Horticultorul.ro

nov. 14 2016

Daunatori la Capsun si afectarea culturii

daunatori-la-capsun_1501. Afidele la capsun – paduchii de plante (Myzus fragariae) sunt daunatori periculosi intalniti in culturile de capsuni. Afidele ataca plantele de capsun si prefera partea inferioara a frunzelor, acestea sug seva plantei conducand la cresteri reduse si deformarea frunzelor. Afidele reprezinta vectori ce transmit virusi (virozele) la plantele de capsun, mai ales daca cultura ramane pe aceiasi suprafata timp de mai multi ani.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Afidele la capsun (paduchii de plante); 

2. Paianjenul rosu la capsuni (Tetranychus urticae) – Acarianul rosu comun este un daunator frecvent intalnit in culturile de capsun. Aceasta poate avea 10-20 generatii pe an. Temperaturile ridicate si umiditatea relativa a aerului scazuta sunt cele care permit inmultirea si dezvoltarea populatiilor de paianjen rosu.

Semnele atacului cauzat de paianjenul rosu se pot observa pe frunze unde apar zone punctiforme decolorate de-a lungul nervurilor. Frunzele atacate isi schimba culoarea din verde in cenusiu, devin rigide, casante si apoi se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul rosu la capsuni (Tetranychus urticae); 

3. Carabusul de mai – viermi abli (Melolontha melolontha) – carabusul de mai are o generatie la 3-4 ani. In aceasta perioada, larvele lui stau in sol si ataca partea subterana a plantelor de capsun.

Viermii albi ataca radacinile si zona coletului la capsuni, conducand la uscarea si moartea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Carabusul de mai – viermi abli (Melolontha melolontha);

 4. Viermii sarma (Agriotes ssp.) reprezinta insecte daunatoare, intalnite in culturile de capsuni. Viermii sarma au  o generatie la 4-5 ani. Cand larva viermelui sarma a devenit fotofaga (in al 3-lea an de crestere), aceasta devine periculoasa atacand plantele cultivate. Atacului viermilor sarma are loc la nivelul radacinilor si coletului plantelor de capsun.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viermii sarma (Agriotes ssp.);

 5. Tripsii la capsunisunt insect daunatoare intalnite atat la capsunii cultivate in statii protejate cat si in camp. Tripsii ataca frunzele de capsun sugand seva tesuturilor, rezultand astfel plante mici si deformate. Tripsii reprezinta si vectori de transmitere a virozelor la plantele de capsun.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tripsii la capsuni;

6. Viesprea neagra a capsunului (Allantus cinctus)este un daunator periculos intalnit in culturile de capsun. Viesprea neagra a capsunului are 1-2 generatii pe an. Larvele de viespre neagra ataca frunzele de capsun, in urma atacului ramanand doar nervurile frunzelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viesprea neagra a capsunului (Allantus cinctus); 

7. Gargarita neagra (Anthonomus rubi)este o insecta daunatoare, cu o singura generatie pe an care afecteaza plantele de capsun. Aceasta ierneaza in sol, incepandu-si activitatea cand temperaturile incep sa creasca. Gargarita neagra ataca lastarii tineri, bobocii florali si florile, influentand astfel inflorirea si fructificarea plantelor; 

8. Gandacul paros (Epicometis hirta)este un daunator periculos intalnit in culturile de capsuni. Gandacul paros ierneaza in sol in stadiu de adult. Primavara adultii incep sa zboare, noaptea retragandu-se in sol sau pe partea inferioara a frunzelor. Gandacii parosi se hranesc cu organelle florale ale plantelor, afectand astfel productia.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gandacul paros (Epicometis hirta);

 9. Nematozii galicoli la capsun (Meloidogyne spp.)sunt specii de viermi ce patrund in plantele de capsun cultivate in spatii protejate (sere, solarii). Larvele circula prin sol in cautarea radacinilor plantelor in care patrund cu usurinta. Semne ale atacului menatozilor galicoli la capsuni se pot observa prin stagnarea cresterii plantelor, plante debile sau chiar uscarea acestora. Plantele atacate sunt sensibile la atacul ciupercii ce provoaca ofilirea vasculara a legumelor (Fusarium spp. si Verticillium spp.).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Nematozii galicoli la capsun (Meloidogyne spp.); 

10. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)este un melc fara cochilie polifag, care se hraneste cu organele plantelor de capsun (Frunze, flori, fructe). Limaxul cenusiu ataca plantele de capsun (frunzele si fructele) pe timpul noptii sau ziua (in perioadele ploioase). Semnele atacului se observa prin prezenta unor gauri in mijlocul sau marginea frunzelor, ajungand sa consume intreaga parte aeriana a plantelor dar ataca si consuma si fructele.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);

 11. Scuipatul cucului (Philaenus spumarius)cicada scuipatul cucului este o insecta daunatoare intalnita in culturile de capsuni care ierneaza in stadiul de ou. Exemplarele de scuipatul cucului inteapa si sug seva plantelor de capsun, frunzele atacate se deformeaza, plantele raman mici.  La atacuri masive plantele de capsun se ofilesc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Scuipatul cucului (Philaenus spumarius);

12. Paduchele negru al capsunului (Aphis forbesi)este o specie de afide specifica capsunului  (care ataca doar capsunul)Plantele atacate au cresteri reduse iar fructele raman mici.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele negru al capsunului (Aphis forbesi) 

13. Acarianul capsunilor (Tarsonemus fragariae), etc.

daunatori-la-capsun_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatori la Capsun si afectarea culturii

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii