Horticultorul.ro

sept. 03 2020

Soiuri de Visini cu coacere in Iulie: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Soiurile de visin existente permit o recoltare a visinelor, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: iunie – iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda). Soiurile de visin cu maturare / coacere mijlocie – tarzie au fructe „visine” care vor ajunge la maturitate si vor fi recoltate in intervalul 20 iunie – iulie.

 

Visinele sunt fructe care nu isi continua maturarea/coacerea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea visinelor de iulie se face la maturitate deplina, din 1-2 treceri (visinele se coc esalonat pe pom) atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, etc.).

 

Soiurile de visin sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (visine de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc,  rachiu, visinata, etc.

Soiurile de visin se impart dupa origine in:

♦ soiuri care provin din visin (Prunus cerasus) – au gustul specific acid-astringent;

♦ soiuri care provin din hibrizi de cires (Prunus avium) cu  visin (Prunus cerasus) – au gustul specific dulce – acidulat – sublim astringent.

 

CUPRINS:

Soiul de visin Dropia

Soiul de visin Josika Gabor

Soiul de visin Meteor

Soiul de visin Nana

Soiul de visin Oblacinska

Soiul de visin Pitic

Soiul de visin Schattenmorelle

Soiul de visin Ujfehertoi furtos

Soiul de visin Vrancean

 

Soiurile de visini cu coacere Mijlocie si Tarzie in perioada 20 iunie – iulie

Soiul de visin Dropia – origine Romania, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie – 5 iulie; marimea fructelor mica (3-4 g); forma fructelor sferic-turtita, neregulata; pielita lucioasa, de culoare visiniu inchis; pulpa de culoare rosu-inchis consistenta, suculenta; gustul usor acidulat, tamaios; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mica (visin pitic).

 

Soiul de visin Josika Gabor – este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (4-6 g); forma fructelor cordiform-rotunjita; pielita lucioasa, de culoare rosie- visinie; pulpa de culoare rosie-visinie, carnoasa (consistenta), suculenta, semiaderenta la sambure; gustul acidulat, slab astringent; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare; vigoare pom mare.

 

Soiul de visin Meteor – origine S.U.A., este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 5 iulie-15 iulie; marimea fructelor supramijlocie-mare (5-7 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu-visiniu stralucitor; pulpa de culoare visinie,  consistenta (carnoasa), suculenta; gustul dulce-acidulat si aromat; fructele sunt folosite mai ales pentru industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de visin Nana – origine Romania, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, subtire, de culoare rosu inchis; pulpa de culoare rosu deschis,  semiconsistenta, suculenta; gustul dulce-acidulat, usor astringent; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si  industrializare (sucuri, gem, compot, visinata); vigoare pom mica (visin pitic).

 

Soiul de visin Oblacinska – origine Iugoslavia, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 5 iulie-20 iulie; marimea fructelor mici (3 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis stralucitor; pulpa subtire, de culoare visinie, foarte suculenta; fructele sunt folosite pentru industrializare (sucuri); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Pitic- este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); pielita lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa suculenta; gustul foarte acidulat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceata, compot, visinata); vigoare pom mica (visin pitic).

 

Soiul de visin Schattenmorelle – Morela neagra tarzie (Griotte du Nord, Morelle noire tardive) – este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie – 20 iulie; marimea fructelor mijlocie (4-5 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu-visiniu stralucitor; pulpa de culoare visinie,  cu nervuri roz, suculenta; gustul foarte acidulat si astringent; fructele sunt folosite numai pentru industrializare (gem, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de visin Ujfehertoi furtos – origine Ungaria, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 1-10 iulie; marimea fructelor mare (6,5 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa de culoare rosie-visinie, carnoasa (consistenta), suculenta; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare; vigoare pom mare.

 

Soiul de visin Vrancean – origine Romania, este un soi de visin cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor mica-mijlocie (3-4 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosie-visinie; pulpa de culoare rosie, moale, suculenta; gustul dulce-acidulat, usor astringent; fructele sunt folosite industrializare (gem, compot); vigoare pom mica (visin pitic).

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Visini cu coacere in Iulie: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.