Horticultorul.ro

aug. 02 2021

Margeluirea boabelor strugurilor vitei de vie

Margeluirea este procesul fiziologic prin care in lipsa fecundarii, boabele de strugure raman mai mici – au dimensiunea boabelor de mazare si nu formeaza seminte (fara samburi „apiren”).

Se intampla frecvent ca in urma fenomenului de margeluire boabele sa se dezvolte  partenocarpic  (nu formeaza seminte).

Margeluirea apare mai frecvent la soiurile cu partenocarpie autonoma (simpla) – la aceste soiuri, transformarea ovarului in fruct are loc datorita substantelor stimulatoare prezente in ovar.

Pot declansa procesul de margeluire si carentele elementelor nutritive din perioada infloritului. Aprovizionarea plantelor cu elemente nutritive esentiale ajuta la: dezvoltarea polenului, viabilitatea polenului, germinarea polenului si cresterea/alungirea tubului polenului (alungirea tubului polinic). Dintre elementele nutritive absolut necesare in perioada infloritului sunt:  bor (B), zinc (Zn), molibden (Mo), fosfor (P).

Unele din virozele vitei de vie (Scurt-nodarea vitei de vie- Grapevine fanleaf virus – GFLV; Peach rosette mosaic virus – PRMV) pot conduce la aparitia fenomenului de margeluire.

La plantele infectate cu ciupera Eutypa lata (provoaca eutipoza vitei de vie) apare frecvent si fenomenul de margeluire.

Margeluirea apare frecvent la soiuri de vita de vie ca: Afuz Ali, Muscat de Hamburg, Timpuriu de Pietroasa, Coarna neagra, Ceaus alb, Furmint, Bicane, Braghina,  Grasa de Cotnari, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, etc.

Margeluirea poate fi si benefica, întrucât boabele strugurilor afectate nu formează semințe si acumulează cantități mai mari de zaharuri (sunt mai dulci).

Pe acelasi strugure putem intalni in acelasi timp atat fenomenul de meiere  cat si pe cel de margeluire.

Aplicarea inaintea infloritului, a 1-2 tratamente foliare, cu fertilizanti omologati, ce contin bor (B), poate sa previna margeluirea in masa.

Fig. 1 Margeluirea boabelor strugurilor vitei de vie

Fig. 2 Margeluirea boabelor strugurilor vitei de vie

Fig. 3 Margeluirea boabelor strugurilor vitei de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Margeluirea boabelor strugurilor vitei de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii