Horticultorul.ro

nov. 16 2019

Taierea vitei de vie tipul – Guyot Dublu: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Tipul de taiere al vitei de vieGuyot dublu”   se incadreaza in  sistemul mixt (cep si cordita/coarda) si a fost creat de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872).

Guyot dublu  este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului, ce pastreaza doar 2 verigi de rod (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani) pozitionate pe directia randului.

Numarul de ochi la care se scurteaza coarda/cordita (4-12), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (pozitia mugurilor de rod‚ ochilor fertili’/coarda – difera de la soi la soi).

Atunci cand se optează pentru elemente de rod lungi – coarde (10-12 ochi), acestea se vor conduce sub forma de semicerc (este stimulata astfel dezvoltarea mugurilor prezenti in zona de mijloc-cea mai inalta a semicercului, Vezi fig.), pe sistemul de sustinere (prima sarma a spalierului monoplan).

Taierea la vita de vie de tip Guyot dublu  (2 verigi de rod/butuc) se aplica in general la: vitele de vie ce necesita protectie prin ingropare iarna, soiurile de vigoare mica, vitele de vie cultivate in condiții de stres (pe soluri sarace in elemente nutritive, seceta, etc.), la vitele de vie palisate/susținute pe spalieri monoplani, etc.

Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere Guyot dublu 

Taierea de formare la tipul de taiere Guyot dublu  se aplica in primii III – ani de la plantare, iar in anul 3 butucul va da 100 % din productie.

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care cel mai probabil in conditii optime se vor dezvolta in Anul I cca. 3-4 lastari, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru Guyot dublu se va efectua la o distanta de 1,2-1,5 m intre plante pe rand si 1,8-2 m intre randuri.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea Guyot dublu la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

 An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 3-4 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3-4 coarde vom alege 2 (sanatoase si pozitioanate pe directia randului) pe care le vom scurta la cep de  2-3 ochi (muguri, daca vigoarea coardelor  este redusa alegem 2 ochi /cep), Vezi fig.  In anul II de la plantare, butucul va da  10-15 % din productie (in functie de soi/fertilitatea mugurilor de rod aflați la baza coardelor).

Instalarea sistemului de sustinere de tip spalier monoplan  se face in anul II de la plantare iar primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 40-60 cm inaltime deasupra solului. Urmatoarele 2 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 100 cm si 105 cm;  150 si 155 cm inaltime deasupra solului.

Fig. 3 Tipul de taiere Guyot dublu in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom avea 2-6 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul II). Din cele 2-6 coarde vom alege cat mai aproape de sol –  2 verigi de rod  (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani) pozitionate pe directia randului.  La baza verigiilor de rod alese vom avea un cep de  2 ochi (muguri) urmat de o cordita/coarda (de 4-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coardele de rod (prezente pe cele doua verigi) urmeaza a fi conduse de-a lungul primei sarme a sistemului de sustinere, sub forma de semicerc (este stimulata astfel dezvoltarea mugurilor prezenti in zona de mijloc-cea mai inalta a semicercului). Prima sarma a sistemului de sustinere este pozitionata la 40-60 cm fata de sol (conducere joasa 0,1-0,6 m inaltime de la sol).  In anul III de la plantare butucul va da  100 % din productie.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.). Din acestea vom selecta obligatoriu 2-3 bucati  care sunt pe directia randului  si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel, cand ii alegem, avem grija: sa nu fie unul langa altul, iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 3 Tipul de taiere Guyot dublu in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

Taierea de RODIRE la tipul de taiere Guyot dublu

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime  Taierea de Rodire  la  „Guyot dublu” in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  protejata, semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual  se urmareste pastrarea/formarea a  doua (2) verigi de rod pe directia randului si cat mai aproape de sol (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani). Verigile de rod alese va fi compuse dintr-un cep (de 2 ochi) pozitionat la baza si o cordita/coarda (de 4-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coardele care nu sunt necesare  se elimina impreuna cu lemnul de 2 ani fara a lasa cioturi, Vezi fig.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.) din acestea vom selecta obligatoriu 2-3 bucati  care sunt pe directia randului  si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel cand ii alegem avem grija: sa nu fie unul langa altul, iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 4 Tipul de taiere de rodire  Guyot dublu in Anul IV  de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie tipul – Guyot Dublu: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii