Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Apr 09 2010

Zeama bordeleza – preparare, utilizare, reteta

Zeama bordeleza este un fungicid de contact, (fungi=ciuperci – “combate bolile cauzate de unele ciuperci”),  folosit pe scara larga in trecut. In prezent este un fungicid important alaturi de fungicide moderne care contin cupru metalic (Triumf, Champion, Funguran, Blue shield, Kocide, etc.).

Atentie!!! Nu va bazati doar pe zeama bordeleza in combaterea diverselor boli (manari-mana rosii, mana cartof, mana castravete, mana pepene, mana vie, monilioza, rapan, etc), intrucat este un fungicid doar de contact,  efectuarea de tratamente numai cu Z.B. nu tin sub control aceste boli grave, cititi cu atentie articolele despre  aceste boli pe siteul www.horticultorul.ro.

1. Prepararea zemei bordeleze dupa reteta

- Pentru prepararea zemei bordeleze se amesteca Sulfat de Cupru (piatra vanata) cu lapte de var sau var stins (var praf “var hidratat”). Rolul varului este acela de a neutraliza Sulfatul de Cupru.

Pentru prepararea a 10  l de zeama bodeleza in concentratie 0,75% (concentratia care se aplica in perioda de vegetatie la vita de vie, pomi fructiferi, legume).

Se iau 75 grame  sulfat de cupru care se piseaza bine si se dizolva in 5  litri  de apa calduta. Separat in alta galeata din plastic se va pregati laptele de var cu:  (115-120  grame  var hidratat “var praf-var stins”  in 5 litri de apa).   In locul varului stins se pot folosii (35-40 grame bulgare de var nestins – ce se stinge cu cei 5 litri de apa).

La final se amesteca cele doua componente preparate (sulfatul de cupru cu laptele de var ), turnand solutia de sulfat de cupru peste laptele de var si se amesteca pana devin omogene, de un albastru ca al cerului senin.

- Pentru ca solutia de zeama bordeleza sa adere bine pe frunze (mai ales la plante ca: ceapa, usturoi, etc.), putem utiliza   adjuvanti special creati pentru acest lucru ca   (VICE,  NU-Film 17)   sau  (circa    15-20  ml de aracet la cei 10  litri solutie “zeama bordeleza”);

- Solutia preparata se foloseste in ziua in care a fost preparata.

- In perioada de vegetatie zeama bordeleza se aplica in concentratii de:  0,5-0,75%;

- In perioada de repaus (tratamente de iarna sau tratamente la negru) zeama bordeleza se poate aplica in concentratii de 2-3%, la (pomi, vita de vie, trandafiri, arbusti);

- Zeama bordeleza este compatibila cu produsele pe baza de sulf (Tiovit jet, Microthiol Special, Kumulus la Doze de 0,3%),  motiv pentru care se pot aplica impreuna. Alicata impreuna cu Sulf Muiabil sau Micronizat se extinde spectrul de actiune “combatere” si asupra fainarilor (fainarea la mar, fainarea castravetelui, fainarea trandafirilor, fainarea vitei de vie, etc), iar sulful actioneaza si ca un bun liant. Atat sulfatul de cupru cat si sulful muiabil sunt acceptate in agricultura bio.

Atentie !!!

- Preparati solutia in galeti de plastic, intrucat solutia este puternic coroziva pentru metale;

- Solutia trebuie sa aiba o reactie “pH”  neutra (7) sau slab alcalina.  Verificati reactia cu: hartie de pH (indica valoarea exacta a pH-ului solutiei – Vezi Fig.) sau hartie de turnesol (albastruie=neutra-slab alcalina, rosu=acida-trebuie adaugat lapte de var);

- Nu recomandam pastratea solutiei de zeama bordeleza ca de altfel si a altor pesticide de pe o zi pe alta;

- Zeama bordeleza este incompatibila cu numeroase pesticide, inainte de a se face amestecuri  cu alte pesticide verificati tabelele de compatibilitate.

2.  Zeama bordeleza se poate cumpara la pliculet gata preparata ca orice pesticid din orice magazin de specialitate “fitofarmacie”.  Exista produse gata preparate ce contin (sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de Ca), ca de exemplu “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE. Produsul este gata preparat si se amesteca doar cu apa, conform prospectului, (vezi Fig.).

Zeama bordeleza este prezenta in schemele de tratament la (pomi, vita de vie, legume) datorita calitatilor deosebite pe care le are cuprul in cresterea plantelor si combaterea de boli si daunatori.

- cuprul  contribuie la buna maturare a lemnului pomilor si coardelor vitei de vie – o buna maturare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna” – daca se fac tratamente cu zeama bordeleza in lunile – august si septembrie, cu concentratii de 0,5-0,75%;

- cuprul ajuta la cicatrizarea ranilor plantei, pentru acest motiv se aplica produse cuprice (Champion, Triumf, Copac, Zeama bordeleza) – imediat dupa evenimente meteo ca (grindina, vant puternic);

- cuprul din fungicidele cuprice, isi aduce aportul in nutritia plantelor horticole, (vita de vie consuma anual  70-110 g cupru/an/ha);

- cuprul ajuta la formarea vitaminelor B si C de catre plante;

-cuprul ajuta la ingrosarea  pielitei bobului de strugure ceea ce confera o rezistenta crescuta la boli ca Putregaiul cenusiu si Fainarea vitei de vie;

- zeama bordeleza combate numerosi agenti patogeni “ciuperci” prin aplicare in perioada de repaus la pomi si vita de de vie. Se fac tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi si vita de vie cu concentratii de pana la 3-5%.  Se poate aplica cupru,  imadiat dupa taierea pomilor “primavara”, cuprul  impiedica infectarea ranilor si  ajuta la cicatrizarea acestora;

- combate  boli ca: rapan, monilioza, manari (mana tomatelor si cartofului, mana vitei de vie), alternarioza “patarea neagra” , bacterioze la tomate, bacterioze la ardei avand o actiune “doar”  preventiva (previne  aparitia bolilor);

- Zeama Bordeleza poate fi aplicata in tratamente  impreuna cu Sulful Muiabil, extinzandu-se astfel  spectrul de actiune “combatere” si asupra fainarilor (fainarea la mar, fainarea castravetelui, fainarea trandafirilor, fainarea vitei de vie, etc).

- produsele cuprice, aplicate la rasaduri impiedica alungirea acestora,  in conditii de lumina insuficienta: zile inorate, primavara devreme, spatii protejate  “sere, solarii”, apartamente, etc);

-  stimuleaza mecanismul de aparare al plantei (alaturi de Fosetilul de aluminiu “Aliette”)  impotriva atacurilor de bacterii patogene  care procoaca bacterioze  ca:   focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara;

- zeama bordeleza se foloseste ca dezinfectant (antiseptic) pentru sere, rasadnite, jardiniere, etc. in concentratie de 3-5%;

-  atat zeama bordeleza (sulvat de cupru+lapte de var) cat si sulful muiabil sunt acceptate in agricultura bio.

In final va recomandam sa folositi produse cuprice moderne pe baza de cupru:

Triumf, Alcupral 50 PU; Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru)Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic), Funguran, Blue shield, Kocide, Copac,  etc., acestea combat  boli ca:  Manari (mana), Bacterioze (focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara, etc.)  si au aceiasi actiune benefica asupra plantei pe care o are si zeama bordeleza.

Puteti folosii produse (care combat cu succes Mana in toate stadiile-preventive si curative)  cum ar fi: 

  1. Cupertine Super (zeama bordeleza + cimoxanil),
  2. Moltovin (35 g/l cimoxanil + 190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic).

Aceste produse au in formulare un cupru.

Atentie!!!

- Aplicarea de produse cuprice la legume, poate intarzia infloritul (cu 5-7 zile), deci implicit fructificarea precoce, de aceea atunci cand dorim precocitate – este indicata eviatarea folosirii produselor cuprice la legume  pana  in momentul formarii primelor fructe;

- Va recomandam folosirea cu precautie a produselor cuprice, categorie in care se incadreaza si zeama bordeleza, intrucat riscati sa intoarceti efectul benefic al cuprului in efect negativ (poluarea solului cu metale grele). Cantitatea de cupru metalic/An/Ha permisa variaza intre 2-6 kg/an/ha in functie de cultura.

- Timpul de pauza (timp care trebuie sa treaca de la alicarea zemei bordeleze la recoltare)  este in general de 15 zile, iar la tomate si castraveti 5 zile, urmate de spalarea fructelor inainte de consum;

- Unele soiuri de vita de vie (Chasselas Dore, etc.) sunt sensibile la tratamentele cu zeama bordeleza, motiv pentru care primele tratamente nu se fac cu produse cuprice, iar urmatoarele se fac (dimineata, seara sau in zile noroase), altfel pot aparea necroze (fitotoxicitate-arsura) pe frunze.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1  Zeama bordeleza preparata “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE

Fig. 1 Zeama bordeleza preparata “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE

Zeama bordeleza-sulfat de cupru

Fig. 2  Sulfat de cupru,substanta activa din zeama bordeleza

Fig. 3  Hartie de pH, se utilizeaza la determinarea pH-ului solutiei de Zeama Bordeleza preparate

