Horticultorul.ro

nov. 23 2019

Taierea vitei de vie tipul „Teremia”: sistemul scurt „in cepi de rod”  si conducere joasa

Tipul de taiere in cepi  al vitei de vieTeremia”   se incadreaza in  sistemul scurt de taiere  (4-20 cepi de rod cu 2-3 ochi / butuc).

Tipul de taiere  Teremia (dupa localitatea Teremia Mare, Jud. Timis, Banat, ROMANIA) este un tip de taiere utilizat pentru o conducere joasa (0,1-0,6 m) a butucului ce pastreaza doar 4-20  cepi de rod (cepul de productie este situat obligatoriu pe lemn de 2 ani).

Numarul de ochi (muguri) la care se scurteaza cepul de rod sunt 2-3.

Taierea la vita de vie de tip Teremia (sistem scurt de taiere „in cepi de rod”) se aplica in general la: vitele de vie ce necesita protectie prin ingropare iarna, soiuri care au muguri fertili la baza coardelor, soiurile de vigoare mica, vitele de vie cultivate in condiții de stres (pe soluri sarace in elemente nutritive, seceta, etc.), la vitele de vie palisate/susținute pe spalieri monoplani, la vitele de vie cultivate in gradina pe araci, etc.

Taierea Teremia este considerata a fi o taiere usoara (simplu de realizat) si este frecvent intalnita in gradini si plantatii de vita de vie cu densitati mari.

Dezavantajele majore pentru un sistemul scurt de taiere  si  conducere joasa sunt: presiunea ridicata a atacului de boli (întrucât agentul patogen beneficiaza de conditii optime), riscul afectarii plantei de catre brume/ingheturi tarzii (de primavara) sau timpurii (de toamna); dificultatea in efectuarea lucrarilor in verde (pozitie incomoda pentru lucratori), dificultate in efectuarea lucrarilor de taiere in uscat (pozitie incomoda pentru lucratori), dificultate la recoltare, strugurii sunt in general de o calitate acceptabila doar pentru vinuri de consum curent, dificultatea de a afectua numeroase lucrari mecanizat, etc.

Taierea de FORMARE –  la sistemul scurt de taiere si conducere joasatipul de taiere Teremia” 

Taierea de formare la tipul de taiere Teremia se aplica in primii III – ani de la plantare, iar in anul IV butucul va da 100 % din productie (in functie de numarul de cepi de rod specific fiecarui soi).

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 2-3 ochi (muguri) din care cel mai probabil in conditii optime se vor dezvolta in Anul I cca. 2-3 lastari, Vezi fig.

Plantarea vitei de vie la sistemul scurt de taiere  si conducere joasa  – tipul de taiere Teremia”  se va efectua la o distanta de 1 m intre plante pe rand si 1,2-1,8 m intre randuri.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea „Teremia” la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

 An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie vom avea 2-3 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3 coarde vom retine 2 (mai viguroae) pe care le vom scurta la cep de  2-3 ochi (muguri, daca vigoarea coardelor  este redusa alegem 2 ochi /cep), Vezi fig.  In anul II de la plantare butucul va da cca.  10 % din productie (in functie de soi).

Instalarea sistemului de sustinere de tip arac sau  spalier monoplan  se face in anul II de la plantare. La spalierul monoplan primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 40-50 cm inaltime deasupra solului. Urmatoarele 2 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 100 cm si 105 cm;  150 si 155 cm inaltime deasupra solului (Vezi fig.).

Fig. 2 Tipul de taiere „Teremia” in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom avea 4-6 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul II crescuti pe pe cepii de rod (cepul de productie, este cepul situat pe lemn de 2 ani). Cele 4-6 coarde prezente pe lemn de 2 ani le vom scurta la 4-6 cepi de rod (cepii de productie, sunt cepii situați pe lemn de 2 ani).  In anul III de la plantare butucul va da  cca. 20-40 % din productie.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent,  numerosi lastari/coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.), din acestea vom selecta obligatoriu 2-3 bucati cepi de inlocure   la 2 ochi, acestia trebuie sa fie bine pozitionati. Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține  viitori cepi de rod in anul urmator  (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 3 Tipul de taiere „Teremia” in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

Taierea de RODIRE la sistemul scurt de taiere si conducere joasatipul de taiere Teremia” 

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire la  „Teremia” in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  protejata, semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual,  respectand aceleasi reguli din anul III, se urmareste pastrarea/formarea 4-20  cepi de rod (cepul de productie este cepul situat pe lemn de 2 ani) pe directia randului si cat mai aproape de sol. Din cele 8-40  coarde prezente pe lemn de 2 ani se vor alege 4-20 (bine pozitionate, normarea mugurilor de rod/adaptata soiului) si se vor scurta la cepi de rod de 2-3 ochi (cepii de productie, sunt cepii situati pe lemn de 2 ani).  Elementele butucului care nu sunt necesare (coarde prezente pe lemn de 2 ani sau pe lemn multianual) se vor elimina fara a lasa cioturi (impreuna cu lemnul multianual).  In anul IV de la plantare butucul va da  100 % din productie.

Atentie !!!  Pe butuc apar permanent, numerosi lastari/coarde pornite din lemn multianual (Vezi fig.) din acestea vom selecta obligatoriu 2-4 bucati cepi de inlocuire   la 2 ochi, acestia trebuie sa fie bine pozitionati. Coardele prezente pe lemn multianual  au rolul de a forma prin taiere cepi de inlocuire, acestia sunt necesari:  in caz de inghet sau pentru a obține  viitorii cepi de rod in anul urmator  (in permanenta urmarim proiectia de rodire a butucului pentru 2 ani).

Fig. 4 Tipul de taiere de rodire  „Teremia” in Anul IV  de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie tipul „Teremia”: sistemul scurt „in cepi de rod”  si conducere joasa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii