nov. 26 2022
Taierea vitei de vie pentru BOLTA in cepi (speronat)
Sistemul de sustinere de tip Bolta, este frecvent intalnit in gospodariile populatiei, statiunile de cercetare, facultăți de horticultura, etc.
Inaltimea la centru a unui sistem de sustinere de tip „Bolta” variaza intre 2,4-2,6 m metri.
Distantele de plantare pentru pe bolta sunt variaza in functie de tipul de taiere intre 30-150 cm intre plante pe rand. In cazul nostru distanta intre plante pe rand este de 40 sau 80 cm, in funcție de poziția plantelor (Vezi fig.).
Distanta intre randurile de vita de vie poate varia de la 1,5-3,5 m, in functie de destinatia spatiului (alee pietonala, drum pentru autoturism, etc.).
Bolta taiata speronat „in cepi” – cordon speronat bilateral are la baza formatiunea de rod (lemn de 1 an reprezentat prin „cepi de rod” prezenti pe lemnul de 2 ani reprezentat de un „ax scurt”), aceasta fiind alcatiuta din perechea (2) cepilor de rod prezenti pe lemn de 2 ani (ax scurt), Vezi fig.
Tipul de taiere al vitei de vie speronat „in cepi” pe Bolta se încadrează in sistemul de taiere scurt (cepi cu 2-3 ochi/muguri de rod) si are ca element de rod – formatiunea de rod.
Taiere al vitei de vie pentru Bolta in cepi (cordon speronat bilateral) se incadreaza in forma de conducere semiinalta (elementele butucului la 0,8 m fata de sol) si inalta (elementele butucului la 2 m fata de sol).
I. Cordonul speronat bilateral semiinalt este un tip de taiere utilizat pentru o conducere semiînalta pe primul (1) rand/etaj de sarme. Elementele butucului (cordoane orizontale bilaterale pe care se gasesc cepi de rod) vor fi formate pe o tulpina semiinalta (semitulpina), la o inaltime de 0,8 m fata de sol. Acest tip de sustinere pastreaza pe cordoanele bilaterale (2 cordoane pozitionate pe directia randului) intre 4-6 perechi cepi de rod (cepii de rod sunt grupati cate doi pe lemn de 2 ani; se păstrează 2-3 perechi cepi de rod pe un cordon in funcție de lungimea cordonului-distanta intre butuci pe rând) pe butuc (distanta recomandata intre formațiunile de rod este de 15-20 cm). Numarul de perechi cepi de rod, 4-6 perechi/butuc=8-12 cepi de rod pe butuc este stabilit in functie de soi, destinatia productiei (vin, struguri de masa,etc.), presiunea atacului de boli, vigoarea soiului, vigoarea portaltoiului, fertilitatea solului, textura solului, etc.
II. Cordonul speronat bilateral inalt este un tip de taiere utilizat pentru o conducere înalta pe al treilea (3) rand/etaj de sarme. Elementele butucului (cordoane orizontale bilaterale pe care se gasesc cepi de rod) vor fi formate pe o tulpina inalta la o inaltime de 2 m fata de sol. Acest tip de sustinere pastreaza pe cordoanele bilaterale (2 cordoane pozitionate pe directia randului) intre 6-8 perechi cepi de rod (cepii de rod sunt grupati cate doi pe lemn de 2 ani; se păstrează 3-4 perechi cepi de rod pe un cordon in funcție de lungimea cordonului-distanta intre butuci pe rând) pe butuc (distanta recomandata intre formațiunile de rod este de 15-20 cm). Numarul de perechi cepi de rod, 6-8 perechi/butuc=24-32 cepi de rod pe butuc este stabilit in functie de soi, destinatia productiei (vin, struguri de masa,etc.), presiunea atacului de boli, vigoarea soiului, vigoarea portaltoiului, fertilitatea solului, textura solului, etc.
Taiere al vitei de vie pentru Bolta in cepi presupune formarea diferita a butucilor: pe Et. 1 de sarme a cordonului speronat bilateral semiinalt si pe Et. 3 de sarme a cordonului speronat bilateral inalt.
Randurile/etajele de sarme vor fi pozitionate astfel: primul (1) la 0,8 m inaltime; al doilea (2) la 1,4 m inaltime (0,6 m fata de et. 1); al treilea (3) la 2 m inaltime (0,6 m fata de et. 2), Vezi fig.
Taierea la vita de vie de tip speronat pe bolta se aplica doar soiurilor ai caror muguri de rod/ochi de rod fertili (din care apar lastari cu inflorescente) se afla la baza coardelor ex. Tamaioasa Romaneasca, Alphonse Lavallee, Creata, Cadarca, Majarca Alba, Chasselas Dore, Gros Sauvignon, Pinot gris, Pinot Noir, Merlot, Feteasca Regala, Furmint de Minis, Muscadelle, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Galbena de Odobesti, Cardinal, Gelu, Petit Sauvignon, Paula, Riesling Italian, Rcatiteli, Aligote, Chardonnay, Steinschiller Roz, etc.
Fiecare vita de vie este susținuta de un arac inalt de cca. 1-2 m (in functie de conducere, semiinalta sau inalta).
Distanta pe rând intre stâlpi la bolta este de: 220 cm intre fruntas si mijlocas si de 240 cm intre mijlocasi.
Taierea de FORMARE – la tipul de taiere SPERONAT PE BOLTA
Taierea de formare la tipul de taiere Speronat pe Bolta se aplica in primii VI ani de la plantare (in functie de numarul verigilor de rod/butuc), iar in anul VII butucul va da 100 % din producție.
Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).
An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care, cel mai probabil, in condiții optime in perioada de vegetatie se vor dezvolta in Anul I cca. 3 lăstari, care se vor palisa vertical pe tutore (de 1-2 m), Vezi fig.
Plantarea vitei de vie pentru Speronat pe Bolta se va efectua la o distanta de 1,5-3,5 m intre rânduri si:
– 80 cm intre plantele destinate Randului\Etajului 1 de sarme, Vezi fig.;
– 160 cm intre plantele destinate Randului\Etajului 3 de sarme. Distanta intre plante pe rand va fi fie de 40 cm fie de 80 cm (Vezi fig.).
An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 2-3 coarde (acestea provin din lăstarii crescuți in anul I). Din cele 3 coarde vom alege/pastra una (sanatoasa si de dimensiuni optime de 8-12 mm diametru, poziționata cat mai jos), pe care o vom scurta la cordita de 4-6 muguri, cu ultimul mugure sub primul rând de sarme, Vezi fig.
In timpul vegetatiei in anul II – din lastarii crescutii pe cordita vom pastra doar 3 lastari (in momentul cand au cca. 10 cm lungime, cei mai vigurosi si sanatosi), care se vor palisa vertical/drept pe tutore, iar restul lastarilor se plivesc.
An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom proiecta tulpina/cordoanele primului etaj.
Pentru a forma tulpina/cordoanele primului etaj alegem coarda dinspre baza si o scurtam la minim cordita de 3 -4 ochi sub primul (1) rand/etaj de sarme (0,8 m), dupa care o palisam vertical/drept pe tutore, Vezi fig.;
In tipul sezonului de vegetatie vom pastra doar 3 lastari pozitionati la capatul tulpinii (in zona din imediata apropiere a primului rand de sarme) pentru a forma cordoanele pentru primul Rând/Etaj; iar in cazul vitelor destinate formei înalte vom continua cu formarea tulpinii.
An IV: se formează cordoanele pentru Randul/Etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime) si tulpina pentru Rândul/Etajul 3 (2 m înălțime).
La vitele de vie destinate Randului/Etajului 1 de sârme (0,8 m înălțime), din cele 3-4 coarde prezente in partea superioara a tulpinii vom forma din 2 coarde calitative (groase 8-10 mm si lungi) cele 2 cordoane (in acest caz fiecare coarda se scurteaza la jumatatea distantei dintre 2 butuci, cca. 0,4 m) de o parte si de alta a tulpinii (bilateral), acestea se paliseaza orizontal de-a lungul primei sarme, Vezi. fig.
La vitele de vie destinate Randului/Etajului 3 de sârme (2 m înălțime), alegem o coarda lunga (peste 2 m), sanatoasa, de dimensiuni optime de 8-12 mm diametru si o scurtam sub al treilea rand/etaj de sarme (2 m inaltime), dupa care o palisam vertical/drept pe tutore, Vezi fig.;
An V: in anul 5 de la plantarea vitei de vie pentru Randul/Etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime) se finalizeaza lucrarile de formare a butucului; iar pentru Rândul/Etajul 3 (2 m înălțime) se formează cordoanele.
Pentru Randul/Etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime), la care cordoanele au fost formate in anul 4, toate coardele prezente pe aceste se scurteaza la cepi de rod de 3 ochi.
Pentru Rândul/Etajul 3 (2 m înălțime), din cele 3-4 coarde prezente in partea superioara a tulpinii vom forma din 2 coarde calitative (groase 8-10 mm si lungi) cele 2 cordoane (in acest caz fiecare coarda se scurteaza la jumatatea distantei dintre 2 butuci, cca. 0,8 m) de o parte si de alta a tulpinii (bilateral), acestea se palisează orizontal de-a lungul sârmei Randului/Etajului 3, Vezi. fig.
An VI: in anul 6 de la plantarea vitei de vie se finalizează lucrările de formare a butucului.
Pentru Randul/Etajul 1 de sârme (0,8 m înălțime), se face formarea formatiunilor de rod in parametri optimi, prin scurtarea coardelor la 2-3 ochi de rod. Fiecare formatiune de rod va prezenta 2 cepi de rod prezenti pe lemn de 2 ani (ax scurt), Vezi fig. Pe fiecare cordon vom forma la distanta egala cca 2-3 formatiuni de rod.
Pentru Rândul/Etajul 3 de sârme (2 m înălțime), toate coardele prezente pe aceste se scurtează la cepi de rod de 3 ochi.
Taierea de RODIRE la tipul de taiere SPERONAT PE BOLTA
La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gândim evoluția fiecărui butuc pentru viitorii 2 ani.
Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) – si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura practicata: semiprotejata, neprotejata.
Astfel, anual, se urmareste pastrarea si formarea permanenta pe fiecare cordon a 2-3 (Et. 1) si 4 (Et. 3) formatiuni de rod, (pe o formatiune de rod sunt prezenti 2 cepi de rod pe lemn de 2 ani).
Mentinerea formatiunilor de rod in parametri optimi se face in urma scurtarii coardelor la 2-3 ochi de rod. Fiecare formatiune de rod va prezenta 2 cepi de rod prezenti pe lemn de 2 ani (ax scurt), Vezi fig. Daca direct pe cordoane avem coarde prezente pe partea superioara, acestea se scurteaza la 2 ochi (din acestea vor lua nastere noi formatiuni de rod); iar daca sunt prezente pe partea inferioara, se suprima. In permanenta, prin interventia asupra formatiunilor de rod incercam sa: mentinem rodul cat mai aproape de cordoane, sa evitam degarnisirea cordoanelor, sa avem un numar optim de formatiuni de rod (lemn de 1 an reprezentat prin „cepi de rod” prezenti pe lemnul de 2 ani reprezentat de un „ax scurt”) pe fiecare cordon.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie pentru BOLTA in cepi (speronat)