Fig. 3 Hartie de pH, se utilizeaza la determinarea pH-ului solutiei de Zeama Bordeleza preparate

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Dan

12 responses so far

12 Responses to “Zeama bordeleza – preparare, utilizare, reteta”

  1. Zeuson 07 Iul 2010 at 20:39

    Felicitari! Informatie la obiect, concisa. De asta are omu’ nevoie…

  2. Endreon 13 Dec 2010 at 20:43

    Multumiri pentru postare,chiar era nevoie de aceste informatii.Nu ezitati sa folositi Sulfatul de cupru,pt.ca are un spectru larg de actiune si nu este nici foarte toxic,fiind unul dintre cele mai vechi pesticide (fungicid) care se utilizeaza in pomi-si legumicultura.

  3. tition 27 Feb 2011 at 19:36

    Asa articole sa tot citesti. Cei ca mine, care sunt incepatori in ale gradinariei, pomiculturii si viticulturii (aplicate pe 2500mp de teren) au de invatat din fiecare rand.Toate felicitarile autorului
    Cu stima

  4. emilianon 03 Mar 2011 at 22:28

    Mi-a placut acest articol; inaintea lui citisem cateva care m-au plimbat si m-au tot plimbat fara sa inteleg si fara sa aflu ceea ce doream. Sa fii convins autorule ca, postand astfel de articole, faci un lucru util si meriti multumirile noastre.Salutare.

  5. rugina neculaion 13 Mar 2011 at 14:36

    Multumesc pentru informatiile ce-mi sunt utile, si care presupun ca vin de la o persoana competenta !

  6. georgeon 14 Mai 2011 at 16:35

    multumesc ptr. informatii , imi sunt foarte utile. as dori sa stiu cat sulf se poate pune la cant. de 10 l zeama bordeleza.
    cu stima

  7. De-LuXon 30 Mai 2011 at 21:33

    Exact ce cautam. Foarte bun articolul,felicitari autorului! Unde gasim renumitele tabele de compatibilitati intre fungicide si insecticide. De cate ori putem stropii o planta cu diferite insecticide pentru diferiti daunatori? Insecticidul cu care am stropit azi mai are efect daca maine stropesc cu altul pentru alt fel de daunator si pe care primul insecticid nu-l distruge?

  8. cornelon 05 Iul 2011 at 18:09

    Ar mai fi fost de stiut. concentratia sulfatului de cupru din comert, eu am cumparat, si pe ambalaj scrie 25-26%. Multumesc mult, cornel.

  9. antidrogulon 03 Aug 2011 at 8:16

    Nu uitați totuși primele și primele măsuri: ardeți frunzele și ramurile contaminate, nu la gunoi; folosiți metodele strămoșești: capcane (cutii cu apa îndulcită), gropi cu balegă de cal pentru coropișnițe, arde gunoaiele și frunzele, îngrașă pământul, zeama de tutun (alungă insectele), zeama de urzică moartă (fungicid). Cornel pune o problema reală: atenție la concentrația în Cu, rețetele de zeama B. sunt pt. Cu 48%. Căutați cărți vechi, manuale de agricultură și veți descoperi minuni.

  10. jnirajon 06 Aug 2011 at 8:54

    Cornel, cind am citit comentariul tau am ramas surprins, ce fel de sulfat de cupru se pune in circulatie cu o concentratie de 25-26 %? Dar m-am gindit ca nu ne-ai spus exact ce scria pe ambalaj. Dupa un scurt calcul a reiesit continutul de CUPRU in piatra vinata (CuSO4*5H2O) este de 25.45% deci produsul achizitionat este chiar prea pur pentru un produs tehnic. antidrogul-sulfatul de cupru tehnic nu poate avea 48% Cu , nici daca scapi de cele 5 molecule de apa de hidratare. In rest articolul intradevar la obiect.

  11. iosifon 08 Ian 2013 at 12:45

    Prestatie competenta….

  12. teoon 28 Mai 2013 at 22:28

    salutare,am preparat dupa reteta de mai sus piatra vanata 75g dizolvata in 5l apa calda si 120 g var in 5l apa dupa care am amestecat lichidele si am folosit testere de PH dar surpriza PH-ul era de 13.Precizez ca PH-ul apei e 7 si am vorbit cu o chimista care mi-a spus ca piatra vanata scade PH-ul iar varul fiind alkalin creste PH-ul.concluzia din testul rezultat e ca piatra vanata trebuie dizolvata in apa iar var trebuie adaugat putin pana se ajunge la un PH neutru de 7.Sunt dezamagit de rezultat si va sfatuiesc sa cumparati solutii gata preparate.

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.