Horticultorul.ro

iul. 16 2019

Copilitul Vitei de Vie

Copilitul vitei de vie este lucrarea in verde, necesara la soiurile de vita de vie mai viguroase care emit usor numerosi copili (Cardinal, etc.), îndesind astfel excesiv butucul.

Copilii sunt lastarii secundari ce apar in acelasi an din mugurii axilari de copil prezenti la subsuoara frunzelor pe lastarii anuali principali  (Vezi fig.).

Lucrarea de copilit este deosebit de importanta întrucât:

♦ faciliteaza/permite circulatia aerului la nivelul butucului/frunzisului/ciorchinilor/plantei;

♦ lucrarea actioneaza pentru reducerea umiditatii relative provenite de la  evapotranspiratia frunzelor (aparatului foliar foarte bogat);

♦ previne aparitia bolilor grave ca: mana vitei de vie, putregaiul vitei de vie, fainarea vitei de vie, etc.

♦ permite ajungerea luminii directe la ciorchini si frunze;

♦ permite aplicarea uniforma a substantelor pentru combaterea bolilor si daunatorilor pe  organelor aeriene (ciorchini, frunze, lastari, etc). O buna repartizare a solutiei de stropit pe elementele butucului asigura o protectie optima impotriva bolilor si daunatorilor;

♦ la soiurile de de vita de vie pentru vin rosu se inregistreaza o colorare mai intensa a pielitei; etc.

Cand se efectueaza copilitul

In anul II de la plantarea vitei de vie – se elimina eventuali copili (lastari secundari prezenti la subsuara  frunzelor) in stare erbacee aparuti pe lastarii principali la subsuara frunzelor.

Copilitul se efectueaza inainte de inflorit, odata cu dirijarea lastarilor. Lucrarea de copilit se repeta si dupa inflorit si se efectueaza de obicei o data cu dirijarea lastarilor. In general, lucrarea se repeta de 2-3 ori intr-un sezon de vegetatie.

Copilitul se poate efectua doar in zona de fructificatie (copilii ce acopera/indesesc zona cu ciorchini) sau pentru intregul lastar.

Copilitul se afectueaza atunci cand copilul este in stare erbacee si are cateva frunze.

Copilitul total se efectueaza indepartand cu grija lastarul-copil  de la punctul de insertie pe lastarul principal  (Vezi fig.). Dupa unele practici – pentru a evita producerea unei rani in apropierea mugurelui de iarna „ochiului de iarna”  se mai practica copilitul total prin  ruperea lastarului-copil erbaceu sub prima frunza a acestuia (se indeparteaza inclusiv prima frunza a copilului).

Aplicarea lucrarilor de plivit, copilit si desfrunzit pentru intreg coronamentul vitei de vie

Ansamblul de lucrari de lucrari (plivit, copilit si desfrunzit) efectuate asupra coronamentului/butucilor –  vitei de vie este in parametrii optimi atunci cand in urma tuturor acestor lucrari exista suficiente spatii/goluri in acesta, astfel incat sa putem privi prin acesta „zidul verde”  in partea cealalta. Acest lucru presupune ca lucrarile de  desfrunzit/copilit/plivit/carnit  se vor  aplica treptat  pentru intregul coronament astfel incat obiectivul de a vedea dintr-o parte in alta a zidului verde sa fie indeplinit, fara insa a afecta raportul de frunze necesar pentru struguri: 0,8-1,2 m2 / 1 kg de struguri.

Este foarte importanta mentinerea unei densități optime a elementelor din coronament pe toata perioada: dezvoltarea inflorescentelor  –  recoltarea strugurilor,  intrucat presiunea atacului de boli si daunatori se mentine ridicata si poate compromite grav productia.

Copilitul Vitei de Vie

Fig. 1 Copilitul Vitei de Vie, copil

Fig. 2 Copilitul Vitei de Vie

Fig. 3 Copilitul Vitei de Vie, copil

Fig. 4  Copilitul Vitei de Vie

Fig. 5 Copilitul Vitei de Vie, copil

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Copilitul Vitei de Vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii