Horticultorul.ro

mart. 31 2010

Taierea la Zmeur (Rubus idaeus)

I. Taierea de Formare la zmeur (anul I si II de la plantare)

Imediat dupa plantare, la plantele cu radacinile nude, tulpina se va scurta la 15-20 cm deasupra solului.

Taierea in verde in anul I de la plantare presupune inlaturarea eventualelor inflorescente care pot sa apara, stimuland astfel dezvoltarea si fortificarea plantelor de zmeur.

La soiurile floricane, taierea in uscat in anul II presupune inlaturarea (de la nivelul solului, fara a lasa cioturi) tulpinii de 2 ani (cea initiala de la plantare de 15 cm) si se va proceda la pastrarea celor de 1 an (maxim 4 tulpini/planta). Tot in uscat (primavara), la soiurile floricane remontante  se va proceda la inlaturarea portiunii din varf, care a fructificat. La soiurile floricane neremontante, primavara in uscat se va proceda la scurtarea tulpinilor de 2 ani la 70 cm.

La soiurile primocane, taierea se face in toamna anului I si presupune inlaturarea tulpinii de 2 ani (cei 15 cm ramasi in urma plantarii) de la nivelul solului si scurtarea la 3 cm a tulpinilor anuale.

II. Taierea de Rodire la zmeurul de cultura  (se efectueaza din anul III de la plantare)

Este o lucrare sezoniera care se face: 

  1. Primavara (martie-aprilie), la soiurile de tip floricane (produc flori si fructe pe tulpini de  1 an ‘un sezon de vegetatie’ si/sau 2 ani  ‘al doilea sezon de vegetatie’). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani.
  2. Toamna (noiembrie-decembrie), la soiurile de tip primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, ex. Polka). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an, un sezon de vegetatie).

Zmeurul are cresteri anuale (tulpinile anuale) care pornesc din niste muguri aflati pe radacina, numiti muguri adventivi (muguri care se dezvolta in alta parte a plantei decat zona aeriana).  Aceste tulpini anuale prezinta muguri micsti (mugure din care vor lua nastere atat flori cat si lastari), in cazul zmeurului se vor dezvolta lastari pe care se vor gasi flori, atat la subsuoara frunzelor cat si in varf.

II.1. Particularitatile taierii la soiurile de tip Floricane:

  • se taie de la sol (fara a lasa cioturi) tulpinile uscate complet  (in varsta de doi ‘2’ ani care au avut fructe in anul anterior, Vezi fig.). Acestea ies in evidenta dupa faptul ca sunt complet uscate si au pe ele micii lastari pe care au fructificat anul anterior, iar varful acestora a fost scurtat anterior;
  • se suprima de la baza (fara a lasa cioturi)  tulpinile anuale (tulpini inca verzi) cu diametru < 0,4 cm si  cele cu  o inaltime < 0,6 m. Acestea sunt tulpini ce pot da rod putin sau deloc si nu fac decat sa consume si sa indeseasca plantatia;
  • pentru tulpinile anuale ramase se asigura o densitate de 20 cm intre acestea (Vezi fig.), astfel se procedeaza la taieri pentru a ajunge la densitatea optima;
  • daca iarna trecuta a fost grea (cu temperaturi scazute), partea superioara a tulpinilor anuale (tulpini ce urmeaza sa rodeasca) s-a uscat, astfel se procedeaza la taierea zonei uscate;
  • daca se doreste esalonarea productiei de fructe de zmeur pe o perioada mai lunga, o parte din tulpinile alese pentru fructificare se vor scurta la 40 cm, astfel tulpinile scurtate vor fructifica mai tarziu.
  • la soiurile floricane remontante cu ocazia taierii din primavara se elimina partea superioara care a rodit;
taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 1 Taierea de primavara  la zmeur de tip floricane, tulpini care au fructificat si sunt complet uscat

taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 2 Taierea de primavara  la zmeur de tip floricane, distanta intre tulpinile ramase

taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 3 Taierea de primavara  la zmeur de tip floricane, cultura

II.2. Particularitatile taierii la soiurile de tip Primocane:

La soiurile de zmeura de tip primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, intr-un singur an, ex Polka) – care fructifica optim doar pe tulpini ce apar si se dezvolta in timpul sezonului de vegetatie, se va proceda la scurtarea tulpinilor in toamna (noiembrie-decembrie, dupa ce au cazut frunzele) la nivelul solului sau la o inaltime de cativa centimetri deasupra solului.

Fig. 4 Taierea de toamna  la zmeur de tip Primocane

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea la Zmeur (Rubus idaeus)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii