sept. 26 2010

Soiul de mar Voinea – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Voinea’

Denumire populara soi de mar:  Voinea

Origine: soi obtinut in  Romania prin incrucisarea soiurilor Frumos de Voinesti x Prima

Vigoarea pomului: soi viguros

Ramurile de rod: de tip „ramuri lungi”

Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, dupa 15 septembrie

Marimea fructului: mare sau foarte mare, fructe de peste 200 grame

Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-pai, acoperita in totalitate cu rosu aprins

Forma fructului: sferic-alungita sau tronconica cu creste pronuntate

Gustul: fructul este dulce, armonios acidulat si aromat

Pulpa: alb-galbuie, consistenta, suculenta, dulce si armonios acidulata

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 30-40 zile de la recoltare

Utilizare: consum in stare proaspata

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Boli si daunatori: soi de mar cu rezistenta genetica (Vf.) la rapanul marului si fainarea marului

Fig. 1 Marul Voinea

Fig. 2 Soiul de mar Voinea in sectiune

Fig. 3  Soiul de mar Voinea  (A-codita si B-caliciul)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Voinea – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii