dec. 30 2018

Monastrell: soi de vita de vie pt. vinuri rosii superioare

Denumire soi vita de vie: Monastrell sinonim cu: Mourvèdre.

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera cv. Monastrell

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii superioare

Origine: soiul Monastrell –  este un soi care isi are originea in Spania.

Cultivare: Monastrell se cultiva in Spania, Franta (Provence), Cipru, Grecia. Soiul este cultivat cu precadre in zonele limitrofe Mediteranei: Spania (Valencia, Alicante, Jumilla, etc), Franta (Provence), etc.

Utilizare: Monastrell  este un soi de struguri negrii pentru  vinuri rosii superioare

 

Descriere/Identificare  soi:

  • floarea de Monastrell este hermafrodita;
  • frunza de Monastrell  este de forma rotunda sau cuneiforma (prezinta 3 varfuri distincte), de marime mijlocie, simpla sau   trilobata, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde-albicioasa pe prtea inferiara, cu dinti cu margini drepte si varf ascutit (Vezi fig.). Sinusul petiolar poate fi deschis (in forma de V sau lira) sau inchis (eliptic sau ovoidal).
  • strugurele Monastrell este de marime medie-mare (200-350 g), este compact, de forma conica, aripat sau biaripat.
  • bobul este sferic, marime-mijlocie. Pielita este de culoare neagra-albastruie acoperita cu pruina.

 

Conditii de crestere/cultivare pentru Monastrell:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu toamne lungi si calduroase, soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantațiilor;

Agrotehnica aplicata soiului:

Se aplica tăieri scurte (cep).

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca V si are loc in perioada 20-30 septembrie;

– continutul de zaharuri: Monastrell  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 200-220 g/l;

Vinul

Vinurile obtinute din Monastrell sunt vinuri rosii superioare.  Vinul necesita învechire (de cativa ani) care are loc in sticla sau in butoaie de stejar.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Boli si Daunatori:

Acarienii vitei de vie: Acarianul galicol (Eriophyes vitis)Cicada verde a vitei de vie (Empoasca vitis)etc.

Boli:  Esca-Apoplexia vitei de vie (Stereum hirsutum), etc. 

Fig. 1 Soiul  Monastrell: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Soiul  Monastrell: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 3 Soiul  Monastrell: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 4 Soiul  Monastrell: vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Monastrell: soi de vita de vie pt. vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii