Horticultorul.ro

nov. 13 2022

Taierea vitei de vie pentru BOLTA – tip Palmeta

Sistemul de sustinere de tip Bolta,  este frecvent intalnit in gospodariile populatiei, statiunile de cercetare, facultăți de horticultura, etc.

Inaltimea la centru a unui sistem de sustinere de tip „Bolta” variaza intre 2,4-2,6 m metri.

Distantele de plantare pentru palmeta pe bolta sunt de 1,5 m intre plante pe rand.

Distanta intre randurile de vita de vie poate varia de la 1,5-3,5 m, in functie de destinatia spatiului (alee pietonala, drum pentru autoturism, etc.).

Palmeta pe Bolta (verigi de rod pe tulpina/cordon vertical)  este formata din verigi de rod  (coarde de 6-12 ochi si cepi de inlocuire/rod de 2 ochi)  prezente pe tulpina/cordon vertical, are elementele de rod dispuse altern-etajate.

Tipul de taiere al vitei de vie Palmeta  se încadrează in  sistemul de taiere mixt (verigi de rod) si are ca element de rod – veriga de rod formata din:  coarde de 6-12  ochi (numarul ochilor difera in functie de pozitia ochilor fertili pe coardele soiului cultivat) si cep de inlocuire/rod  de 2 ochi situate pe lemn de 2 ani „ax scurt”.

Palmeta  pe bolta se incadreaza in forma de conducere  inalta.

Palmeta pe bolta presupune păstrarea pe tulpina (cordon vertical de 2 metri) a 4-6 verigi de rod in funcție de înălțimea tulpinii (cordonului vertical).

Taierea la vita de vie de tip palmeta  (cca. 70 ochi de rod/butuc) se aplica la  vitele de vie palisate/susținute pe bolta, vitele de vie recoltate manual, soiurile cu  vigoare mare, preferabil la soiurile de masa dar si la cele pentru vin.

Fiecare vita de vie este susținuta de un arac inalt de cca. 2 m.

Coardele verigilor de rod se paliseaza/dirijeaza in pozitie oblic ascendenta sau orizontala pe sistemul de susținere  (bolta). Palisarea coardelor fiecărui butuc se face pana la jumătatea distantei dintre 2 butuci (75 cm).

Distanta pe rând intre stâlpi la bolta este de: 220 cm intre fruntas si mijlocas si de 240 cm intre mijlocasi.

Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere PALMETA INALTA ALTERN ETAJATA PE BOLTA

Taierea de formare la tipul de taiere Palmeta pe Bolta  se aplica in primii VI   ani de la plantare (in functie de numarul verigilor de rod/butuc), iar in anul VII butucul va da 100 % din producție.

 

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care cel mai probabil in condiții optime in perioada de vegetatie se vor dezvolta in Anul I cca. 3 lăstari, care se vor palisa vertical pe tutore (2  m), Vezi fig.

Plantarea vitei de vie pentru Palmeta pe Bolta  se va efectua la o distanta de 1,5-3,5 m intre rânduri si 1,5 m intre plante pe rând.

Fig. 1 Fasonarea corditei Vitei de Vie pentru taierea pentru BOLTA (tip Palmeta)  la plantare, An I (anul plantarii – taiere de formare)

 

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 2-3 coarde (acestea provin din lăstarii crescuți in anul I). Din cele 3 coarde vom alege/pastra  una  (sanatoasa si de dimensiuni optime de 8-12 mm diametru, poziționata cat mai jos) pe care o vom scurta la cordita de 3 muguri, cu ultimul mugure sub primul rând de sarme, Vezi fig.

Fig. 2 Tipul de taiere pentru BOLTA (tip Palmeta) in Anul II (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom proiecta prima veriga (cca. 8 mm grosime si 2-3 ochi) si  tulpina (cordonul vertical).

Prima veriga de rod  va fi obtinuta dintr-o coarda pozitionata intre sol si prima sarma.  Caracteristicile optime sunt: cep de minim 2-3 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa.

Pentru a forma tulpina/cordonul vertical alegem coarda dinspre varf si o scurtam  sub al doilea rand/etaj de sarme (al doilea etaj are sarme duble), dupa care o palisam vertical/drept pe tutore, Vezi fig.;

Fig. 3 Tipul de taiere pentru BOLTA (tip Palmeta) in Anul III (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An IV:  se formează încă doua (2) verigi de rod, tulpina.

Verigile de rod vor fi poziționate altern (de o parte și de alta a tulpinii), Vezi fig.

