sept. 23 2018
Müller-Thurgau: soi de vita de vie pentru vinuri albe
Denumire soi vita de vie: Müller-Thurgau sinonim cu: Riesling x Silvaner, Rivaner, Rizlingszilváni, Rizvanec, etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Müller-Thurgau’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe de consum curent.
Origine: soiul Müller-Thurgau – este un soi creat de catre botanistul Hermann Müller in 1882 in Elvetia / cantonul Thurgau. Müller-Thurgau este rezultatul unei hibridari intre soiurile Riesling si Madeleine royale. Multa vreme s-a considerat ca acesta ar avea ca genitori soiurile Riesling si Silvaner.
In momentul de fata, denumirea de Riesling-Sylvaner nu se recomanda a se utiliza, intrucat creează confuzie in ceea ce privesc genitorii soiului sau originea vinului (acesta poate fi un cupaj „amestec” intre soiul Riesling si soiul Sylvaner).
Cultivare: Müller-Thurgau sinonim cu Riesling x Silvaner se cultiva in tari ca: Germania, Austria, Anglia, Franta, Cehia, Italia, Portugalia, Belgia, Ungaria, Slovenia, SUA, Australia, Japonia, etc.
Utilizare: Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner) este un soi de struguri albi pentru vinuri albe.
Descriere/Identificare soi:
- frunza de Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner) este de marime mijlocie; usor gofrata; rotunda; pentalobata; de culoare verde, cu sinusuri laterale evidente in forma de U, dintii au marginile drepte si varful ascutit, cu sinusul petiolar eliptic-inchis.
- strugurele de Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner) cilindric, de marime mica-medie.
- bobul este mic, oval, pielita este de culoare galben-verzuie acoperita cu pruina. Gustul este franc sau poate avea o usoara aroma de muscat.
Conditii de crestere/cultivare pentru Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner):
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor; etc.
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de cca. -19º C conduc la inghetul vitelor soiului Müller-Thurgau. Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
– in funcție de tipul de sol si aparitia eventualelor carente in nutriție soiul dezvolta usor cloroze.
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epoca IV in perioada 7 -15.IX.
Strugurii
Strugurele soiului Müller-Thurgau se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe.
Vinul
Vinurile obtinute din Müller-Thurgau sunt vinuri albe seci sau dulci cu aroma de muscat.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai; etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Müller-Thurgau: soi de vita de vie pentru vinuri albe