iul. 21 2019
Carnitul lastarilor vitei de vie (taierea varfurilor)
Carnitul (ruperea / retezarea / taierea varfurilor) lastarilor vitei de vie este o lucrare in verde ce se practica frecvent atat la vitele de vie susținute pe spalieri, cat si la cele sustinute pe tutori (araci).
Lucrarea se efectueaza preferabil dupa 20 August, pe masura ce lastarii principali purtatori de rod au trecut de 1,4 metri (circa 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate) si sunt cu mult peste ultima sarma a sistemului de sustinere (6-8 frunze peste ultima sarma) sau cu mult peste inaltimea aracului (6-8 frunze peste inaltimea tutorelui).
Lucrarea de carnit este deosebit de importanta întrucât:
- faciliteaza/permite circulatia aerului la nivelul butucului/coronamentului;
- faciliteaza patrunderea luminii la nivelul elementelor butucului (struguri, frunze, etc.). Impiedica umbrirea excesiva la nivelul butucului/coronamentului;
- lucrarea actioneaza pentru reducerea umiditatii relative provenite de la evapotranspiratia frunzelor (aparatului foliar foarte bogat) la nivelul butucului. Umiditatea relativa este un factor favorizant principal in aparitia bolilor grave la vita de vie;
- distribuie carbohidratii pentru maturarea strugurilor in conditii optime, atingand potentialul maxim de calitate;
- distribuie carbohidratii formati in frunzele ramase si ajuta la maturarea lemnului si diferentierea mugurelui de iarna; etc.
Cand si cum se efectueaza carnitul
Momentul ideal calendaristic este preferabil dupa 20 August, fiind determinat si de lungimea lastarilor principali purtatori de rod, cand aceștia au trecut de 1,4 metri (circa 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate, in functie de soi) si sunt cu mult peste ultima sarma a sistemului de susținere (8 frunze peste ultima sarma) sau cu mult peste inaltimea aracului (8 frunze peste inaltimea tutorelui);
Din punct de vedere al fenofazelor vitei de vie, momentul trebuie sa se incadreze intre: dezvoltarea boabelor (fenofaza BBCH 73-75) si de inceputul coacerii boabelor (fenofaza BBCH 81).
Pe parcursul unui sezon de vegetatie lucrarea de carnit se va efectua de mai multe ori (2-3 ori) intrucat vor aparea noi cresteri;
Lucrarea de carnit se efectueaza cu atentie pentru a mentine raportul de frunze necesar pe lastar pentru struguri: 0,8-1,2 m2 / 1 kg de struguri;
Carnitul se efectueaza manual cu: o secera, o foarfeca de tuns gard viu, etc.;
Carnitul se poate realiza si mecanizat: cu ajutorul unor masini montate pe tractor, sau utilizand un trimmer de gard viu (masina de tuns gard viu), etc.
♦ Carnitul lastarilor vitelor de vie aflate in anul I de la plantare se poate face in luna septembrie si are rolul de facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul I de la plantare se face pentru zona de varf (cca. 15 cm).
♦ Carnitul lastarilor vitelor de vie aflate in anul II de la plantare se poate face pana cel tarziu in luna septembrie si are rolul de facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul II de la plantare se face cand acestia au trecut de ultima sarma a sistemului de sustinere (au 6 noduri peste aracul de 2 metri) si au cca. 1,8-2 metri (cca 20 noduri cu frunze bine dezvoltate).
♦ Carnitul lastarilor vitelor de vie aflate in anul III de la plantare se poate face intre fenofazele BBCH 73-75 (dezvolarea boabelor) – BBCH81 (inceput coacere boabe). Lucrarea are rolul de a facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie, pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul III de la plantare se face cand acestia au trecut de ultima sarma a sistemului de sustinere (au 6-8 frunze, peste aracul de 2 metri) si au cca. 1,8-2 metri (cca. 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate).
Dezavantajele lucrării de carnit
Lastarii nou aparuti din mugurii de copil, au o sensibilitate crescuta la mana vitei de vie si reprezinta un dezavantaj, intrucat acestia sporuleaza permanent (boala este greu de combatut in zona de varf) si sunt o permanenta sursa de infectie;
Daca lucrarea este efectuata prea devreme sau prea tarziu poate afecta maturarea lemnului si calitatea strugurilor; etc.

Fig. 4 Carnitul lastarilor vitei de vie, lastarii au fost scurtati/taiati la nivelul ultimei sarme

Fig. 5 Carnitul lastarilor vitei de vie, lastarii se vor scurta la nivelul ultimei sarme
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Carnitul lastarilor vitei de vie (taierea varfurilor)