sept. 06 2020

Soiuri de Nuc: descriere, vigoare, particularitati

Nucile se recolteaza esolanonat de pe pom, pe masura ce isi ating maturitatea de recoltare. Maturitatea de recoltare este semnalata de faptul ca la peste 25 % din fructe coaja-verde (mezocarpul) incepe sa crape. Imediat dupa recoltare coaja-verde va fi inlaturala.

Din punct de vedere al marimii nucile se impart in: nuci mari (au diametrul mic peste 3,5 cm);   nuci mijlocii (au diametrul mic  intre 2,0-3,5 cm) si   nuci  mici (au diametrul mic  < 2 cm).

Un alt perametru important al nucilor este dat de grosimea cojii lemnoase (endocarp lignificat), care poate fi: groasa (peste 2,5 mm);  potrivit de groasa (1,5-2,5 mm) si subtire  ( < 1,5 mm).

 

CUPRINS:

 

SOIURI DE NUC TIMPURII (coacere 1-20 septembrie)

 

Soiul de nuc Anica

Soiul de nuc Geoagiu 65

Soiul de nuc Jupanesti

Soiul de nuc Miroslava

Soiul de nuc Susita

Soiul de nuc Sibisel Precoce

Soiul de nuc Serrento

Soiul de nuc Valcor

Soiul de nuc Valrex

Soiul de nuc Valmit

 

SOIURI DE NUC MIJLOCII-TARZII (20 septembrie – 10 octombrie)

 

Soiul de nuc Argesan

Soiul de nuc Germisara

Soiul de nuc Mihaela

Soiul de nuc Orastie

Soiul de nuc Ovidiu

Soiul de nuc Pestisani

Soiul de nuc Roxana

Soiul de nuc Sibisel 44

Soiul de nuc Victoria

Soiul de nuc Valcris

Soiul de nuc Bratia

Soiul de nuc Novaci

 

SOIURI DE NUC TIMPURII cu perioada de coacere a nucilor:  1-20 septembrie    

 

Soiul de nuc Anica – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, relativ subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben-pai, se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Geoagiu 65 – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor alungita, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis, slab incretita; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, se extrage usor, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Jupanesti – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor oval-alungita; coaja (endocarpul) de culoare canusiu-galbuie, aproape neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Miroslava- origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1-10 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferic-elipsoidala; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, subtire; miezul se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Susita – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare brun-galbuie, slab lemnificat; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alba, reprezinta circa 44% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mica.

 

Soiul de nuc Sibisel Precoce –  origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) este subtire, rezistenta, aproape neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati sau intreg, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Serrento – origine Italia, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) subtire, de culoare cafenie; miezul se scoate intreg, reprezinta circa 49% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de nuc Valcor – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10 -20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 51% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de nuc Valrex – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Valmit – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10 – 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.

 

SOIURI DE NUC MIJLOCII-TARZII cu perioada de coacere a nucilor:  20 septembrie – 10 octombrie

 

Soiul de nuc Argesan – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferica; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de nuc  Germisara – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor alungita-elipsoidala, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis, slab incretita; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Mihaela – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor oval-alungita; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbui, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul placut; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Orastie – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor elipsoidala, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare galben pai, slab incretita, neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 53% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Ovidiu – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare, cu diametrul intre 3-3,5 cm; forma fructelor ovoidal-alungita la cepete; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, subtire; miezul se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Pestisani – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace intre 1-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) subtire, de culoare cenusiu-galbuie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, reprezinta circa 46% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de nuc Roxana – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Sibisel 44 – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor elipsoidala, ascutite la catepe; coaja (endocarpul) subtire, de culoare galben-cafeniu, neregulata; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor, integ sau in jumatati, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de nuc Victoria – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace intre 1-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, de culoare cenusiu-galbuie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, reprezinta circa 51% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Valcris – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 20 – 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferica; coaja (endocarpul) de culoare crem, de grosime mijlocie; miezul reprezinta circa 49% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nuc Bratia – origine Romania, soi de nuc tarziu se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mari, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul placut; vigoare pom mare.

 

Soiul de nuc Novaci – origine Romania, soi de nuc tarziu, se coace intre 25 septembrie-5 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor sferic-ovoida; coaja (endocarpul) de culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Nuc: descriere, vigoare, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii