Horticultorul.ro

dec. 09 2019

Taierea GUYOT la vita de vie: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Principiul de baza al taierilorGuyot” este reprezentat de  veriga de rod (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani). Acesta a fost dezvoltat in intervalul (1861-1867) de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872)  avand la baza vasta sa experiență in viticultura.

Taierile de vite de vie Guyotau ca si particularitate prezenta pe butuc a una (1) sau mai multe  verigi de rod.

Taierile „Guyot” se incadreaza in sistemul mixt (cep si cordita/coarda) de taiere, iar acesta presupune prezenta pe o veriga de rod a: unui (1) cep de rod si o (1) cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani.

Taierea „Guyot” se intalneste sub diverse tipuri de taiere la toate formele de conducere ale vitei de vie: joasa, semiînalta, înalta.

In prezent, exista dezvoltate numeroase tipuri de taiere „Guyot” care acoperă  aproape toata plaja soiurilor cultivate de Vita de Vie.

Printre cele mai intalnite tipuri de taiere „Guyot” sunt:

 

I. Tipuri de taiere „Guyot” pentru o conducere joasa

Forma de conducere joasa a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de inlocuire si rod „productie”) fata de sol. La taierea joasa acestea se gasesc la inaltimea de  0,1-0,6 m fata de sol.

  1. Guyot Simplu este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului, ce pastreaza doar o (1) veriga de rod (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani).

Pentru detalii suplimentare cititi articolul … Guyot simplu;

  1. Guyot Dublu este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului, ce pastreaza doar 2 verigi de rod (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani), pozitionate pe directia randului.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Guyot Dublu;

  1. Guyot Multiplu (Guyot modificat) este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului, ce pastreaza doar 3-4 verigi de rod (cep de rod si cordita/coarda de rod pe lemn de 2 ani), pozitionate pe directia randului.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  …  Guyot multiplu;

  1. Cerc Ardelenesc Simplu (taierea de Ardeal simpla, Taierea de Minis) este o taiere de tip „Guyot simplu” care are ca si caracteristica conducerea coardei de rod sub forma de cerc complet inchis.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Cerc Ardelenesc Simplu;

  1. Cerc Ardelenesc Dublu (doua verigi de rod) este o taiere de tip „Guyot dublu” care are ca si caracteristica conducerea coardelor de rod sub forma de cerc complet inchis;
  2. Cerc Ardelenesc Multiplu (3 sau mai multe verigi de rod), este o taiere de tip „Guyot Multiplu” care are ca si caracteristica conducerea coardelor de rod sub forma de cerc complet inchis;
  3. Taierea de Dragasani este o taiere de tip „Guyot simplu” care are ca si caracteristica zona unde se utilizeaza (Dragasani, Judetul Valcea) si conducerea coardei de rod oblic-ascendent.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Taierea de Dragasani; etc.

 

II . Tipuri de taiere „Guyot” pentru o conducere semiînalta

Forma de conducere semiînalta a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de inlocuire si rod „productie”) fata de sol. La taierea semiînalta elementele butucului se gasesc pe semitrunchi, cordoane sau brate orizontale la inaltimea de  0,6-1 m fata de sol.

1. Guyot pe semitulpina este un tip de taiere frecvent utilizat pentru o conducere semiînalta (verigile de rod vor fi formate pe o tulpina semiinalta la o inaltime de 0,6-0,8 m fata de sol) a butucului. Acest tip de sustinere pastreaza intre 1-4 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani) pe butuc, pozitionate pe directia randului;

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Guyot pe semitulpina, etc.

2. Guyot cu brate inlocuite periodic este un tip de taiere „Guyot” semiînalta, practicat frecvent in zonele unde vita de vie este afectata frecvent de inghet. Astfel, vita de vie se cultiva semiprotejat (se pastreaza in permanenta la baza pe linia randului 2 cepi de siguranta care iarna se acopera cu sol/se musuroiesc); etc.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Guyot cu brate inlocuite periodic;

 

 III. Tipuri de taiere „Guyot” pentru o conducere înalta

Forma de conducere înalta a butucului vitei de vie  se refera la inaltimea elementelor butucului (elemente de înlocuire si rod „producție”) fata de sol. La tăierea înalta elementele butucului se gasesc pe tulpina sau cordoane /brate orizontale la inaltimea de peste  1  m fata de sol.

  1. Guyot pe Tulpina (cap inaltat) este un tip de taiere frecvent utilizat, pentru o conducere înalta (verigile de rod vor fi formate pe o tulpina inalta la o inaltime de peste 1 m fata de sol) a butucului. Acest tip de sustinere pastreaza intre 1-4 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani) pe butuc, pozitionate pe directia randului.

Pentru detalii suplimentare cititi articolul  … Guyot pe Tulpina; etc.

Fig. 1 Tipuri de taieri „Guyot”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea GUYOT la vita de vie: formare, rodire, reguli, perioade optime, poze, ghid complet

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii