Horticultorul.ro

sept. 02 2020

Soiuri de Visin Timpurii – de Iunie: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Soiurile de visin existente permit o recoltare a visinelor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: iunie – iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda). Soiurile de visin cu maturare timpurie au fructe care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in luna iunie.

 

Visinele sunt fructe care nu isi continua maturarea/coacerea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea visinelor se face la maturitate deplina, din 1-2 treceri (visinele se coc esalonat pe pom) atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, etc.).

 

Soiurile de visin sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (visine de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc,  rachiu, visinata, etc.

Soiurile de visin se impart dupa origine in:

♦ soiuri care provin din visin (Prunus cerasus) – au gustul specific acid – astringent;

♦ soiuri care provin din hibrizi de cires (Prunus avium) cu  visin (Prunus cerasus) – au gustul specific dulce – acidulat – sublim astringent. 

 

CUPRINS:

Soiul de visin Abundent de Erd

Soiul de visin Crisana 2

Soiul de visin Hibrid de Voluntari

Soiul de visin Ilva

Soiul de visin Jubileu de Erd

Soiul de visin Kantor Janosi

Soiul de visin Mari timpurii

Soiul de visin Mocanesti 16

Soiul de visin Pandy

Soiul de visin Precoce de Eard

Soiul de visin Productiv de Debrecen

Soiul de visin Rival

Soiul de visin Spaniole

Soiul de visin Stelar

Soiul de visin Tarina

Soiul de visin Timpurie Engleza

Soiul de visin Timpurii de Pitesti

Soiul de visin Timpurii de Cluj

Soiul de visin Timpurii de Targu Jiu

Soiul de visin Turcesti

 

SOIURI DE VISIN TIMPURII – cu maturarea in iunie

 

Soiul de visin Abundent de Erd – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferic-turtita la capete; pielita lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa de culoare rosie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Crisana 2 – origine Romania, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre  15 iunie – 30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferic-turtita la baza, cu varful rotunjit; pielita subtire, elastica, lucioasa, de culoare rosie –visinie foarte inchisa; pulpa de culoare rosie-visinie, semiconsistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de visin Hibrid de Voluntari – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1-10 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare visiniu-inchis; pulpa de culoare rosie-visinie, consistenta (carnoasa), suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru  industrializare (sucuri, gem, compot, visinata); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Ilva – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15-25 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5 g); forma fructelor sferica-cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis; pulpa de culoare rosie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul usor acidulat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Jubileu de Erd – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10-20 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare visiniu inchis; pulpa consistenta (crocanta), suculenta; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Kantor Janosi – origine Ungaria, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferica – usor turtita; pielita lucioasa, de culoare rosie-bordo; pulpa crocanta (ferma), suculenta, de culoare rosie; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de visin Mari timpurii – este un soi de visin timpuriu,  cu perioada maturarii fructelor intre 15-25 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, subtire, de culoare rosu-visinie, neuniforma; pulpa de culoare rosie-visinie cu nervuri rozali, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de visin Mocanesti 16 – origine Romania, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre  15 iunie- 30 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferic-turtita la capete; pielita subtire, elastica, lucioasa, de culoare rosie –visinie; pulpa de culoare rosie-visinie,  semiconsistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite in industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Pandy – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mare-foarte mare (7 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa suculenta, de culoare rosu inchis; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Precoce de Eard – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosie; pulpa semicrocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Productiv de Debrecen (Productiv de Debretin) – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1-10 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosie-bordo; pulpa de culoare rosiatica, semiconsistenta (semipietroasa), neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare; vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Rival – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5 g); forma fructelor oblonga; pielita lucioasa, de culoare rosie; pulpa de culoare rosie, moale, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru industrializare; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Spaniole – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15-20 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5-6 g); forma fructelor sferica-usor turtite la capete; pielita lucioasa, de culoare rosu-deschis cu nuante galbui; pulpa de culoare roz-rosiatica, cu nervuri galbui, moale, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul acid si astringent; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Stelar – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1-10 iunie; marimea fructelor mare (5-6 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosie; pulpa de culoare rosie, moale, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (sucuri, dulceata); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Tarina – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1-10 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor tronconica; pielita lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa de culoare rosiatica, semiconsistenta (semicarnoasa), cu suculenta medie; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Timpurie Engleza (Anglaise hartive, Royalr hartive anglaise) – origine Anglia, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 5-15 iunie; marimea fructelor mica-mijlocie (3-5 g); forma fructelor tronconica; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins-rosu inchis; pulpa de culoare rozie cu nervuri galbui, consistenta (carnoasa), suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat), fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Timpurii de Pitesti – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10-20 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5-7 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu-intens; pulpa de culoare rosie, consistenta (carnoasa), cu suculenta medie; gustul echilibrat (dulce-acrisor); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de visin Timpurii de Cluj – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10-20 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (5-7 g); forma fructelor sferica, cu varful aplatizat; pielita lucioasa, de culoare visinie; pulpa de culoare roz, consistenta (carnoasa), suculenta; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Timpurii de Targu Jiu – origine Romania, este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare visiniu-inchis; pulpa de culoare visinie, semiconsistenta (semicarnoasa), suculenta; gustul dulce-acrisor (echilibrat), aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Turcesti – este un soi de visin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-supramijlocii (4-5 g); forma fructelor sferica; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa de culoare rosie-visinie cu nervuri roz, suculenta, aderenta la sambure; gustul acid si astringent; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mijlocie.

 

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Visin Timpurii – de Iunie: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.