nov. 30 2018
Soiuri de struguri Fara samburi / Apireni: de masa, stafide
Soiurile de strugurii fara samburi-seminte (apireni) se impart in doua categorii cele partenocarpice (lipsite complet de seminte, ex. Corinth) si cele stenospermocarpice (au seminte sistave – rudimente de semine ce nu se simt la consum sau in stafide, ex. Sultanina).
Soiurile de struguri fara seminte (apireni) sunt utilizati ca:
♦ struguri de masa fara samburi “apireni”: in ultimii ani soiurile de struguri de masa fara samburi sunt din ce in ce mai diversificare si numeroase, cu calitati exceptionale (bob mijlociu-mare, diverse culori, pulpa crocanta, gust si aroma, rezistenta la pastrare, etc) motive suficiente pentru ca acest sortiment sa creasca in preferintele consumatorilor de fructe proaspete – struguri. Aproape toate soiurile de struguri de masa fara seminte-samburi sunt stenospermocarpice (au seminte sistave – rudimente de semine ce nu se simt la consum;
♦ strugurii fara samburi “apireni” pentru stafide: sunt soiuri de struguri care se matureaza preferabil pana la finele lunii august-15 septembrie (pentru a putea fi deshidratati afara la temperature ridicate) si acumuleaza zaharuri peste 19 ºBrix (190-220 g/l).
Soiuri de struguri fara samburi “apireni”
- Corinth Negru – este un soi partenocarpic (nu formeaza seminte) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri pentru stafide, struguri de masa si vin: pielita de culoare rosu-inchis la neagru-violaceu, miezul este suculent si moale, gust dulce, greutatea medie a unui strugure de 190-200 g, boabe foarte mici de 0,4-0,6 g, acumuleaza 200-270 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 4 tone, tara de origine Grecia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).
- Perlette – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafidecu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160-180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).
- Sultanina alba – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa, vin si stafide cu: pielita de culoare galben-aurie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 6 tone, tara de origine Turcia, Iran. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).
- Centenar Pietroasa: – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafide cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180-200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).
- Sultanina neagra „Kismis negru”: – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa, vin si stafide cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, miezul este crocant „carnos”, gust dulce si aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300-450 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 11 tone, tara de origine Azerbaidjan. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16-31 august).
- Otilia – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01-15 august).
- Crimson seedless: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosie-purpurie, miezul este crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 500 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 17-20 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Soi cu perioada lunga de pastrare in depozit.
- Calina – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafide cu: pielita de culoare roz, miezul este zemos, aroma/gust franc franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie).
- Picurka: – are ca parinti „Cezus Roz x Delight” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, greutatea medie a unui strugure 200-300 g, tara de origine Slovacia (anul 1970). Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 august – 15 septembrie).
- King Rubi (Ruby Seedless, King’s Ruby): – are ca parinti (Emperator x Sultana Moscata) este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si industrializare (compot, gem, etc.): pielita de culoare rosu-inchis, greutatea medie a unui strugure 900 g, tara de origine SUA (anul 1950). Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01 – 30 septembrie).
- Centennial Seedless – are ca parinti „Emperator x Pirovano” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafide: pielita subtire, de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta, acumuleaza 16 ºBrix (160 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 400-500 g, tara de origine SUA (anul 1980). Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01 – 30 septembrie).
- Kismis Moldavski – are ca parinti „Pobeda X Kishmish Rozovy” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafide: pielita subtire, de culoare violet-rosu inchis, pulpa este crocanta, acumuleaza > 20 ºBrix (200 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 600-650 g, tara de origine Moldova (anul 1961). Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (15 septembrie – 15 Octombrie).
- Autumn Royal Seedless – are ca parinti „Autumn black X Fresno” este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa: de culoare violet-rosu inchis, acumuleaza 16-18 ºBrix (160-180 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 600-700 g, tara de origine SUA (anul 1984). Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (15 septembrie – 15 Octombrie).
- Attika Seedless – are ca parinti „Ribier X Black Manuka” este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa: de culoare neagra, pulpa crocanta, acumuleaza 16-18 ºBrix (160-180 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 650 g, tara de origine Grecia (anul 1979). Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 August).
- Danuta – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa: de culoare galben-verzuie, pulpa crocanta, greutatea medie a unui strugure 600-800 g, tara de origine Franta (anul 1964). Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16 – 30 Septembrie).
- Supernova (Kismis Lucistai) – are ca parinti „Cardinal X Kishmish Rozovyi” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si stafide: de culoare roz-rosu, greutatea medie a unui strugure 500 g, tara de origine Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16 – 30 Septembrie).
- Regal Seedless – de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este crocanta, greutatea medie a unui strugure 550 g, tara de origine Africa de Sud. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 August).
- Venus – are ca parinti „Alden X New York 46000” este un hibrid interspecific (Vitis interspecific crossing) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa si vin: de culoare albastru-inchis pana la negru, aroma de muscat si labrusca (usor foxat), greutatea medie a unui strugure 270 g si a bobului de 3 g, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA (anul 1967). Maturarea strugurilor are loc in Epoca III-IV (20 August – 15 Septembrie).
- Jupiter – are ca parinti (Arkansas 1258 X Arkansas 1672) este un hibrid interspecific (Vitis interspecific crossing – V. labrusca & V. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa: pielita subtire, de culoare roz – rosu la albastru acoperit cu pruina, aroma de muscat, acumuleaza 21 ºBrix (210 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 300-400 g si a bobului de 4-5 g, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA (anul 1984). Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 Septembrie).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de struguri Fara samburi / Apireni: de masa, stafide