Urmatoarele verigi de rod  vor fi create  altern din coarde poziționate intre etajul/rândul de sarme 1 si 2.  Caracteristicile sunt: cep de 2-3 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa.

Pentru a forma tulpina/cordonul vertical alegem coarda dinspre varf si o scurtam  sub al treilea rand/etaj de sarme, dupa care o palisam vertical/drept pe tutore, Vezi fig.;

Veriga de rod formata in anul III  va fi formata din:  cep de rod/inlocuire cu 2 ochi pozitionat inferior si o coarda de rod cu 6 ochi de rod pe lemn de 2 ani (ax scurt).  Coarda de rod se paliseaza/dirijeaza in pozitie oblic ascendenta sau orizontala pe sistemul de susținere  (bolta). Palisarea coardelor fiecărui butuc se face pana la jumătatea distantei dintre 2 butuci (75-90 cm).

Fig. 4 Tipul de taiere pentru BOLTA (tip Palmeta) in Anul IV (taiere de formare) de la plantare: A – inainte de taiere, B – dupa taiere

 

An V: se formează încă doua (2) verigi de rod, tulpina.

Verigile de rod vor fi poziționate altern (de o parte și de alta a tulpinii), Vezi fig.

Următoarea veriga de rod  va fi creata  altern din coarde poziționate intre etajul/rândul de sârme 2 si 3.  Caracteristicile sunt: cep de 2-3 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sănătoasă.

Pentru a forma tulpina/cordonul vertical alegem coarda dinspre vârf si o scurtam  la nivelul etajului 4 de sârme, după care o palisam vertical/drept pe tutore, Vezi fig.;

Verigile de rod  din anii III-IV  vor fi formate din:  cep de rod/inlocuire cu 2 ochi pozitionat inferior si o coarda de rod cu 6 ochi de rod pe lemn de 2 ani (ax scurt).  Coarda de rod se paliseaza/dirijeaza in pozitie oblic ascendenta sau orizontala pe sistemul de susținere  (bolta). Palisarea coardelor fiecărui butuc se face pana la jumătatea distantei dintre 2 butuci (75-90 cm).

Fig. 5 Tipul de taiere pentru BOLTA (tip Palmeta) in Anul V (taiere de formare) de la plantare

 

An VI: in anul 6 de la plantarea vitei de vie se finalizeaza lucrarile de formare a butucului.

Ultimele verigi de rod  (5 si 6) vor fi obtinute din coarde pozitionate altern,  aproape de etajul/randul 4 de sârme, Vezi fig.,  acestea vor fi scurtate la cep de minim 2-3 muguri de rod, internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa.

In urma scurtarii coardelor prezente pe verigile de rod deja formate, la o veriga de rod vom avea: cep de rod/inlocuire cu 2 ochi pozitionat inferior si o coarda de rod cu 4-6 ochi de rod pe lemn de 2 ani (ax scurt). Coarda de rod se paliseaza/dirijeaza in pozitie oblic ascendenta sau orizontala pe sistemul de susținere  (bolta). Palisarea coardelor fiecărui butuc se face pana la jumătatea distantei dintre 2 butuci (75-90 cm).

Fig. 6 Tipul de taiere pentru BOLTA (tip Palmeta) in Anul V (taiere de formare) de la plantare

 

Taierea de RODIRE la tipul de taiere Palmeta inalta altern etajata

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gândim evoluția fiecărui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura   neprotejata.

Anual,  se urmareste pastrarea si formarea permanenta pe tulpina/cordonul vertical a   verigilor de rod.  Din cepii de inlocuire/rod –  pastrati in anul anterior, se urmareste formarea noilor verigi de rod, astfel: cep de rod/inlocuire cu 2 ochi pozitionat inferior (din coarda de jos) si o coarda de rod cu 6-12 ochi de rod ambele situate pe lemn de 2 ani (ax scurt); coardele care nu sunt necesare  se elimina împreuna cu lemnul de 2 ani fără a lasă cioturi. Coarda de rod (de 6-12 ochi) se paliseaza/dirijeaza in pozitie oblic ascendenta sau orizontala pe sistemul de susținere  (bolta). Palisarea coardelor fiecărui butuc se face pana la jumătatea distantei dintre 2 butuci (75-90 cm).

Fig. 7 Taierea de rodire/productie  la BOLTA (tip Palmeta)

Fig. 8 Taierea de rodire/productie  la BOLTA (tip Palmeta)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie pentru BOLTA – tip Palmeta

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii