aug. 01 2021

Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Meierea este procesul fiziologic de avortarea in masa a florilor vitei de vie.

Fenomenul de meiere este influentat de: factorii neprielnici de mediu care împiedica polenizarea – in perioada înfloritului (temperaturi scazute, ploaie, vant, etc); tipul de floare specific anumitor soiuri (florile hermafrodite functional femele); carenta de bor (B); carenta de zinc (Zn); seceta; etc.

Boabele afectate  de fenomenul de meiere   se usuca si  cad (Vezi fig.) sau raman  pe ciorchine o perioada lunga de timp si sunt mici si verzi (Vezi fig.). Ciorchinele afectat de meiere va avea atat boabe normale cat si boabe afectate de meiere.

Ovarele florilor de vita de vie afectate de meiere,  nu se mai dezvolta pentru a evolua in boabe normale (boabe caracteristice soiului). Pe ciorchinele afectat de acest proces,  găsim numeroase bobite mici,  cat samanta de mei, de unde si numele „boabe de mei”.

Procesul de „meiere”  este mai frecvent la soiurile ce au flori hermafrodite functional femele (Coarna Negra, Coarna Alba, Cramposie, Ceaus alb, Ceaus roz, Centenarul, Cioinic, Circioasa, Coada Vulpii, Chasselas Rouge Imperial, Braghina Alba, Bacator, Dragasani 37, Dragasani 57,  Ileana, Negru vartos, Tamaioasa alba de Bucuresti, Tamjanika Bela, Negru Mare, Muscate, Alba Imputotato, etc.), dar poate fi întâlnit si la soiurile cu flori hermafrodite normale (Feteasca Neagra, etc.).

Meierea boabelor strugurilor vitei de vie apare in lipsa fecundării la toate soiurile (nepolenizarea florilor); in lipsa unor stimuli endogeni; deficiente (carente) in aprovizionarea plantelor cu bor (B) si zinc (Zn) in perioada infloritului; etc.

Borul (B) joaca un rol important in formarea si alungirea tubului de polen (alungirea tubului polenic „alungirea tubului polinic”).

Unele dintre virozele vitei de vie (Scurt-nodarea vitei de vie- Grapevine fanleaf virus – GFLV) pot conduce la aparitia fenomenului de meiere.

Pe acelasi strugure putem intalni in acelasi timp atat fenomenul de meiere  cat si pe cel de margeluire.

Aplicarea inaintea infloritului, a 2 tratamente foliare, cu fertilizanti omologati ce contin bor (B), poate sa previna meierea in masa.

Fig. 1 Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Fig. 1 Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Fig. 1 Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Fig. 1 Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Meierea boabelor strugurilor vitei de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii