apr. 09 2013
Dud alb (Morus alba) – ingrijire, descriere, inmultire
Denumire populara: Dud alb
Denumire populara in alte limbi: engleza (White mulberry)
Denumire stiintifica: Morus alba
Arbore exotic originar din China, Japonia. Dudul alb este raspandit in zonele de campie si deal.
Utilizare
Arbore decorativ in aliniamente, parcuri, gradini, plantat solitar sau in masive
Conditii de crestere:
– Dudul alb este o specie rezistenta la ger si seceta. Dudul alb este afectat de ingheturile timpurii ce compromit in special lastarii insuficient lignificati.
– Dudul alb prefera solurile fertile (bogate in humus), bine drenate, profunde, reavene si afanate. Dudul nu are pretentii deosebite fata de sol vegetand si pe soluri compacte-grele (argiloase), usoare (nisipoase), lutoase sau calcaroase (cu carbonati). Dudul alb suporta baltirea dar pentru o perioada scurta;
– Lumina – Dudul alb este o planta ce prefera locurile insorite (temperament de lumina), dar vegeteaza bine si la semiumbra.
– Dudul este o specie rezistenta la conditiile din marile orase;
– Taierea – dudul se taie toamna tarziu sau in prima luna de iarna. Unele plante sunt conduse si taiate in scaun (complet) o data la cativa ani, ramurile rezultate se utilizeaza ca tutori „araci” la palisarea plantelor horticole, sau reprezinta o sursa de venit prin comercializare.
Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Proprietati ornamentale:
– Specie arborescenta decorativa prin: port, fructe, frunze;
– Frunzele de dud alb sunt caduce (cazatoare), variabile, lungi de 6-18 cm, ovate pana la rotund ovate, intregi sau cu 3-5 lobi neregulati, cu partea superioara neteda si glabra iar partea inferioara este scurt pubescenta, codita (petiolul) este lung de 1-5 cm (Vezi fig.);
– Coroana globuloasa, formata din ramuri lungi cu ramificatii (Vezi fig.);
– Florile apar in luna Mai si sunt sunt unisexuat monoice sau dioice.
– Fructele, denumite popular „Dude” sunt comestibile de tip polidrupa, 1-2,5 cm lungime, de culoare alba sau alb-rosietica;
– Tulpina este dreapta, scurta, ramificata (Vezi fig.);
– Scoarta este bruna cenusie, formeaza devreme un ritidom (scoarta crapata) cu crapaturi longitudinale, de culoare cenusie-bruna.
– Lemnul este tare, rezistent, durabil cu duramen brun-roscat sau galben-brun. Lemnul de dud se utilizeaza la fabricarea de butoaie (dogarie). Butoaiele din lemn de dud se utilizeaza la invechirea distilatelor (palinca, tuica, coniac, etc.).
- Se utilizeaza ornamental in aliniamente de-a lungul aleilor, soselelor (nu este indicat intrucat fructele murdaresc). Dudul alb se planteaza solitar, in masive (la liziera-marginea masivelor), gard viu, perete verde in parcuri si gradini;
- Frunzele se utilizeaza in sericicultura ca hrana pentru cresterea viermilor de matase (Bombyx mori);
- Se utilizeaza pomicol fructele sunt comestibile (se consuma in stare proaspata sau confiate), bogate in vitamine se utilizeaza si la prepararea de lichior.
- Lemnul se utilizeaza la fabricarea de butoaie, artizanat, tamplarie.
Dimensiuni, varietati-cultivaruri:
Dudul alb (Morus alba) este un arbore a carui inaltime ajunge la 15 metri si un diametru al plantei de 10 metri.
- Dud alb pletos (Morus alba „Pendula” )– varietate cu ramuri lungi, pendente (care atarna), Vezi fig., frunzele sunt lobate;
- Morus alba „Pyramidalis” – varietate cu coroana ingust piramidala si frunze lobate.
Inmultirea:
- Inmultirea plantelor de dud alb se face prin seminte din fructe semanate vara (fructe coapte, fara a fi descarnate). Inmultirea prin seminte semanate primavara cu seminte descarnate si stratificate;
- Inmultirea prin altoire (pentru varietati „Pendula”)
- Inmultirea prin marcotaj musuroit.
Daunatori:
Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea), Metcalfa pruinosa.
Boli:
- Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens);
- Nectria cinnabarina;
- Fainarea.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dud alb (Morus alba) – ingrijire, descriere, inmultire