Horticultorul.ro

feb. 03 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe superioare

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri de vita de vie. Performantele soiurilor de vita de vie romanesti pentru vinuri albe superioare sunt recunoscute pe plan international.

Soiurile de vita de vie romanesti ce au potential pentru obtinerea de vinuri albe superioare sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza frecvent zaharuri peste 190 g/l (18,92 °Bx ‚Brix’) iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiuri de vita de vie ‘struguri’ romanesti pentru vinuri albe superioare sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp  lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii romanesti pentru vinurile albe superioare sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: alb-laptos, galben pai, verde-galbuie, galben-verzui, galben-aurie, galben-argintie, roz, gri, etc.

 1. Francusa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este foarte-subtire de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-120 g, acumulează maxim 190-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 8-13 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
 2. Golia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 110 g, acumulează maxim 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (10-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
 3. Blasius – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 160-175 g, acumulează maxim 195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este de calitate superioara.
 4. Alidor – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este subtire de culoare galbuie-albicioasa, pulpa ‚miezul’ semizemos,  greutatea medie a strugurelui 135 g, acumulează maxim 190-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (25-31 august). Vinul este de calitate superioara.
 5. Șarba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 120-140 g, acumulează maxim 220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este de calitate superioara.
 6. Grasa de Cotnari – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galbena, pulpa ‚miezul’ este semicarnos si suculent,  greutatea medie a strugurelui 100-110 g, acumuleaza 200-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,6-5,7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 6-11 tone, tari de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este un vin de culoare galben-pai de calitate superioara.
 7. Columna – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie cu punct pistilar persistent, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 110-120 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
 8. Raluca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 192 g, acumuleaza 174-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6,3-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (20-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
 9. Feteasca Alba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-180 g, acumuleaza 190-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9-20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este un vin alb de calitate superioara ce lasa o aroma asemanatoare cu mirosul florilor de vita de vie.
 10. Feteasca Regala – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 75-150 g, acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6,2 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este un vin alb de calitate superioara.
 11. Furmint de Minis – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verzuie-galbena, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 190-230 g, acumuleaza 180-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 22 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie-15 octombrie).  Vinul este un vin alb de calitate superioara.
 12. Ozana – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzui, pulpa ‚miezul’ este semizemos,  greutatea medie a strugurelui 170 g, acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile II-III (01-31 august).  Vinul este un vin alb de calitate superioara.
 13. Selena – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare roz si grosime mijlocie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 150 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 17 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie-15 octombrie).    Vinul este un vin alb de calitate superioara.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe superioare

Fig. 2 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii