Horticultorul.ro

feb. 04 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe de consum curent

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri romanesti de vita de vie pentru vinuri albe de consum curent vin de masa’.

Soiurile de vita de vie romanești ce au potential pentru obtinerea de vinuri albe de consum curentvin de masa’ sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza frecvent zaharuri in intervalul 145-190 g/l (14,44 – 18,92 °Bx‚ Brix’) iar vinurile au intre 8,5-10  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiurile romanesti de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp  lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii romanesti pentru vinurile albe de consum curent ‚vin de masa’ sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: alb-laptos, galben pai, verde-galbuie, galben-verzui, galben-aurie, galben-argintie, roz, gri, etc.

 1. Plavaie – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu:  pielita este subtire de culoare verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 170-190 g, acumulează 160-170 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-17 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 2. Iordana – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu:  pielita este de culoare verde-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-110 g, acumulează 160-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11-15 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 3. Francusa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu:  pielita este foarte-subtire de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-120 g, acumulează 160-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 8-13 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 4. Galbena de Odobesti – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu:  pielita de culoare galbena, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 160 g, acumulează 160-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16-20 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 5. Zghihara de Husi – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb cu:  pielita este subtire de culoare verzui-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 170 g, acumulează 150-160 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 4 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 6. Golia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 110 g, acumulează maxim 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (10-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 7. Astra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie,  greutatea medie a strugurelui 215 g, acumulează maxim 175 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).  Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 8. Raluca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 192 g, acumuleaza 174-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6,3-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (20-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 9. Miorita – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita de culoare galben-verde,  greutatea medie a strugurelui 180 g, acumuleaza 175 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 22 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).  Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 10. Unirea – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita de culoare verde-galbuie de grosime mijlocie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 280 g, acumuleaza 175 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (20-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 11. Columna – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara sau de consum curent cu:  pielita de culoare galben-verzuie cu punct pistilar persistent, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 110-120 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara sau de consum curent (vin de masa).
 12. Cramposie Selectionata – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita de culoare albicioasa, greutatea medie a strugurelui 210 g, acumuleaza 180-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
 13. Babeasca Gri – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de consum curent cu:  pielita de culoare gri, greutatea medie a strugurelui 200 g, acumuleaza 185 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 soctombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).

Fig. 1 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe de consum curent

Fig. 2  Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe de consum curent

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe de consum curent

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii