Horticultorul.ro

ian. 03 2020

Taierea vitei de vie TOAMNA (taiere de usurare)

Taierea vitei de vie toamna, in uscat, presupune efectuarea lucrarilor de taiere de usurare in perioada de repaus vegetativ (BBCH 00 toamna – la 14 zile dupa ce frunzele au căzut in totalitate) in lunile de toamna (sfârșit de octombrie-noiembrie).

Taierea din toamna (de usurare) este o taiere care se aplica la vitele de vie mature si intrate deplin pe rod (taierea de Rodire).

Taierea de toamna (taierea de usurare) a vitei de vie este o taiere provizorie si se  poate aplica pentru maximum 50 % din cresterile anuale. Taierea de usurare din toamna  are rolul de a usura efectuarea unor lucrari ca:

♦ protejare prin ingropare partiala (semiprotejate) sau ingropare totala (protejate) a elementelor butucului;

♦ reducerea volumului de munca la taierea definitiva a  vitei de vie din iarna (se realizeaza in intervalul 15 ianuarie -februarie in zonele de cultura neprotejata sau semiprotejata). Aceasta taiere este aplicata  conform tipului arhitectonic de taiere ales.

♦ reducerea volumului de munca la taierea definitiva a vitei de vie din primavara (se realizeaza de la dezgropat si pana la BBCH 01 – inceput dezmugurit si plansul vitei de vie, in zonele de cultura protejata si semiprotejata). Aceasta taiere este aplicata conform tipului arhitectonic de taiere ales.

Taierea de toamna – de usurare  se efectueaza cu atentie astfel:

♦  se aplica taieri asupra cresterilor anuale conform tipului arhitectonic de taiere ales, la care se adauga un plus (+) de 25 %. Plusul de 25 % urmeaza a fi corectat la taierile urmatoare definitive (taierea de  iarna sau  taierea de primavara);

♦  se  poate aplica pentru maximum 50 % din cresterile / coardele anuale, astfel incat sa nu fie afectata evolutia butucului (daca acesta se incadreaza in etapa de formare) sau  rodul (in cazul butucilor la care efectuam doar taieri de rodire).

Fig. 1 Taiarea vitei de vie toamna (taiere de usurare)

Fig. 2 Taiarea vitei de vie toamna (taiere de usurare)

Fig. 3 Taiarea vitei de vie toamna (taiere de usurare)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie TOAMNA (taiere de usurare)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii