sept. 26 2010
Soiul de mar Voinea – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Voinea’
Denumire populara soi de mar: Voinea
Origine: soi obtinut in Romania prin incrucisarea soiurilor Frumos de Voinesti x Prima
Vigoarea pomului: soi viguros
Ramurile de rod: de tip „ramuri lungi”
Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, dupa 15 septembrie
Marimea fructului: mare sau foarte mare, fructe de peste 200 grame
Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-pai, acoperita in totalitate cu rosu aprins
Forma fructului: sferic-alungita sau tronconica cu creste pronuntate
Gustul: fructul este dulce, armonios acidulat si aromat
Pulpa: alb-galbuie, consistenta, suculenta, dulce si armonios acidulata
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 30-40 zile de la recoltare
Utilizare: consum in stare proaspata
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli si daunatori: soi de mar cu rezistenta genetica (Vf.) la rapanul marului si fainarea marului

Fig. 1 Marul Voinea

Fig. 2 Soiul de mar Voinea in sectiune

Fig. 3 Soiul de mar Voinea (A-codita si B-caliciul)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Voinea – descriere, particularitati