feb. 04 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti pt. vinuri Aromate

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri de vita de vie. Performantele soiurilor de vita de vie romanesti pentru vinuri aromate & semiaromate sunt excelente.

Soiurile de vita de vie ce au potential pentru obtinerea de vinuri aromate si semiaromate (discret aromate) sunt soiurile care cu capacitatea de a produce si acumula in pielita substante aromate, predomina aroma de muscat tamaios. In functie de soi aroma este puternica (aromate) sau doar o aroma discreta (semiaromate).

Pentru ca soiurile de vita de vie ‘struguri’ aromate sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp  lucrările specifice fiecărui soi.

  1. Aromat de Iasi  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin semiaromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 140-160 g, acumulează 180-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III-IV (16 august – 15 septembrie). Vinul este alb cu aroma fina de muscat ‚semiaromat’.
  2. Alb Aromat  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin semiaromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 260-300 g, acumulează 190-210 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3,5-4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15-17 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este alb cu aroma fina de muscat ‚semiaromat’.
  3. Donaris   – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin semiaromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ semicarnos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 170-195 g, acumulează 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este alb cu aroma fina de muscat ‚semiaromat’.
  4. Șarba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara semiaromat cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 120-160 g, acumulează maxim 220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este de calitate superioara cu aroma fina de muscatsemiaromat’.

Fig 1 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri Aromate si Semiaromate

Fig 2 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri Aromate si Semiaromate

Fig 3 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri Aromate si Semiaromate

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti pt. vinuri Aromate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii