sept. 23 2018

Müller-Thurgau: soi de vita de vie pentru vinuri albe

Denumire soi vita de vie: Müller-Thurgau sinonim cu: Riesling x Silvaner, Rivaner, Rizlingszilváni, Rizvanec, etc.

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Müller-Thurgau’

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe de consum curent.

Origine: soiul Müller-Thurgau  –  este un soi creat de catre botanistul  Hermann Müller  in 1882 in Elvetia / cantonul Thurgau. Müller-Thurgau  este rezultatul unei hibridari intre soiurile Riesling  si  Madeleine royale. Multa vreme s-a considerat ca acesta ar avea ca genitori soiurile Riesling si Silvaner.

In momentul de fata, denumirea de Riesling-Sylvaner nu se recomanda a se utiliza, intrucat creează confuzie in ceea ce privesc genitorii soiului sau originea vinului (acesta poate fi un cupaj „amestec” intre soiul Riesling si soiul Sylvaner).

Cultivare: Müller-Thurgau sinonim cu Riesling x Silvaner se cultiva in tari ca: Germania, Austria, Anglia, Franta, Cehia, Italia, Portugalia, Belgia, Ungaria, Slovenia, SUA, Australia, Japonia, etc.

Utilizare: Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner) este un soi de struguri albi pentru  vinuri albe.

 

Descriere/Identificare soi:

  • frunza de Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner)  este de marime mijlocie; usor  gofrata; rotunda; pentalobata; de culoare verde, cu sinusuri laterale evidente in forma de U, dintii au marginile drepte si varful ascutit, cu sinusul petiolar eliptic-inchis.
  • strugurele de Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner)   cilindric, de marime mica-medie.
  • bobul este mic, oval, pielita este de culoare galben-verzuie acoperita cu pruina. Gustul este franc sau poate avea o usoara aroma de muscat.

 

Conditii de crestere/cultivare  pentru Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner):

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor; etc.

Factori limitativi:

–  temperaturile mai scazute de cca.  -19º C conduc la inghetul vitelor soiului Müller-Thurgau.  Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

– in funcție de tipul de sol si aparitia eventualelor carente in nutriție soiul dezvolta usor cloroze.

Recoltare:

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epoca IV in perioada 7 -15.IX.

Strugurii

Strugurele soiului Müller-Thurgau  se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe.

Vinul

Vinurile obtinute din Müller-Thurgau   sunt vinuri albe seci sau dulci cu aroma de muscat.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli:

Fig. 1 Müller-Thurgau „Riesling x Silvaner„, soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe de consum curent

Fig. 2 Müller-Thurgau „Riesling x Silvaner„, soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe de consum curent

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Müller-Thurgau: soi de vita de vie pentru vinuri albe

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii