ian. 02 2020

Tipul de taiere al vitei de vie – Guyot pe Tulpina: ghid complet, formare, rodire, perioade optime, poze

Tipul de taiere al vitei de vieGuyot pe Tulpina”    (Cap inaltat)  se incadreaza in  sistemul mixt (cep si cordita/coarda) care a fost creat de catre Dr. Jules Guyot (1807-1872).

Guyot pe tulpina  este un tip de taiere frecvent utilizat pentru o conducere înalta  (verigile de rod vor fi formate pe o tulpina inalta la o inaltime de 1-1,2 m fata de sol) a butucului. Acest tip de sustinere  pastreaza intre 1-4 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod pe lemn de 2 ani) pe butuc pozitionate pe directia randului. Numarul de verigi de rod  (1-4) este stabilit in functie de soi, destinatia productiei (vinuri de calitate superioara, vin de consum curent, etc.), presiunea atacului de boli, vigoarea soiului, vigoarea portaltoiului, fertilitatea solului, etc.

Numarul de ochi la care se scurteaza coarda (8-12), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (pozitia mugurilor de rod‚ ochilor fertili’/coarda – difera de la soi la soi).

Elemente de rod lungi, specifice acestui tip de taiere – 1-4  coarde de 8-12 ochi, acestea se vor conduce pe primul rand de sarme duble (stanga/dreapta, cate o coarda pe fiecare sarma) in pozitie orizontala (pozitioneaza mugurii in acelasi plan fata de verticala, inducand acelasi ritm de dezvoltare/polaritate uniforma pentru toti mugurii de rod ai coardei, Vezi fig.), pe sistemul de sustinere de tip spalier monoplan  (si primul etaj de  sarme ale spalierului monoplan va fi dublu).

Taierea la vita de vie de tip Guyot pe tulpina  (1-4 verigi de rod/butuc) se aplica in general la: vitele de vie cultivate neprotejat (cultivate in zone unde iarna nu avem risc de inghet), la vitele de vie cultivate semiprotejat (acestea au oprit in permanenta la baza 1-2 cepi de siguranta care se acopera iarna cu pamant/musuroiesc, butucul astfel este protejat partial), soiurile de vigoare (medie, mare), la vitele de vie palisate/susținute pe spalieri monoplani, vitele de vie recoltate atat manual cat si mecanizat, etc.

Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere Guyot pe Tulpina

Taierea de formare la tipul de taiere Guyot pe tulpina se aplica in primii V – ani de la plantare, iar in anul V butucul va da 100 % din productie.

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care cel mai probabil in conditii optime in perioada de vegetatie se vor dezvolta in Anul I cca. 3 lastari, care se vor palisa vertical pe tutore, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru Guyot pe tulpina  se va efectua la o distanta de 1,2-1,3 m intre plante pe rand si 2,2 sau 3 m intre randuri.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea Guyot pe Tulpina la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

 

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 2-3 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3 coarde vom alege/pastra  2 (sanatoase si de dimensiuni optime de 7-12 mm diametru) pe care le vom scurta astfel: una la cordita (de 4-6 muguri sau cat este necesar pentru a fi cu ultimul mugure sub primul rand de sarme) si cealalta coarda  aflata cat mai spre baza – va fi scurtata la (1)  cep de siguranta  (de 1-2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata), Vezi fig.  In zonele calde, unde se practica cultura neprotejta, cepul de siguranta nu mai este necesar.

In timpul vegetatiei in anul II – din lastarii crescutii pe cordita vom pastra doar 3 lastari (in momentul cand au cca. 10 cm lungime, cei mai vigurosi si sanatosi), care se vor palisa vertical/drept pe tutore, iar restul lastarilor se plivesc. La cultura semiprotejata vom pastra si un lastar la baza butucului (pentru viitorul cep de siguranta) Vezi fig. Eventuali copili (lastari secundari prezenti la subsuara  frunzelor) in stare erbacee – aparuti pe lastarii pastrati se indeparteaza.

Instalarea sistemului de sustinere de tip spalier monoplan  se face in anul II de la plantare, iar primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 100-120 cm inaltime deasupra solului. Urmatoarele 2 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 35 cm inaltime fata de randul I si 35 cm inaltime fata de randul II (sarmele duble ale etajelor II si III – se vor pozitiona la 5 cm inaltime una fata de cealalta), Vezi fig.

In anul II de formare, pe parcursul perioadei de vegetatie  vom pastra pe cordita doar 3-4 lastari din partea superioara (acestia se paliseaza drept/vertical pe tutore), restul lastarilor din partea inferioara a corditei se plivesc.

Fig. 2 Tipul de taiere Guyot pe Tulpina in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom alege din cele 3 coarde una (1) bine pozitionata (plasata cat mai jos) si cu caracteristici optime (4 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa, etc.) pe care o scurtam, astfel incat ultimul mugure  sa fie la cca. 15-20 cm sub primul rand de sarme, dupa care o palisam vertical/drept pe tutore.

In tipul sezonului de vegetatie vom pastra doar 4 lastari pozitionati la varful coardei alese (in zona din imediata apropiere a primului rand de sarme), iar restul se plivesc, exceptand 1 lastar de la baza care  este necesar pentru cepul de siguranta. La cultura semiprotejata vom pastra si un lastar (in timpul sezonului de vegetatie acesta se carneste sub primul etaj de sarme) la baza butucului – crescut pe lemn multianual.

Fig. 3 Tipul de taiere Guyot pe Tulpina in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An IV: in anul 4 de la plantarea vitei de vie, din cele 4 coarde prezente in partea superioara a tulpinii  vom forma: 2 coarde de rod (8-12 ochi de productie/muguri de rod) imediat sub sârme, de o parte si de alta a tulpinii, acestea se paliseaza orizontal de-a lungul sarmelor si 2 cepi de rod  –  de o parte si de alta a tulpinii, de-a lungul pe linia sistemului de sustinere, Vezi. fig. In anul IV de la plantare butucul va da  cca. 50  % din productie.

Coarda prezenta la baza butucului pe lemn multianual va fi scurtata la cep de siguranta  (de 1-2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata).

Fig. 4 Tipul de taiere Guyot pe Tulpina in Anul IV (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An V: in anul 5 de la plantarea vitei de vie, din cele 2 coarde prezente in partea superioara a tulpinii vom forma:  2 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod de 8-12 ochi pe lemn de 2 ani), de o parte si de alta a tulpinii, acestea se paliseaza orizontal de-a lungul sarmelor si din cei doi (2) cepi de rod  –  de o parte si de alta a tulpinii,  pe linia sistemului de sustinere vom forma alte 2 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod de 8-12 ochi pe lemn de 2 ani), de o parte si de alta a tulpinii. In anul V de la plantare, butucul va da  100  % din productie.

Coarda prezenta la baza butucului pe lemn multianual va fi scurtata la cep de siguranta  (de 1-2 ochi, pentru zonele unde se practica cultura semiprotejata), Vezi fig.

Atentie !!!  Pe butuc/tulpina înalta  apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.), din acestea vom selecta obligatoriu 1-4 bucati (in functie de cate verigi de rod dorim sa pastram la final pe butuc) prezente in zona superioara a tulpinii,  care sunt pe directia rândului de o parte si de alta a tulpinii  si pe care le vom scurta la cepi de inlocuire de 2 ochi (este foarte importanta prezenta acestor cepi/capul tulpinii, intrucat se folosesc la formarea permanenta a  verigilor de rod, in permanenta urmărim proiecția de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 5 Tipul de taiere Guyot pe Tulpina in Anul V (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

Taierea de RODIRE la tipul de taiere Guyot pe Tulpina

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual  se urmareste pastrarea/formarea permanenta pe capul tulpinii a  1-4 verigi de rod (cep de rod si coarda de rod de 8-12 ochi pe lemn de 2 ani, numarul verigilor de rod –  poate varia in functie de soi si de destinatia productiei) orientate pe directia randului/de o parte si de alta a  tulpinii. Verigile de rod alese vor fi compuse dintr-un cep de rod de 2 ochi pozitionat inferior si o coarda de rod (de 8-14 ochi pe lemn de 2 ani), Vezi fig. Coardele care nu sunt necesare  se elimina impreuna cu lemnul de 2 ani fara a lasa cioturi, Vezi fig.

Atentie !!!  Pe butuc/tulpina inalta  apar permanent, coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.) din acestea vom selecta obligatoriu 1-4 bucati (in functie de cate verigi de rod dorim sa pastram la final pe butuc)  prezente in zona superioara a tulpinii  care sunt pe directia randului de o parte si de alta a tulpinii  si pe care le vom scurta la cepi de inlocuire de 2 ochi (este foarte importanta prezenta acestor cepi/capul tulpinii intrucat se folosesc la formarea permanenta a  verigilor de rod, in permanenta urmărim proiecția de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 6 Taiere de rodire la  „Guyot pe Tulpina”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tipul de taiere al vitei de vie – Guyot pe Tulpina: ghid complet, formare, rodire, perioade optime, poze

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii