Horticultorul.ro

feb. 15 2020

Elementele de Rod ale vitei de vie: cepul, coarda, cordite, calarasul, veriga de rod, formatiunea, biciul si pleata

Elementele de rod (productie) ale vitei de vie sunt coarde de (1) un an  (scurtate la diferite dimensiuni) prezente pe lemn de 2 ani, care au mugurele de iarna / ochiul de iarna / complexul mugural de iarna viabili (mugurele principal din complexul mugural este viabil si fertil – purtator de primordii de inflorescenta).

Elementele de rod ale vitei de vie sunt de mai multe tipuri in functie de: pozitia pe butuc, lungimea la care au fost scurtate, etc.

ELEMENTELE DE ROD ALE VITEI DE VIE

1. Cepul de Rod provine dintr-o crestere anuala / coarda situata pe lemn de 2 ani si scurtata la 2-3 ochi de iarna de rod (muguri de rod). Cepul de rod se intalneste in sistemul de taiere scurt (pe butuc sunt prezente doar elemente de rod sub forma de cep de rod) si mixt (pe butuc se intalnesc ca elemente de rod atat cepi de rod  cat si elemente mai lungi: cordita, coarda).

Fig. 1 Cepul de rod, Cordita si Veriga de rod

 

2. Coardele de rod la vita de vie

Sunt elemente de rod deosebit de importante, provin din mugurii / ochii de iarna / complex mugural  ai vitei de vie (mugurele principal) si sunt prezente obligatoriu pe lemn de 2 ani (la soiurile de vita de vie nobila).

Coarda de Rod a vitei de vie provine din scurtarea coardei (ramurii) de 1 an, prezente obligatoriu pe lemn de 2 ani la:

Fig. 2 Coarda de rod

 

3. Corditele de rod  (4-7 mugurii / ochii de iarna / complex mugural  ai vitei de vie) sunt prezente obligatoriu pe lemn de 2 ani (la soiurile de vita de vie nobila). Acestea prezinta: muguri / ochi de iarna (care poate fi roditor sau neroditor), cârcei, copili, scoarță aderenta, măduva normal dezvoltata, noduri si internoduri bine evidențiate.

Fig. 3 Cordita, Cepul de rod si Veriga de rod

 

4. Calarasul vitei de vie este un element de rod anual (de 1 an) al butucului de tip cordita de 4-7 mugurii / ochii de iarna / complex mugural  ai vitei de vie aflat pe o coarda de 2 ani (punte de rod, brat) in spatele unei coarde de rod. Calarasul este intalnit la sistemul mixt (cep si cordita / coarda) pentru a creste incarcatura cu muguri de rod a butucului.

Fig. 4  Calarasul la vita de vie

 

5. Veriga de rod (cuplul de vegetatie si productie, cuplu de rod, cuplu de productie) este specifica sistemului mixt de taiere fiind caracterizata prin: cepul de înlocuire / rod (1-3 ochi) si cordita / coarda de rod prezente pe lemn de 2 ani (ax scurt). Veriga de rod sta la baza tuturor tăierilor de tip „Guyot” dezvoltate in intervalul (1861-1867) de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872)  avand la baza vasta sa experiență in viticultura.

Fig. 5 Veriga de rod

 

6. Formatiunea de rod este specifica taierilor scurte „sistem scurt de taiere” (in cepi de rod de 2-3 muguri de rod), aceasta fiind alcatiuta din perechea (2)  cepilor de rod prezenti pe lemn de 2 ani (ax scurt).

6. Formatiunea de rod

 

7. Biciul la vita de vie este un element de rod anual (de 1 an) al butucului de tip coarda scurtata la 12-24 ochi, care porneste din capul unei formatiuni de 2 ani (punte de rod scurta). Biciul este intalnit la sistemul mixt (cep si coarda) pentru a creste incarcatura cu muguri de rod a butucului pana la nivelul optim, in lipsa altor elemente de rod pe butuc.

Fig. 7 Biciul la vita de vie

 

8. Pleata de rod a vitei de vie este o coarda pornita din cepul de rezerva, scurtata la 14-24 ochi. Aceasta poate avea rolul de a forma noi elemente de schelet, dar este si element de rod (de producție) ce își aduce aportul la producția butucului.

Pleata este utilizata adesea la taierea in uscat a tipurilor: Guyot multiplu (forma de conducere joasa), etc. Pleata este folosita  pentru: inlocuirea unui brat disparut,  umplerea unui gol in cadrul elementelor de schelet ale butucului, productie.

Fig. 8 Pleata de rod a vitei de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Elementele de Rod ale vitei de vie: cepul, coarda, cordite, calarasul, veriga de rod, formatiunea, biciul si pleata

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii