aug. 05 2020

Soiuri de Gutui – descriere, particularitati

Soiurile de Gutui se impart dupa perioada de recoltare a fructelor si coacere astfel:  soiuri timpurii (1-15 septembrie), soiuri mijlocii (15 septembrie-15 octombrie), soiuri tarzii (15 octombrie – inceput de noiembrie).

Recoltarea fructelor de gutui se face atunci cand acestea au atins proprietatile specifice soiului (culoarea pielitei, aroma, puful de pe fructe a cazut sau se sterge cu usurinta) chiar si in luna noiembrie (gutuile suporta temperaturile apropiate inghetului).

Pulpa gutuilor are o suculenta redusa, este usor inecacioasa, este tare si prezinta sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ si in toata masa pulpei fructului). La soiurile de gutui perioada de pastrare pentru soiurile de gutui tarzii este de cateva luni in condiții de depozitare normale (beciuri, pivnite, etc.).

 

CUPRINS:

Soiul de gutui Aurii

Soiul de gutui Moldovenesti

Soiul de gutui Aromate

Soiul de gutui de Husi

Soiul de gutui de Constantinopol

Soiul de gutui de Portugalia

Soiul de gutui de Leskovatz

Soiul de gutui Bereczki

Soiul de gutui Champion

Soiul de gutui Adonia

 

 

Soiul de gutui Aurii origine Romania,  perioada de coacere este mijlocie (15 septembrie-15 octombrie), se coace la inceputul lunii octombrie; marimea fructelor mare (300-500 g); forma fructelor globuros-alungita, usor ingustate spre capete, cu coaste largi; pielita subtire, de culoare galben-orange cu perisori (puf); pulpa galbuie, crocanta, densa, cu sclereide, suculenta; gustul acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de gutui Moldovenestiorigine Romania,  perioada de coacere este mijlocie mijlocie (15 septembrie-15 octombrie), se coace la inceputul lunii octombrie; marimea fructelor mijlocie (200-300 g); forma fructelor sferic-turtita (maliforma), cu muchii largi; pielita de culoare galben-orange cu perisori (puf); pulpa galbuie, cu sclereide mici si putine, cu  suculenta medie; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; vigoare pom mica.

 

Soiul de gutui Aromate origine Romania,  perioada de coacere este mijlocie mijlocie (15 septembrie-15 octombrie), se coace la inceputul lunii octombrie; marimea fructelor supramijlocie (200-350 g); forma fructelor piriforma (au forma de para), fara coaste; pielita subtire, de culoare galbena, cu perisori (puf); pulpa galben-deschis, consistenta; gustul dulce-acidulat, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de gutui de Husi origine Romania,  perioada de coacere este mijlociu-tarzie mijlocie (15 septembrie – dupa 15 octombrie), se coace in  octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (200-300 g); forma fructelor maliforma, cu coaste largi, slab evidentiate; pielita de culoare galben-aurie; pulpa galben-deschis, potrivit de suculenta, cu sclereide foarte putine; gustul astringent, care in timpul pastrarii devine placut-vinuriu; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni; vigoare pom mare.

 

Soiul de gutui de Constantinopol – origine Turcia, perioada de coacere este mijlocie mijlocie (15 septembrie-15 octombrie), se coace la inceputul lunii octombrie; marimea fructelor mijlocie-supramijlocie (200-280 g); forma fructelor sferic-turtita (maliforma), cu 5 coaste largi; pielita de culoare galben-verzuie cu perisori (puf),  la recoltare si galben-aurie, lucioasa, la maturitate deplina (puful dispare); pulpa galbuie, tare, cu suculenta medie; gustul acidulat-dulceag, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de gutui de Portugalia origine Portugalia,  perioada de coacere este mijlociu-tarzie (15 septembrie – dupa 15 octombrie), se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (200-300 g); forma fructelor piriforma (au forma de para), cu coaste largi; pielita de culoare galben-aurie,  cu perisori (puf); pulpa alb-galbuie, tare, slab suculenta, semifina; gustul dulce-acidulat, foarte astringent, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de gutui de Leskovatzorigine Serbia,  perioada de coacere este mijlociu-tarzie (15 septembrie – dupa 15 octombrie), se coace in octombrie; marimea fructelor mare-foarte mare (400-550 g); forma fructelor sferic-turtita (maliforma), cu coaste largi putin evidentiate; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si galben-deschis pe partea insorita, cu perisori fini (puf); pulpa alb-galbuie, suculenta, cu sclereide in jurul inimii; gustul dulce-acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni; vigoare pom mare.

 

Soiul de gutui Bereczkiorigine Ungaria,  perioada de coacere este mijlociu-tarzie (15 septembrie – dupa 15 octombrie), se coace in  octombrie; marimea fructelor mare-foarte mare (400-550 g); forma fructelor invers-ovoida sau larg piriforma, cu coaste largi; pielita de culoare galben-verzuie cu perisori (puf),  la recoltare si galben-aurie, lucioasa, la maturitate deplina (puful dispare); pulpa galbuie, suculenta; gustul acidulat-dulceag, foarte aromat putin astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; vigoare pom mare.

 

Soiul de gutui Champion (Campion)origine S.U.A.,  perioada de coacere este mijlociu-tarzie (15 septembrie – dupa 15 octombrie), se coace in  octombrie; marimea fructelor mare-foarte mare (400-550 g); forma fructelor ovoid- piriforma; pielita de culoare galben-verzuie cu perisori (puf),  pe partea umbrita, la recoltare si galben-aurie, la maturitate deplina (puful dispare); pulpa galbuie-albicioasa, tare, cu suculenta medie, putin astringenta; gustul dulce-acrisor, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni; vigoare pom mare.

 

Soiul de gutui Adoniaperioada de coacere este mijlocie (se coace la sfarsitul lunii septembrie); marimea fructelor mijlocie (200-300 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare galben-pai, lucioasa; pulpa galbuie, crocanta; gustul aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni; vigoare pom mare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Gutui – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii