feb. 24 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti cu utilizare Mixta: masa&vin

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri romanesti de vita de vie cu struguri ce au utilizare mixta: masa si vin.

Soiurile de vita de vie cu utilizare mixta se preteaza a fi  cultivate in gospodarie (sub diverse forme de conducere) sau in  plantatii.

Soiurile de struguri cu utilizare mixta (masa si vin) trebuie sa intruneasca calitati specifice strugurilor de masa (pulpa crocanta, semicrocanta, semizemoasa;  pulpa neaderenta la samburi; samburi putini; pielita subtire si aderenta la pulpa; etc.) dar si calitati specifice strugurilor de vin (vinuri de consum curent – sa acumuleze zaharuri in intervalul 145-190 g/l iar vinurile au intre 8,5-10  % vol.  tarie alcoolica dobandita; vinuri superioare – sa acumuleze zaharuri peste 190 g/l  iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita).

 

I. Soiuri de Vita de Vie Nobila – Europeana

  1. Chasselas de Baneasa  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu:  pielita de culoare galben-verzuie sau alb-laptos, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 270 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 13 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  2. Silvania  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa este carnoasa-moale, gust perfect-echilibrat /aroma franc „fara aroma”greutatea medie a strugurelui 220 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  3. Ozana – este un soi mixt (vin si masa)  de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzui, pulpa ‚miezul’ este semizemos,  greutatea medie a strugurelui 170 g, acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).  Vinul este un vin alb de calitate superioara.
  4. Aromat de Iasi  – este un soi mixt (vin si masa) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin semiaromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 140-160 g, acumulează 180-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III-IV (16 august – 15 septembrie). Vinul este alb cu aroma fina de muscat ‚semiaromat’.
  5. Donaris   – este un soi mixt (vin si masa) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin semiaromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ semicarnos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 170-195 g, acumulează 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este alb cu aroma fina de muscat ‚semiaromat’.
  6. Bujoru – este un soi mixt (masa si vin)  de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de masa si vin:  pielita este subtire de culoare roz, pulpa ‚miezul’ este suculenta si semicrocanta,  greutatea medie a strugurelui 230-230 g, acumuleaza 180-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 20 tone, tara de origine Romania la SCDVV Bujoru (Autori: Julei Silvia, Donici Alina, Simion Cristina, Ciubuca Aurel). Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).

 

II. Soiuri rezistentehibrizi inobilati, soiuri artizanale”

  1. Andrevit – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).
  2. Valeria – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 220 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
  3. Admira – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, strugurii au in medie 210 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, gust/aroma franc „fara aroma”,   productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 – 30 septembrie).

Fig. 1 Soiuri de Romanesti de vita de vie cu utilizare mixta: Masa si Vin

Fig. 2 Soiuri de Romanesti de vita de vie cu utilizare mixta: Masa si Vin

Fig. 3 Soiuri de Romanesti de vita de vie cu utilizare mixta: Masa si Vin

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti cu utilizare Mixta: masa&vin

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii