sept. 10 2023

Cizelarea strugurilor vitei de vie: metoda, importanta

Cizelarea strugurilor – este lucrarea care se executa odată cu recoltatul si presupune eliminarea boabelor afectate cu ajutorul foarfecii de cizelat.

Cizelarea strugurilor presupune eliminarea cu foarfeca speciala de cizelat (Vezi fig.) a boabelor: afectate de putregai-mucegaite, verzi, cu aspect neplacut, crapate, strivite,  meiate, uscate, stafidite, arse de soare, moi, atacate de boli, atacate de daunatori, patate, etc., intrucat aceste boabe pot conduce la putrezire strugurilor pe perioada transportului si depozitarii sau dau un aspect inestetic, ce ii face greu vandabili.

Tot prin cizelare se pot elimina, daca este necesar, varfurile lungi ale strugurilor de masa, intrucat, in general, in zona de varf, boabele sunt mai putin aspectoase si concentreaza mai putine zaharuri.

Cizelarea se poate realiza inainte de a desprinde strugurele de pe vita de vie, eliminand boabele afectate de la pedicel (codita).

Cizelarea se face dupa desprinderea strugurelui, tinand cu grija strugurele de codita (peduncul), pentru a evita ștergerea pruinei de pe boabe, pruina da aspectul de proaspat strugurilor, examinându-l in totalitate si eliminand cu grija boabele de la pedicel (codita).

Fig. 1 Cizelarea strugurilor vitei de vie

Fig. 2 Cizelarea strugurilor vitei de vie

Fig. 2 Cizelarea strugurilor vitei de vie

Fig. 3 Cizelarea strugurilor vitei de vie

Fig. 4A Cizelarea strugurilor vitei de vie

Fig. 4B Cizelarea strugurilor vitei de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cizelarea strugurilor vitei de vie: metoda, importanta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii