sept. 14 2021
Soiuri de coacaz rosu cu coacere timpurie – descriere
Fructele de coacaz rosu sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul rosu pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.
In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).
Coacazele rosii contin la 100g: Antioxidanti: (3.387 μ mol, Sursa USDA Database for ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 237 kJ (57 kcal); carbohidrati 7.5g; proteine 1.4g; vitamina C 30 mg; etc.
Cultura de Coacaz Rosu este relativ – usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Rosu nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.
In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz rosu pot fi impartite in:
♦ Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie: 11-20 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere tarzie: 20-31 iulie.
Soiul Rosii de Versailles – soi de coacaz rosu cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este de lungime medie, compact; dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productiv; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
Soiul Jonker Van Tets –soi de coacaz rosu originar din Olanda, cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung (12-14 bace) pe ramurile tinere si mai scurt pe cele batrane; dimensiune bace mare, forma sferica, culoare rosu inchis; pielita subtire, lucioasa; pulpa suculenta; gustul dulce-acidulat, aromat; soi foarte productiv, ce fructifica regulat, fara rezistenta la inghet; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
Soiul Cherry Viksne – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; soi productiv, cu rezistenta la seceta si inghet; fructele sunt rezistente la transport, folosite adesea atat in stare proaspata cat si prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
Soiul Red Lake– soi de coacaz rosu orignar din SUA, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este foarte lung, cu 10-12 bace; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor, aromat; soi foarte productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
Soiul Stantza– soi de coacaz rosu orignar din SUA, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mediu lung, cu 10-12 bace; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosu-inchis; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor, aromat; soi productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz rosu cu coacere timpurie – descriere