dec. 30 2018
Monastrell: soi de vita de vie pt. vinuri rosii superioare
Denumire soi vita de vie: Monastrell sinonim cu: Mourvèdre.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera cv. Monastrell
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii superioare
Origine: soiul Monastrell – este un soi care isi are originea in Spania.
Cultivare: Monastrell se cultiva in Spania, Franta (Provence), Cipru, Grecia. Soiul este cultivat cu precadre in zonele limitrofe Mediteranei: Spania (Valencia, Alicante, Jumilla, etc), Franta (Provence), etc.
Utilizare: Monastrell este un soi de struguri negrii pentru vinuri rosii superioare
Descriere/Identificare soi:
- floarea de Monastrell este hermafrodita;
- frunza de Monastrell este de forma rotunda sau cuneiforma (prezinta 3 varfuri distincte), de marime mijlocie, simpla sau trilobata, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde-albicioasa pe prtea inferiara, cu dinti cu margini drepte si varf ascutit (Vezi fig.). Sinusul petiolar poate fi deschis (in forma de V sau lira) sau inchis (eliptic sau ovoidal).
- strugurele Monastrell este de marime medie-mare (200-350 g), este compact, de forma conica, aripat sau biaripat.
- bobul este sferic, marime-mijlocie. Pielita este de culoare neagra-albastruie acoperita cu pruina.
Conditii de crestere/cultivare pentru Monastrell:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu toamne lungi si calduroase, soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantațiilor;
Agrotehnica aplicata soiului:
Se aplica tăieri scurte (cep).
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca V si are loc in perioada 20-30 septembrie;
– continutul de zaharuri: Monastrell poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 200-220 g/l;
Vinul
Vinurile obtinute din Monastrell sunt vinuri rosii superioare. Vinul necesita învechire (de cativa ani) care are loc in sticla sau in butoaie de stejar.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Boli si Daunatori:
Acarienii vitei de vie: Acarianul galicol (Eriophyes vitis), Cicada verde a vitei de vie (Empoasca vitis), etc.
Boli: Esca-Apoplexia vitei de vie (Stereum hirsutum), etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Monastrell: soi de vita de vie pt. vinuri rosii superioare