, fara viroze, etc.) astfel:

I. Cu stoloni nerefrigerati:

  • Primavara in intervalul 15 Martie-Aprilie (in anul plantarii nu se lasa inflorescente pe plante);
  • Toamna in Septembrie-15 Octombrie  (in anul urmator, anul I nu se lasa inflorescente pe plante).

II. Cu stoloni refrigerati:

  • Vara plantam in Iunie, iar in anul urmator se poate incepe recoltarea, intrucat in anul plantarii, plantele de capsun au timp suficient sa se dezvolte si fortifice.

Plantarea se poate face manual sau mecanizat utilizand masini de plantat stoloni de capsuni.

Odata cu infiintarea culturii se poate monta sistemul de irigare prin picurare si peste acesta materialul de mulcire ca: folia neagra de mulcire (simpla sau preperforata), agrotextilul, etc.

Plantarea se face:

  • in randuri simple la 30-33 cm intre plante/rand si 80-90 cm intre randuri;
  • in randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (40 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90 cm, iar distanta intre plante/rand este de 30-33 cm;

In general in camp (Vezi fig.) este utilizata cultura pe biloane, biloanele sunt mulcite cu folie neagra, pe bilon avem randuri duble iar intre biloane se mulceste cu paie.

 

LUCRARI LA CULTURA DE CAPSUN

Completarea golurilor (in primele 2 saptamani dupa plantare), eliminarea florilor (in primul sezon de vegetatie, la culturile infiintate in toamna & primavara), prasile manuale si mecanice, plivitul, dirijarea filamentelor ‚stolonilor’ pe rand (la culturile fara folie de mulci), eliminarea filamentelor ‚stolonilor’ (la culturile cu folie de mulci sau agrotextil dar si la celelalte culturi – a celor prezenti intre randuri), cosirea frunzelor dupa recoltare, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Fertilizarea la cultura de capsun

Fertilizarea de baza cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) 10 t/ha.

Fertilizarea de baza inainte de plantare cu – YaraMila Complex (12-5-15);

Fertilizarea faziala prin picurare cu produse hidrosolubile de inalta calitate  din gama: YaraTera, YaraLiva Calcinit;

Fertilizarea foliara cu: YaraVita Bortrac, YaraVita Zintrac, YaraVita Stopit; YaraVita Seniphos, etc.

Fertilizarea capsunului se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii de capsun.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea capsunilor se face esalonat la maturitatea de consum in una, doua sau mai multe perioade (la soiurile remontante).

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la capsun

Bolile capsunului:

Daunatori la capsun:

Tratamente la cultura de capsun se efectueaza conform fenofazelor in care se gaseste planta.

Fig. 4 Cultivarea capsunilor in camp pe biloane mulcite cu folie

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 5 Cultivarea capsunilor in camp pe biloane mulcite cu folie

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 6 Cultivarea capsunilor in  camp pe biloane mulcite cu folie neagra

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 7 Cultivarea capsunilor in gradina

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 8 Cultivarea capsunilor in gradina

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 9 Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Fig. 10 Cultivarea capsunilor in gradina & camp

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea capsunilor in gradina & camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii