nov. 30 2022

Lucrările Solului la Vita de Vie: periodice, anuale

LUCRARI ALE SOLULUI LA INFIINTAREA PLANTATIEI

Desfundatul solului  presupune mobilizarea profunda a solului la 40-80 cm, prin inversarea si amestecarea orizonturilor de sol. Adancimea de desfundat este in stransa legatura cu necesitatea lucrarii (la înființarea plantației sau la vitele pe rod); tipul de sol;   prezenta orizonturilor de sol bogate in calcar (in situația când avem orizonturi de sol bogate in calcar, trebuie evitata aducerea acestora la suprafața prin desfundat, astfel vor reduce adâncimea de desfundat pana la 45 cm); inclinarea pantei; etc.

Desfundatul la infiintarea plantatiei de vita de vie se se realizeaza in functie de momentul plantarii (cu cca. 3-4 luni inaintea plantarii): desfundam toamna pentru a planta primăvara; desfundam primăvara (in mai) sau vara (in iunie) pentru a planta toamna. Desfundatul pentru infiintarea plantatiei se face la adancimea de 40-80 cm. Desfundaul se poate înlocui cu scarificarea prin doua treceri in forma de cruce (in doua directii perpendiculare), efectuata cu subsolierul. Dupa desfundat, urmează lucrarea de nivelare care se executa înainte de pichetarea terenului-plantare.

 

LUCRARI PERIODICE ALE SOLULUI

Desfundatul la plantatii de vita de vie pe rod/Redesfundarea partiala a solului  (lucrare periodica a solului) este o lucrare care in viticultura moderna a fost inlocuita cu subsolajul. Redesfundarea parțiala se  face la intervale de 8 ani, toamna dupa caderea frunzelor, si presupune mobilizarea profunda la 40-50 cm. Pentru a evita distrugerea in masa a radacinilor (radacinile vor fi afectate doar partial), lucrarea se efectueaza doar  pe o banda lata de 40 cm, de-a lungul unor intervale –  alternativ (din doua in doua intervale), iar peste 2 ani lucrarea se realizeaza pe celelalte intervale (care nu au fost parcurse in prima etapa).

 

Subsolajul (lucrare periodica a solului ce inlocuieste lucrarea „Redesfundarea partiala a solului”) este lucrarea care se efectueaza la plantatii de vita de vie pe rod; toamna (dupa recoltarea strugurilor), inaintea araturii de toamna; la 4 ani (solurile argiloase), 5 ani (pe solurile lutoase), 6 ani (pe solurile nisipoase). Pentru a evita distrugerea in masa a rădăcinilor (rădăcinile vor fi afectate de lucrare doar parțial), lucrarea se efectuează de-a lungul unor intervale –  alternativ (din doua in doua intervale), iar peste 2 ani, lucrarea se realizează pe celelalte intervale (care nu au fost parcurse in prima etapa). Subsolajul la vita de vie pe rod se efectuează la o adâncime de 35-45 cm.

 

LUCRARI ANUALE ALE SOLULUI

Mușuroitul  se face la vitele de vie cultivate semiprotejat (se acoperă butucul la baza, la nivelul cepului de siguranța). Lucrarea se realizează in toamna (după intrarea in repaus vegetativ, dupa 15 oct-1 noie.), vom efectua o arătura adâncă (18-20 cm) cu întoarcerea brazdelor catre randurile de vita de vie (aratura in parti), aratura ce are rolul de a proteja butucul de inghet (temperaturi < -15°C). Se vor proteja astfel  cativa  muguri bazali (ochi) prezenti pe cepul de siguranta,  prim musuroire (acoperire cu pamant). Toamna, după intrarea in repaus vegetativ si efectuarea araturii adanci in parti (in laturi), se va proceda manual  (cu sapa) la musuroirea butucilor de vita de vie (cativa  mugurii bazali prezenți pe cepul de siguranta). 

 

Dezmusuroitul (debilonarea)  vitelor de vie cultivate semiprotejat.  Lucrarea de dezmusuroit se efectueaza dupa ce riscul de inghet a trecut (nu se vor mai înregistra in aer temperaturi < -8°C … -9 °C, dupa 10-21 martie, in functie de zona). Dezmusuroitul se efectueaza manual (cu sapa), cu multa atenție, începând de la baza mușuroiului. Se va evita, pe cat posibil, rănirea plantelor in timpul lucrării de dezmusuroit la vita de vie.

 

Ingroparea vitelor se practica la cultura in sistem protejat, toamna, după intrarea in repaus vegetativ (căderea tuturor frunzelor/perioada de repaus vegetativ – BBCH 00). Lucrarea se efectueaza printr-o aratura de toamna mai deosebita, in urma careia utilizand trupițe cu latimi mari de lucru si rasturnarea brazdelor spre randul de vita de vie (aratura in laturi), vor rezulta  biloane de 30-40 cm ce acoperă complet  bratele elastice (corcanii)  culcate si fixate in prealabil pe suprafața solului.

 

Dezgropatul  vitelor de vie este lucrarea solului care se aplica la plantele cultivate  protejat (acoperire totala cu pamant a bratelor elastice’corcani’ si a elementelor de rod). Lucrarea se efectueaza dupa 10 martie, cand riscul de inghet a trecut (nu se vor mai înregistra in aer temperaturi < -8°C, dupa 10-21 martie, in functie de zona), inainte de a efectua aratura de primavara. Dezgropatul se efectueaza manual: cu sapa (cu multa atentie, incepand de la baza musuroiului) si cu furca (cu atentie, incepand de la varf spre baza). Se va evita, pe cat posibil intarzierea lucrarii, intrucat exista posibilitatea ca mugurii de rod sa piara (se clocesc) pe scara larga din cauza umiditatii excesive a solului (generata de topirea zapezii sau de precipitatiile abundente din primavara). Intarzierea lucrarii poate conduce si la pornirea ochilor/mugurilor in vegetatie in solul care ii acopera.

 

Arătura de primăvarape intervalele dintre rânduri, se realizează in lunile III-IV, aceasta are rolul de a mobiliza solul îmbunătățind astfel aerația solului si de a combate buruienile. Arătura la cormana (mobilizarea adanca cu  intoarcerea brazdei catre centrul intervalului dintre randuri), se executa pe intervalul dintre randuri, la 14-16 cm adancime si se niveleaza imediat (pentru a prevenii pierderea apei din sol).

 

Sapa marepe rândul de vita de vie (afânarea adâncă a solului pe rând), se efectuează primăvara (lunile III-IV), imediat după arătura de primăvară. Se efectuează la adâncimea de 10-12 cm.

 

Afânarea superficiala a solului – se realizează pe perioada sezonului de vegetație (intervalul lunilor IV-IX). Afânarea superficiala are rolul de a combate buruienile, menținerea unui strat de sol afânat la suprafața care împiedică evaporarea apei  si păstrarea acesteia in sol la dispoziția vitei de vie, îmbunătățește aerația solului. Afânarea superficiala se face pe intervalul dintre randuri prin circa 4-6 prașile superficiale (la adâncimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, disc, etc.) sau hipo (prașile cu calul). Pe rând, lucrarea se face imediat după afânarea mecanizata a intervalului dintre rânduri (când este cazul),  se vor efectua cca. 3-4 prașile manuale (cu sapa).

 

Arătura de toamna – se realizează după intrarea in repaus vegetativ (perioada de repaus vegetativ/căderea tuturor frunzelor – BBCH 00). Lucrarea are rolul de a combate daunatorii (prezenti in sol in diverse stadii), combate buruienile,  retine apa din precipitatii (zapada). Arătura de toamna se face pe intervalul dintre randuri la adancimea de 16-18 cm, cu răsturnarea brazdelor spre randurile de vita de vie (in laturi),  obtinandu-se astfel biloane pe directia randurilor.  La aratura de toamna nu se aplica grapatul intrucat aceasta aratura, are rolul de a retine zapada si apa din precipitatii, iar maruntirea solului se va face in mod natural pana in primavara.

 

ALTE LUCRARI ALE SOLULUI

Spargerea crustei  mușuroaielor (lucrare de ingrijire a vitei de vie in anul I de la plantare, la vitele de vie plantate pentru completarea golurilor) este o lucrare a solului manuala (cu sapa), executata in intervalul lunilor V-VI, aceasta se efectuează cu multa atenție pentru a nu afecta/taia plantele sau lastarii ce dau sa rasara. Spargerea crustei are rolul de a facilita iesirea lastarilor vitei la plantele protejate prin musuroire. Lucrarea se executa/repeta  de cate ori este nevoie,  preferabil la 7-10 zile.

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lucrările Solului la Vita de Vie: periodice, anuale

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii