Horticultorul.ro

nov. 16 2019

Taierea vitei de vie -Tipul de Dragasani: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Tipul de taiere al vitei de vie:  taierea de Dragasani este o taiere de tip „Guyot simplu” care are ca si caracteristica zona unde se utilizeaza (Dragasani, Judetul Valcea) si conducerea coardei de rod oblic-ascendent.  Aceasta  se incadreaza in  sistemul mixt (cep si coarda) si a fost creat de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872).

Tipul de taiere de Dragasani (Guyot simplu, cu coarda condusa oblic ascendent) se utilizeaza (a fost utilizat mai frecvent in trecut) in Romania, Zona viticola Dragasani, Jud. Valcea la vitele de vie palisate/susținute de araci, dar se poate utiliza si la cele cu spalier – monoplan.

Conducerea coardei sub forma oblica-ascendenta are rolul de a facilita cresterea/polaritatea/fructificarea mugurilor prezenti la varful coardei.

Tipul de taiere de Dragasani este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului ce pastreaza doar o (1) veriga de rod (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani).

Numarul de ochi la care se scurteaza coarda (10-12), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (pozitia mugurilor de rod ‚ochilor fertili’/coarda – difera de la soi la soi).

Taierea la vita de vie de tip de Dragasani (1 veriga de rod/butuc) se aplica in general la: vitele de vie ce necesita protectie prin ingropare iarna, soiurile de vigoare mica, vitele de vie cultivate in condiții de stres (pe soluri sarace in elemente nutritive, seceta, etc.), la vitele de vie palisate/susținute pe araci sau la cele sustinute pe spalier, etc.

Taierea de Formare la tipul de taiere de Dragasani

Taierea de formare la tipul de Dragasani se aplica in primii III – ani de la plantare, iar in anul 3 butucul va da 100 % din productie.

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri) din care cel mai probabil in conditii optime se vor dezvolta in Anul I cca. 3-4 lastari, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru de Dragasani se va efectua la o distanta de 1-1,2 m intre plante pe rand si 1,8-2 m intre randuri.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea „de Dragasani” la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie vom avea 3-4 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3-4 coarde vom alege 2 (sanatoase si de dimensiumi optime) pe care le vom scurta la cep de  2-3 ochi (muguri, daca vigoarea coardelor  este redusa alegem 2 ochi /cep), Vezi fig.  In anul II de la plantare butucul va da  10-30 % din productie (in functie de soi/fertilitatea mugurilor de rod aflați la varful coardelor).

Instalarea sistemului de sustinere de tip spalier monoplan  se face in anul II de la plantare iar primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 40-60 cm inaltime deasupra solului. Urmatoarele 2 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 100 cm si 105 cm;  150 si 155 cm inaltime deasupra solului.

Taierea Vitei de Vie_tip de Dragasani_an 2

Fig. 3 Tipul de taiere „de Dragasani” in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom avea 2-6 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul II). Din cele 2-6 coarde vom alege pe directia randului –  1 veriga de rod  (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani).  Pe veriga de rod aleasa vom avea un cep de  2 ochi (muguri) si o coarda (de 10-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coarda de rod urmeaza a fi condusa sub forma oblica-ascendenta si palisata pe aracul butucului vecin sau de prima sarma (Vezi fig.).  In anul III de la plantare, butucul va da  100 % din productie.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.), din acestea vom selecta obligatoriu 1-2 bucati  care sunt pe directia randului (doar daca lucram mecanizat vita de vie) si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel cand ii alegem avem grija: sa nu fie unul langa altul, iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Taierea Vitei de Vie_tip de Dragasani_an 3

Fig. 3 Tipul de taiere „de Dragasani” in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

Taierea de rodire la tipul de taiere „de Dragasani”

La taierea de rodire este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire la  de Dragasani”  in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  protejata, semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual  se urmareste pastrarea unei (1) verigi de rod pe si cat mai aproape de sol (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani). Veriga de rod aleasa va fi compusa dintr-un cep (de 2 ochi) si o coarda (de 10-12 ochi, in functie de soi, de vigoarea cresterilor, de fertilitatea solultui, etc), Vezi fig. Coardele care nu sunt necesare  se elimina impreuna cu lemnul de 2 ani fara a lasa cioturi, Vezi fig.  Coarda de rod urmeaza a fi condusa sub forma oblica-ascendenta si palisata pe aracul butucului vecin sau de prima sarma (Vezi fig.).

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.) din acestea vom selecta obligatoriu 1-2 bucati  care sunt pe directia randului (doar daca lucram mecanizat vita de vie) si pe care le vom scurta la cep de 2 ochi (este foarte importanta si pozitia acestor cepi/butuc, astfel cand ii alegem avem grija: sa nu fie unul langa altul iar pozitia acestora pe butuc sa ne permita refacerea cu usurinta a butucului sau a verigilor de rod). Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține viitoare verigi de rod in anul urmator (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 4 Tipul de taiere de rodire  „de Dragasani” in Anul IV  de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

Fig. 5 Tipul de taiere de rodire  „de Dragasani” in Anul IV  de la plantare, vite de vie pe rand (palisate de tutore sau de prima sarma a unui spalier – monoplan)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie -Tipul de Dragasani: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii