Horticultorul.ro

ian. 14 2020

Tipul de taiere al vitei de vie – Guyot cu Brate Inlocuite Periodic: ghid complet, formare, rodire, perioade optime, poze

Tipul de taiere al vitei de vieGuyot cu Brate Inlocuite Periodic”   (Guyot cu brate inaltate cu inlocuire periodica) se incadreaza in  sistemul mixt (cep si cordita/coarda) care a fost creat de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872).

Guyot cu brate inlocuite periodic  este un tip de taiere frecvent utilizat pentru o conducere semiinalta si înalta (verigile de rod vor fi formate pe 2 brate / tulpini: semiinalta la o inaltime de 0,6-0,8 m fata de sol  sau  inalta la o inaltime de 1-1,2 m fata de sol) a butucului. Acest tip de sustinere  pastreaza pe 2 brate (tulpini) cate 1-2 verigi de rod  (cepul de înlocuire / rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani), pe fiecare brat pozitionate pe directia randului / de o parte si de alta a butucului. Numarul de verigi de rod  (2-4) este stabilit in functie de soi, destinatia productiei (vinuri de calitate superioara, vin de consum curent, struguri de masa, etc.), presiunea atacului de boli, vigoarea soiului, vigoarea portaltoiului, fertilitatea solului, etc.

Numarul de ochi la care se scurteaza coarda (8-10), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (pozitia mugurilor de rod‚ ochilor fertili’/coarda – difera de la soi la soi).

Elemente de rod lungi, specifice acestui tip de taiere sunt  2-4  coarde de 8-10 ochi, acestea se vor conduce pe primul rand de sarme duble (stanga/dreapta, cate o coarda pe fiecare sarma) in pozitie orizontala (pozitioneaza mugurii in acelasi plan fata de verticala, inducand acelasi ritm de dezvoltare/polaritate uniforma pentru toti mugurii de rod ai coardei, Vezi fig.), pe sistemul de sustinere de tip spalier monoplan  (si primul etaj de  sarme ale spalierului monoplan va fi dublu).

Taierea la vita de vie de tip „Guyot cu brate inlocuite periodic”  (2-4 verigi de rod/butuc) se aplica in general la: vitele de vie cultivate neprotejat (cultivate in zone unde iarna nu avem risc de inghet), la vitele de vie cultivate semiprotejat (acestea au oprit in permanenta la baza 2 cepi de siguranta care se acopera iarna cu pamant/musuroiesc, butucul astfel este protejat partial; se practica in zone in care se pot inregistra cu frecventa crescuta – temperaturi in perioada de iarna < -15°C … -20°C), soiurile de vigoare (medie, mare), la vitele de vie palisate/susținute pe spalieri monoplani, vitele de vie recoltate atat manual cat si mecanizat, etc.

Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere Guyot cu brate inlocuite periodic

Taierea de formare la tipul de taiere Guyot cu brate inlocuite periodic se aplica in primii V – ani de la plantare, iar in anul V butucul va da 100 % din productie.

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

 

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care, cel mai probabil, in conditii optime in perioada de vegetatie se vor dezvolta in Anul I cca. 3-4 lastari, care se vor palisa vertical pe tutore, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru Guyot cu brate inlocuite periodic se va efectua: pentru conducerea semiinalta (la o distanta de: 1,2-1,3 m intre plante pe rand si 2 sau 2,2  m intre randuri) si  pentru conducerea inalta  (la o distanta de: 1,2-1,3 m intre plante pe rand si 2,2 sau 3 m intre randuri).

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea Guyot cu Brate Inlocuite Periodic la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

 

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 3-4 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3-4 coarde vom alege/pastra  2 coarde (sanatoase si de dimensiuni optime de 7-12 mm diametru) pe care le vom scurta la 2 cepi de 2-3 muguri (ochi).

Instalarea sistemului de sustinere de tip spalier monoplan  se face in anul II de la plantare, iar primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 60-120 cm inaltime deasupra solului. Urmatoarele 2 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 40 cm (conducere semiinalta) sau 35 cm (conducere inalta) inaltime fata de randul I si 60 (conducere semiinalta)  sau 35 cm (conducere inalta)  inaltime fata de randul II (sarmele duble ale etajelor II si III – se vor pozitiona la 5 cm inaltime una fata de cealalta), Vezi fig.

In anul II de formare, pe parcursul perioadei de vegetatie  lastarii (cresterile) se paliseaza drept/vertical pe tutore.

Fig. 2  Tipul de taiere Guyot cu Brate Inlocuite Periodic in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie – vom alege pe fiecare cep din anil II –  2 coarde (in total 4 coarde/butuc). La fiecare cep din anul II vom avea in partea inferioara un (1) cep,  iar in partea superioara o (1)  coarda cu caracteristici optime (cca. 4 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa, etc.) pe care o scurtam, astfel incat ultimul mugure  sa fie la cca. 20 cm sub primul rand de sarme, dupa care o palisam vertical/drept pe tutore. In total, vom avea 2 verigi de rod (cep si coarda), adica 2 cepi si 2 coarde (din acestea urmeaza sa formam cele 2 brate).

In tipul sezonului de vegetatie vom pastra doar 2 lastari / coarda  (in total 4 lastari) pozitionati la varful coardelor alese (in zona din imediata apropiere a primului rand de sarme), iar restul se plivesc.  In zonele de cultura semiprotejata, la baza butucului vom pastra 2 lastari (in timpul sezonului de vegetatie acestia se carnesc sub primul etaj de sarme) care sunt necesari  pentru urmatorii cepi de siguranta.

Fig. 3  Tipul de taiere Guyot cu Brate Inlocuite Periodic in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An IV: in anul 4 de la plantarea vitei de vie, din cele 2 + 2 coarde prezente in partea superioara a tulpinilor  vom forma: 2 coarde de rod (8-10 ochi de productie/muguri de rod) imediat sub sârme, de o parte si de alta a tulpinilor, acestea se paliseaza orizontal de-a lungul sarmelor si 2 cepi de rod  (de 2-3 ochi) –  imediat sub sârme, de o parte si de alta a tulpinilor,  pe linia sistemului de sustinere, Vezi. fig. In anul IV de la plantare butucul va da  cca. 50  % din productie.

In tipul sezonului de vegetatie in zonele de cultura semiprotejatala baza butucului vom pastra 2 lastari. Acestia se carnesc sub primul etaj de sarme si sunt necesari  pentru urmatorii cepi de siguranta.

Coardele (2 coarde) prezente la baza butucului pe lemn multianual vor fi ingropate peste iarna la cultura semiprotejata.

Corzile prezente la baza butucului pe lemn multianual vor fi fi scurtate la cep de siguranta  (de 1-2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata).

Fig. 2  Tipul de taiere Guyot cu Brate Inlocuite Periodic in Anul IV (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An V: in anul 5 de la plantarea vitei de vie pe fiecare din brate (2 brate / tulpini –  stanga, dreapta). Pe fiecare brat (bratul stang si bratul drept) vom forma in partea superioara a tulpinii:  2 verigi de rod (cep de rod de 2 ochi si coarda de rod de 8-10 ochi pe lemn de 2 ani), acestea se paliseaza orizontal de-a lungul sarmelor (1 brat cu 2 verigi pe stânga si 1 brat cu 2 verigi pe dreapta).  In anul V de la plantare, butucul va avea 4 verigi de rod si va da 100  % din productie.

Coardele (2 coarde) prezente la baza butucului pe lemn multianual vor fi ingropate peste iarna la cultura semiprotejata. Cu ocazia taierilor de primavara (martie-15 aprilie) coardele vor fi scurtate la cep de siguranta  (de 2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata), Vezi fig.

In tipul sezonului de vegetatie in zonele de cultura semiprotejatala baza butucului vom pastra 2 lastari. Acestia se carnesc sub primul etaj de sarme si sunt necesari  pentru urmatorii cepi de siguranta.

Atentie !!!  Pe butuc/tulpina semiînalta sau înalta  apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.), din acestea vom selecta obligatoriu 1-2 bucati / tulpina (in functie de cate verigi de rod dorim sa pastram la final pe butuc pe cele doua brate / tulpini) prezente in zona superioara a tulpinii,  care sunt pe directia rândului de o parte si de alta a tulpinilor  si pe care le vom scurta la cepi de inlocuire de 2 ochi (este foarte importanta prezenta acestor cepi/capul tulpinilor, intrucat se folosesc la formarea permanenta a  verigilor de rod in partea superioara a bratelor, in permanenta urmărim proiecția de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 2  Tipul de taiere Guyot cu Brate Inlocuite Periodic in Anul V (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

Taierea de RODIRE la tipul de taiere Guyot cu brate inlocuite periodic

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual  se urmareste pastrarea/formarea permanenta pe capul bratelor / tulpinilor a  1-2 verigi de rod (cep de rod de 2 ochi si coarda de rod de 8-10 ochi pe lemn de 2 ani, numarul verigilor de rod –  poate varia in functie de soi si de destinatia productiei) orientate pe directia randului/de o parte si de alta a  tulpinilor. Verigile de rod alese vor fi compuse dintr-un cep de rod de 2 ochi pozitionat inferior si o coarda de rod (de 8-10 ochi pe lemn de 2 ani), Vezi fig. Coardele care nu sunt necesare  se elimina impreuna cu lemnul de 2 ani fara a lasa cioturi, Vezi fig.

Atentie !!!  Pe butuc/tulpina inalta  apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.), din acestea vom selecta obligatoriu 1-2  bucati / brat  (in functie de cate verigi de rod dorim sa pastram la final pe butuc)  prezente in zona superioara a tulpinilor,  care sunt pe directia randului de o parte si de alta a tulpinilor  si pe care le vom scurta la cepi de inlocuire de 2 ochi (este foarte importanta prezenta acestor cepi/capul tulpinii intrucat se folosesc la formarea permanenta a  verigilor de rod, in permanenta urmărim proiecția de rodire a butucului pentru 2 ani).

In tipul sezonului de vegetatie in zonele de cultura semiprotejatala baza butucului vom pastra 2 lastari. Acestia se carnesc sub primul etaj de sarme si sunt necesari  pentru urmatorii cepi de siguranta.

Coardele (2 coarde) prezente la baza butucului, pe lemn multianual vor fi ingropate peste iarna la cultura semiprotejata. Cu ocazia taierilor de primavara (martie-15 aprilie) coardele vor fi scurtate la cep de siguranta  (de 2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata), Vezi fig.

In zonele in care se practica cultura semiprotejata, in unele ierni geroase, care conduc la compromiterea elementelor neprotejate ale butucului (brate, cepi, verigi de rod, etc.), refacerea acestora este posibila din coardele ingropate prezente pe cei 2 cepi de siguranta (de unde si denumirea de „brate inlocuite periodic”).

Fig. 6 Taiere de Rodire la  „Guyot cu Brate Inlocuite Periodic”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tipul de taiere al vitei de vie – Guyot cu Brate Inlocuite Periodic: ghid complet, formare, rodire, perioade optime, poze

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii