sept. 14 2021

Soiuri de coacaz rosu cu coacere timpurie – descriere

Fructele de coacaz rosu  sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul rosu pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.

In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).

Coacazele rosii contin la 100gAntioxidanti: (3.387 μ mol,  Sursa USDA Database for  ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 237 kJ (57 kcal); carbohidrati 7.5g; proteine 1.4g; vitamina C 30 mg; etc.

Cultura de Coacaz Rosu  este relativ – usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Rosu nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz rosu pot fi impartite in:

♦  Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie:  11-20 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere tarzie:  20-31 iulie.

Soiul  Rosii de Versailles – soi de coacaz rosu cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este de lungime medie, compact; dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag,  aromat;  soi  productiv; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

Soiul  Jonker Van Tets –soi de coacaz rosu originar din Olanda, cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung (12-14 bace) pe ramurile tinere si mai scurt pe cele batrane; dimensiune bace mare, forma sferica, culoare rosu inchis; pielita subtire, lucioasa; pulpa  suculenta; gustul dulce-acidulat, aromat;  soi  foarte productiv, ce fructifica regulat, fara rezistenta la inghet; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

Soiul Cherry Viksne – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie;  soi productiv,  cu rezistenta la seceta si inghet; fructele sunt rezistente la transport, folosite adesea atat in stare proaspata cat si prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

Soiul   Red Lake– soi de coacaz rosu orignar din SUA, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este foarte lung, cu 10-12 bace; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor,  aromat;  soi  foarte productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

Soiul   Stantza– soi de coacaz rosu orignar din SUA, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mediu lung, cu 10-12 bace; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosu-inchis; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor,  aromat;  soi  productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

 

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz rosu cu coacere timpurie – descriere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii