nov. 10 2019

Taierea vitei de vie -Tipul Cerc Ardelenesc Simplu: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Tipul de taiere al vitei de vie:  Cerc Ardelenesc Simplu (taierea de Ardeal simpla, taierea de Minis) este o taiere de tip „Guyot simplu” care are ca si caracteristica conducerea coardei de rod sub forma de cerc complet inchis.  Aceasta  se incadreaza in  sistemul mixt (cep si coarda) si a fost creat de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872).

Tipul de taiere Cerc Ardelenesc Simplu/Taierea de Ardeal simpla (Guyot simplu, cu coarda in forma de cerc inchis) se utilizeaza atat in Romania cat si alte tari Europene (Elvetia, Germania, Austria, etc.), la vitele de vie palisate/susținute de araci.

Cercuirea coardelor vitei de vie – Conducerea coardei sub forma de cerc inchis inferior/descendent (are rolul de a facilita cresterea/fructificarea mugurilor prezenti la baza si varful coardei) sau cerc inchis superior/ascendent (are rolul de a facilita cresterea/fructificarea mugurilor prezenti la mijlocul coardei).

Tipul de taiere Cerc Ardelenesc Simplu este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului ce pastreaza doar o (1) veriga de rod (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani).

Numarul de ochi la care se scurteaza coarda/cordita (10-12), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (pozitia mugurilor de rod ‚ochilor fertili’/coarda – difera de la soi la soi).

Taierea la vita de vie de tip Cerc Ardelenesc Simplu (1 veriga de rod/butuc) se aplica in general la: vitele de vie protejate (ce necesita protectie prin ingropare iarna), soiurile de vigoare mica, vitele de vie cultivate in condiții de stres (pe soluri sarace in elemente nutritive, seceta, etc.), la vitele de vie palisate/susținute de araci, etc.

I. Taierea de Formare la tipul de taiere Cerc Ardelenesc Simplu

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

1. Taierea de formare la cerc ardelenesc simplu –  inchis inferior/descendent presupune formarea in primii ani a unei buturugi (scaunul butucului) cat mai inalt (cca 0,6 m). Acest scaun al butucului suprainaltat  va permite arcuirea inferioara/descendenta a coardei de rod (Vezi fig.). Acest tip de taiere/conducere descendent se aplica foarte rar (doar la soiurile ce prezinta ochi fertili in zona bazala si de varf a coardei).

2.  Taierea de Formare la  cerc ardelenesc simplu – inchis superior/ascendent:

Taierea de formare la tipul de taiere Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior se aplica in primii III – ani de la plantare, iar in anul 3 butucul va da 100 % din productie.

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri) din care cel mai probabil in conditii optime se vor dezvolta in Anul I cca. 3-4 lastari, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru „Cerc ardelenesc” se va efectua la o distanta de 1,2-1,5 m intre plante pe rand si 1,8-2 m intre randuri.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie vom avea 3-4 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3-4 coarde vom alege 2 (sanatoase si de dimensiumi optime) pe care le vom scurta la cep de  2-3 ochi (muguri, daca vigoarea coardelor  este redusa alegem 2 ochi /cep), Vezi fig.  In anul II de la plantare butucul va da  10-30 % din productie (in functie de soi/fertilitatea mugurilor de rod aflați la baza coardelor).

Fig. 2 Tipul de taiere „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior” in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom avea 2-6 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul II). Din cele 2-6 coarde vom alege cat mai aproape de sol –  1 veriga de rod  (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani).  La baza verigii de rod alese vom avea un cep de  2 ochi (muguri) urmat de o coarda (de 10-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coarda de rod urmeaza a fi condusa sub forma de cerc inchis (cercuirea coardelor)  si palisata pe arac (Vezi fig.).  In anul III de la plantare butucul va da  100 % din productie.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.). Din acestea vom selecta obligatoriu 1-2 bucati  care sunt pe directia randului (doar daca lucram mecanizat vita de vie) si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel cand ii alegem avem grija: sa nu fie unul langa altul iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 3 Tipul de taiere „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior” in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

II. Taierea de Rodire la tipul de taiere Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior

La taierea de rodire este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire la  „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  protejata, semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual  se urmareste pastrarea unei (1) verigi de rod pe si cat mai aproape de sol (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani). Veriga de rod aleasa va fi compusa dintr-un cep (de 2 ochi) pozitionat la baza si o coarda (de 10-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coardele care nu sunt necesare  se elimina impreuna cu lemnul de 2 ani fara a lasa cioturi, Vezi fig. Coarda de rod  (de 10-12 ochi) va fi legata in forma de cerc (cercuirea coardelor vitei de vie).

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.) din acestea vom selecta obligatoriu 1-2 bucati  care sunt pe directia randului (doar daca lucram mecanizat vita de vie) si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel cand ii alegem avem grija: sa nu fie unul langa altul iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 4 Tipul de taiere de rodire  „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior” in Anul IV  de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere (cercuirea coardei de rod)

Fig. 5 Tipul de taiere de rodire „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior” 

Fig. 6 Tipul de taiere de rodire „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis superior

Fig. 7 Tipul de taiere de rodire „Cerc Ardelenesc Simplu” 

Fig. 8 Tipul de taiere de rodire „Cerc Ardelenesc Simplu – inchis inferior” in Anul IV  de la plantare

 

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie -Tipul Cerc Ardelenesc Simplu: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii