nov. 09 2020
Soiuri de Castan Comestibil – descriere, particularitati
Soiurile de castan comestibil (Castanea sativa) provin in general din selectii de biotipuri valoroase si autofertile (polenizarea se poate face si cu propriul polen).
Recoltarea castanelor comestibile se realizeaza in intervalul septembrie-noiembrie prin scuturarea ramurilor pomilor, in momentul cand involucrul (cupa fructifera, ghimpata ce se desface in 4 valve) cu spini este crapat si se elibereaza cu usurinta castanele comestibile (2-3 achene globuloase “castana – maroánă”).
Castanele comestibile se consuma: in stare proaspata, castane prajite, castane fierte, piureuri de castane, creme, in compozitia a numeroase preparate culinare (tort, budinca, inghetata, etc).
Fructele se folosesc si in industria alimentara pentru: faina de castane, etc.
Cultura castanului comestibil este relativ-ușoara, daca se practica in zonele recomandate din Romania (zone cu condiții pedo-climatice optime) si daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obținerii unor recolte bogate si de calitate. Plantatiile de castan comestibil daca sunt bine ingrijite pot atinge varste de exploatare economica de pana la 130-140 ani.
Soiul de castan Polovraci – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 10 septembrie; marimea fructelor este mare; forma fructelor usor alungita spre ambele capete; pericarpul (pielita) are culoarea castaniu-deschis, lucios, neted, subtire si elastic; miezul este alb-galbui, reprezinta circa 85-90% din greutatea fructului; gustul dulce, aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Iza – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 20 septembrie; marimea fructelor este mare si foarte mare; forma fructelor aproape sferica; pericarpul (pielita) are culoarea maronie, lucios, neted; miezul este crem, de consistenta buna, reprezinta circa 82-89% din greutatea fructului; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Hobita – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 10 octombrie; marimea fructelor este mijlocie; forma fructelor conic-rotunjita; pericarpul (pielita) are culoarea castaniu-inchis, lucios, neted, subtire si elastic; miezul este alb-galbui, reprezinta circa 86% din greutatea fructului; gustul dulce- aromat; vigoare pom mica.
Soiul de castan Mara – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate intre 5-15 octombrie; marimea fructelor este mijlocie; forma fructelor aproape sferica; pericarpul (pielita) are culoarea castaniu-inchis, lucios, neted, subtire si elastic; miezul reprezinta circa 83-87% din greutatea fructului; gustul echilibrat; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de castan Tismana – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 15 septembrie; marimea fructelor este mijlocie; forma fructelor plat-rotunjite; pericarpul (pielita) are culoarea maronie, cu dungi cafenii inchis, subtire si rezistent; miezul este alb-galbui; gustul dulce- aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Gureni – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 15 octombrie; marimea fructelor mijlocie; forma fructelor aproape sferica, lata; pericarpul (pielita) are culoarea roscata, cu dungi cafenii, lucios, rezistent; miezul este alb; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mare.
Soiul de castan Prigoria – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare; forma fructelor rotunjita, usor aplatizata spre varf; pericarpul (pielita) are culoarea castanie, cu dungi, lucios; miezul este alb-crem, consitent; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Romval – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 15 octombrie; marimea fructelor mare; forma fructelor rotunjit-aplatizata; pericarpul (pielita) are culoarea castanie, lucios; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mare.
Soiul de castan Casval – origine Romania, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 15 octombrie; marimea fructelor mijlocie; forma fructelor rotunjit-aplatizata; pericarpul (pielita) are culoarea castanie, lucios; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mare.
Soiul de castan Precoce Migoule– origine Franta, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 10 septembrie; marimea fructelor este mijlocie-mare; forma fructelor eliptica; pericarpul (pielita) are culoarea maronie, lucios, neted; gustul potrivit de dulce, aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Maraval– origine Franta, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 1 octombrie; marimea fructelor este mare; forma fructelor larg-eliptica; pericarpul (pielita) are culoarea maroniu-inchis, lucios, neted; gustul echilibrat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de castan Marsol– origine Franta, soi de castan care ajunge la maturitate dupa 1 octombrie; marimea fructelor este mare; forma fructelor larg-ovata; pericarpul (pielita) are culoarea rosiatica, lucios, neted; gustul echilibrat; vigoare pom mare
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Castan Comestibil – descriere, particularitati