sept. 06 2020
Soiuri de Nuc: descriere, vigoare, particularitati
Nucile se recolteaza esolanonat de pe pom, pe masura ce isi ating maturitatea de recoltare. Maturitatea de recoltare este semnalata de faptul ca la peste 25 % din fructe coaja-verde (mezocarpul) incepe sa crape. Imediat dupa recoltare coaja-verde va fi inlaturala.
Din punct de vedere al marimii nucile se impart in: nuci mari (au diametrul mic peste 3,5 cm); nuci mijlocii (au diametrul mic intre 2,0-3,5 cm) si nuci mici (au diametrul mic < 2 cm).
Un alt perametru important al nucilor este dat de grosimea cojii lemnoase (endocarp lignificat), care poate fi: groasa (peste 2,5 mm); potrivit de groasa (1,5-2,5 mm) si subtire ( < 1,5 mm).
CUPRINS:
SOIURI DE NUC TIMPURII (coacere 1-20 septembrie)
SOIURI DE NUC MIJLOCII-TARZII (20 septembrie – 10 octombrie)
SOIURI DE NUC TIMPURII cu perioada de coacere a nucilor: 1-20 septembrie
Soiul de nuc Anica – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, relativ subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben-pai, se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Geoagiu 65 – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor alungita, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis, slab incretita; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, se extrage usor, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Jupanesti – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor oval-alungita; coaja (endocarpul) de culoare canusiu-galbuie, aproape neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Miroslava- origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1-10 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferic-elipsoidala; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, subtire; miezul se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Susita – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10-20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare brun-galbuie, slab lemnificat; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alba, reprezinta circa 44% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mica.
Soiul de nuc Sibisel Precoce – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) este subtire, rezistenta, aproape neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati sau intreg, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Serrento – origine Italia, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) subtire, de culoare cafenie; miezul se scoate intreg, reprezinta circa 49% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.
Soiul de nuc Valcor – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10 -20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 51% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.
Soiul de nuc Valrex – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 1- 20 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Valmit – origine Romania, soi de nuc timpuriu, se coace intre 10 – 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor larg-eliptica; coaja (endocarpul) de culoare crem, subtire; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.
SOIURI DE NUC MIJLOCII-TARZII cu perioada de coacere a nucilor: 20 septembrie – 10 octombrie
Soiul de nuc Argesan – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferica; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, se extrage intreg, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mare.
Soiul de nuc Germisara – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor alungita-elipsoidala, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis, slab incretita; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Mihaela – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor oval-alungita; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbui, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul placut; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Orastie – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor elipsoidala, usor ascutita la capete; coaja (endocarpul) de culoare galben pai, slab incretita, neteda; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 53% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Ovidiu – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare, cu diametrul intre 3-3,5 cm; forma fructelor ovoidal-alungita la cepete; coaja (endocarpul) de culoare galben-maronie, subtire; miezul se extrage intreg; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Pestisani – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace intre 1-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) subtire, de culoare cenusiu-galbuie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, reprezinta circa 46% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mare.
Soiul de nuc Roxana – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0- 3,5 cm; forma fructelor ovoidala; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, reprezinta circa 52% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Sibisel 44 – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 15- 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor elipsoidala, ascutite la catepe; coaja (endocarpul) subtire, de culoare galben-cafeniu, neregulata; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor, integ sau in jumatati, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de nuc Victoria – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu se coace intre 1-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de grosime mijlocie, de culoare cenusiu-galbuie; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, reprezinta circa 51% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Valcris – origine Romania, soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace intre 20 – 30 septembrie; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor sferica; coaja (endocarpul) de culoare crem, de grosime mijlocie; miezul reprezinta circa 49% din greutatea fructului; gustul aromat; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nuc Bratia – origine Romania, soi de nuc tarziu se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mari, cu diametrul peste 3,5 cm; forma fructelor ovoida; coaja (endocarpul) de culoare cafeniu deschis; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben inchis, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul placut; vigoare pom mare.
Soiul de nuc Novaci – origine Romania, soi de nuc tarziu, se coace intre 25 septembrie-5 octombrie; marimea fructelor mijlocie, cu diametrul intre 2,0 – 3,5 cm; forma fructelor sferic-ovoida; coaja (endocarpul) de culoare cenusiu-galbui; miezul are tegumentul (membrana) de culoare alb-galbui, se extrage usor in jumatati, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul dulce-aromat; vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Nuc: descriere, vigoare, particularitati