Horticultorul.ro

nov. 03 2019

Tipuri de taiere in uscat la vita de vie (tipul arhitectonic de taiere)

Alegerea tipului de taiere (tipul arhitectonic de taiere) la vita de vie cultivata este direct corelata cu:  forma de conducere a butucilor (joasa, semiînalta, inalta); sistemul de taiere (scurt „cepi”; mixt „veriga de rod – cep de rod si cordita pe lemn de 2 ani”; lung „cordite & coarde”); forma de conducere a elementelor/lastarilor de rod  (cep, cordita, coarda);  recomandările specifice soiului/speciei/hibridului; vigoarea vitei de vie; riscul de îngheț; recoltarea (manuala, mixta, mecanizata – cu combina); forma de palisare/susținere (spalier, arac, bolta, etc.); etc.

Clasificarea tipului de taiere după forma de conducere a butucilor:

I. Tipuri de taiere in uscat la vita de vie pentru o conducere joasa

Forma de conducere joasa a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de inlocuire si rod „productie”) fata de sol. La taierea joasa acestea se gasesc la inaltimea de  0,1-0,6 m fata de sol. Aceasta se practica la soiuri de vigoare mica-medie, vite cultivate in zonele cu clima mai rece care necesita protectie prin ingropare in perioada de iarna.

Dintre tipurile cu conducere joasa la vita de vie sunt: Guyot simplu (o veriga de rod), Guyot dublu (doua verigi de rod), Guyot multiplu/modificat (mai multe verigi de rod/butuc), Cerc Ardelenesc simplu (taierea de Ardeal simpla, Taierea de Minis), Cerc Ardelenesc Dublu (doua verigi de rod), Taierea de Husi, Taierea de Dragasani, Taierea de Dealu Mare, Teremia, Cordon orizontal tarator, Chablis (cordon/brate taratoare), etc.

 

II. Tipuri de taiere in uscat la vita de vie pentru o conducere semiînalta (cel mai intalnit tip de conducere a vitei de vie in uscat)

Forma de conducere semiînalta a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de inlocuire si rod „productie”) fata de sol. La taierea semiînalta elementele butucului se gasesc pe semitrunchi, cordoane sau brate orizontale la inaltimea de  0,6-1 m fata de sol.

Dintre tipurile cu conducere semiînalta la vita de vie sunt: Cordon Speronat, Cordon Speronat Californian, Cordon Cazenave (cordon unilateral sau bilateral),   Cordon speronat palisat, Cordon de Royat (cordon scurt), Guyot pe semitulpina, Guyot cu brate inlocuite periodic, Taierea de Odobesti,   Taierea in forma de Lira, Gobelet, Chablis (cordon/brate taratoare), Palmeta semiînalta, etc.

 

III. Tipuri de taiere in uscat la vita de vie pentru o conducere înalta

Forma de conducere înalta a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de înlocuire si rod „producție”) fata de sol. La tăierea înalta elementele butucului se gasesc pe tulpina sau cordoane /brate orizontale la inaltimea de peste  1  m fata de sol. Forma de conducere inalta se practica frecvent la soiurile viguroase cu fertilitate ridicata, soiurile rezistente la temperaturi scazute, la soiurile cultivate in zone mai calde unde nu este necesara protectia iarna, numeroase soiuri de struguri de masa si pentru stafide, dar si in gradini, la vita de vie cultivata in gospodarie (bolta, pegola, in imediata apropiere a cladirilor, chioscuri, etc.).

Dintre tipurile cu conducere înalta la vita de vie sunt: Guyot pe tulpina (cap inaltat), Guyot cu brate inlocuite periodic, Cordon Lenz Moser (unilateral, bilateral), Cordon Sylvoz (unilateral, bilateral), Cordon Merjanian,  Cordon cu tulpini paralele, Cordon cu tulpini incrucisate, Cordoane etajate, Pergola rationala, Pergola trentina simpla, Pergola trentina dubla,  Cortina dubla Genoveza, Stalpi cu cepi de rod, Tulpina spirala cu cepi de rod,  Palmeta inalta, Bolta tip Palmeta, Bolta in cepi (speronat), etc.

Fig. 1 Tipul de taiere in uscat la vita de vie, Cordon Cazenave Bilateral

Fig. 2 Tipul de taiere in uscat la vita de vie, Guyot pe semitulpina

Fig. 3 Tipul de taiere in uscat la vita de vie, Guyot pe semitulpina

Fig. 4 Tipul de taiere in uscat la vita de vie, Cordon simplu

Fig. 5 Tipul de taiere in uscat la vita de vie, Cerc Ardelenesc simplu (inchis inferior si inchis superior)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tipuri de taiere in uscat la vita de vie (tipul arhitectonic de taiere)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii