Horticultorul.ro

apr. 12 2020

Cultura de Coacaz Rosu: plantare, infiintare, intretinere

Cultura de Coacaz Rosu  este relativ – usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Rosu nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Coacazul Rosu (Ribes rubrum) este un arbust fructifer originar din Europa Centrala si Nordica si Asia de Est, de la care se  utilizeaza fructele comestibile (coacaze rosii, rozinchină), care sunt de tip baca; de 0.7-1.1 cm, greutate 0,5-0.9 g/fruct, cu forma sferica, culoarea rosu-aprins grupate in ciorchini lungi (Vezi fig.). O planta matura de coacaz rosu poate da circa 2-5 kg de fructe, in functie de soi.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Vantul

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH

 

CULTURA DE COACAZ ROSU

Soiuri de Coacaz Rosu

Infiintarea culturii de Coacaz Rosu

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la coacazul rosu

Instalarea unui sistem de sustinere

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA COACAZUL ROSU

Completarea golurilor

Lucrari ale solului

Inierbarea  intervalului dintre randuri

Taierea la coacazul rosu

Irigarea

Recoltarea fructelor de coacaz rosu

Fertilizarea la coacazul rosu

Combaterea bolilor si daunatorilor la coacazul rosu

Boli la coacaz

Daunatori la coacaz

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE COACAZ ROSU 

Temperatura  –  coacazul rosu este o planta ce prefera temperaturi in intervalul 10ºC … 22ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC, iar cea maxima absoluta de 30ºC. In perioada de repaus, coacazul suporta temperaturi negative pana la -29 … -31 ºC (in functie de buna maturarea a lemnului). Florile sunt afectate de temperaturile < -4 ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de ger, de la temperaturi < 0 ºC.

Vantul – cultura de coacaz rosu se amplaseaza in locuri adapostite, ferite de vant.

Lumina – coacazul rosu vegeteaza si fructifica abundent  in conditii de lumina (locuri insorite – temperament de lumina). Totusi, planta vegeteaza si in conditii de semiumbra, iar in conditii de umbra, cresterile vegetative sunt puternice (cu internoduri lungi), iar fructificarea este afectata (scade calitatea si cantitatea fructelor).

Umiditatea (apa): plantele de coacaz rosu prefera solul reavan. In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea acestora. Astfel, la coacazul rosu se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta (in verile toride si secetoase), pentru a obtine o productie de calitate (fructe mari) si pentru a prevenii uscarea in masa a plantelor (acestea au o inradacinare superficiala si nu tolereaza seceta). Seceta si temperaturile de peste 30 ºC provoaca defolierea masiva a plantelor si in final moartea acestora.

Planta de coacaz rosu nu tolereaza excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor).

Plantatia de coacaz rosu nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 1,5 m);

Solul:  planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Coacazul rosu vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase, dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);  Se întâmpla frecvent ca la unele soiuri in situatia unor souri bogate in carbonati de calciu (CaCO3) sa apara cloroze puternice pe frunze;

Reactia solului: coacazul rosu prefera solurile cu un pH de 6,5-7,5,  dar suporta un pH intr-un interval mai larg 6-8; 

 

CULTURA DE COACAZ ROSU 

Coacazul Rosu (Ribes rubrum) este o specie arbustiva (arbust fructifer), a carei inaltime ajunge la 1,5-2  metri, iar diametrul tufei la 1-1,5 m (in apropierea varstei de 5-8 ani).

Cultura de coacaz rosu este mentinuta pana la 10-13 ani, dupa care plantele intra brusc in declin.

Soiuri de COACAZ ROSU: 

Soiurile de  coacaz rosu sunt  autofertile, dar polenizarea cu soiuri străine conduce la obtinerea de fructe ceva mai mari si mai numeroase.

Dintre soiurile de coacaz rosu/roz frecvent intalnite enumeram: Jonkheer Van Tets, Stantza, Houghton Castle, Jonkheer van Tets, Productivul Fay, Abundent, Rosu timpuriu, Heros, Wilder, Rosetta, Rolan, Rovada,  Rondom, Red Dutch, Rosu timpuriu, Red Lake, Rondom, Rose Pearl, Early Sweet, Wonder, Laxtons number one, Detvan, etc.

Infiintarea culturii de Coacaz Rosu

Culturile de coacaz rosu se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 13°, pentru a putea fi lucrat mecanizat cu usurinta).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, coacazul rosu prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50  este recomandata mai ales la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase). Scarificarea terenului in cruce inlocuieste cu succes lucrarea de desfundat la 40 cm.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30-35 cm, sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol. La fertilizarea de baza  se pot adauga si ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha).

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei, motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de coacaz rosu  se face utilizand  material obtinut prin: butasire, marcotaj sau altoire (coacaz rosu altoit pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum). Se pot utiliza plante de 1-2 ani, la ghiveci (cu pamant pe radacini) sau fara pamant pe radacini (radacini nude). In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 4.000 plante / ha (pentru o distanta de 2,5 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand). Este recomandat  ca  la plantare, sa introducem si un tutore (țăruș de 1,8 m) pe care sa palisam (legam) vertical  tulpinile de coacaz rosu pana la instalarea sistemului de sustinere.

Plantarea la coacaz rosu se face in functie de vigoarea tufelor-plantelor, la distanta de 2,5 sau 3 m intre randuri si 1 – 1,3 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam coacazul rosu toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ complet, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face plantatul pe toata  perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime. La plantare butasii de coacaz  rosu  se introduc la aceiasi adancime ca in pepiniera in groapa.

Plantarea la coacazul rosu se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier  monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (difera doar numarul de sarme/etaj si distantele intre sarme) este necesara. Sistemul de sustinere este util atat la formele conduse sub forma de tufa (intrucat tulpinile sub greutatea fructelor se culca/târăsc pe sol) si este obligatorie la formele altoite pe tulpina (pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum), semitulpina. Sistemul de sustinere se instaleaza in anul I (1), la formele pe tulpina  si se poate astepta pana in anul II la formele de tip tufa (tulpinile la formele joase se vor palisa pe etajele de sârmele ale spalierului sub forma de evantai). Un sistem de sustinere usureaza mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Palisarea/legarea  tulpinilor/ramurilor  se face  utilizand fir/ garou / tub/ furtun elastic de legat (se utilizeaza furtun din vinil/PVC de diametre diferite 2-8 mm in functie de necesitati).

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE COACAZ ROSU

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat) pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de coacaz rosu se poate face înierbarea  intervalului dintre randuri  (inierbarea se face in anul IV de la plantare), unde vom efectua cositul periodic.

Taierea plantelor de coacaz rosu

Coacazul rosu fructifica  incepand din anul 3 de la plantare, iar productia maxima o are la 4 ani de la plantare (pe tulpinile ce trec de 6 ani productia scade). Ramurile purtatoare de muguri de rod (muguri micști si floriferi) in majoritate sunt ramuri scurte, de tip buchete, care se regasesc in zona din apropierea cresterilor anuale (ramuri cu varsta intre 1-2-3 ani). Exista muguri de rod micștii si pe ramurile anuale de prelungire (ramurile care pornesc din mugurele terminal si prelungesc „cresc” in înălțime tulpina).

Taierea la coacazul rosu se efectueaza in uscat (in perioada de repaus vegetativ), primavara devreme, 1-15 martie.

Taierea de formare in anul I (1) se efectueaza primavara devreme pentru plantele ce au fost plantate toamna si imediat dupa plantare pentru cele plantate in primavara. Taierea se efectueaza doar la plantele conduse sub forma de tufa (NU – se aplica aceasta taiere la plantele altoite pe tulpina semiinalta-inata) si presupune scurtarea/taierea tulpinii la 10-15 cm deasupra solului. Aceasta taiere  are rolul de a stimula aparitia de numeroase tulpini si indesirea tufei. Neefectuarea acestei taieri in primavara  anului  I (1) poate conduce la aparitia unui numar extrem de redus de tulpini/tufa si o productie scazuta.

Plantele de coacaz rosu se pot forma ca: tufa (gard fructifer), evantai (gard fructifer palisat sub forma de evantai pe sistemul de sustinere), tulpina semiinalta sau inalta (la plantele altoite care necesita obligatoriu si sistem de sustinere); etc.

La culturile de coacaz rosu in formare (primii 3-4 ani), se vor face taieri de formare in primii 4 ani de la plantare. Acestea constau in pastrarea in primii 4 ani a cate 4-5 tulpini anuale/an, astfel vom ajunge in 4 ani la cca. 16-20 tulpini / planta de coacaz rosu de tip tufa.

Odata cu imbatranirea tulpinilor (dupa 5 ani), se incepe inlocuirea treptata a acestora (cate 4-5/an) cu unele noi (tinere), intrucat productia scade.

In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile  deteriorate (rupte, spintecate), uscate, afectate, deformate, debile (de vigoare slaba), care tind sa se tarasca pe sol, etc.

La formele de coacaz rosu altoite pe tulpina (portaltoi) de coacaz auriu – Ribes aureum se vor elimina eventualii lastari porniti din portaltoi.

Taieri  in verde la coacazul rosu se fac in intervalul aprilie-mai si presupun plivitul lastarilor in exces (peste 5) ce apar in zona coletului.

Irigarea la coacazul rosu este obligatorie pentru a mentine solul reavan, pentru a prevenii uscarea prematura a plantelor si pentru a  obtine fructe de calitate. Irigarea se va face in perioadele toride si secetoase din vara (sau in perioadele de seceta prelungita), utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea fructelor de coacaz

Coacazul rosu intra pe rod la cca. 3 ani de la înființarea culturii, iar la vârsta de 4-5 ani productia este maxima.

Fructele de Coacazul Rosu (Ribes rubrum) sunt de tip baca, de 0.7-1.1 cm diametru, greutate 0,5-0.9 g/fruct, de forma sferica, culoarea este rosu-aprins sau roz grupate in ciorchini lungi (Vezi fig.). O planta matura de coacaz rosu poate da circa 2-5 kg de fructe in functie de varietate.

La coacazul rosu se recolteaza ciorchinii, esalonat la maturitatea tehnologica (aceasta difera in functie de destinatia fructelor: consum in stare proaspata, congelare, utilizate in diverse preparate) in iunie-iulie. Recoltarea diurna se face in general dimineata (dupa ce s-a luat roua) sau seara.

Coacazele rosii se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de coacaz rosu

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in intervalul (15 februarie-15 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente, cca 50 kg/ha) granulate.

Fertilizarea faziala se poate face pe parcursul sezonului de vegetație (pana in 15 iunie) utilizând fertilizanți  hidrosolubili sau lichizi administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.

Se pot face si fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de coacaz rosu si combaterea carentelor/clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

Combaterea bolilor si daunatorilor la coacazul rosu

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri dar si frecventei/presiunii atacului.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK POMI FRUCTIFERI R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Boli la coacaz:

Daunatori la coacaz:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Coacazul Rosu (Ribes rubrum), fructe

Fig. 2 Coacazul Rosu (Ribes rubrum), fructe

Fig. 3 Coacazul Rosu (Ribes rubrum), fructe

Fig. 4 Coacazul Rosu (Ribes rubrum), tufa

Fig. 5 Coacazul Rosu (Ribes rubrum), planta altoita pe tulpina

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Coacaz Rosu: plantare, infiintare, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii