Horticultorul.ro

dec. 25 2021

Malus hupehensis

Familia: ROSACEAE

Denumire populara engleza: Tea Crabapple, Chinese crab apple, Hupeh crab

Denumire stiintifica: Malus hupehensis  sin. Malus theifera, Pyrus malus theifera

Origine, raspandire:

Malus hupehensis   este o specie exotica ce isi are originea in China.

Utilizare

Arbore ornamental, Arbust ornamental, Bonsai, Arbori la container in orase, Ziduri verzi pe spalier, Aliniamente, Plantat in peluze, etc.

Conditii de crestere si fructificare:

Malus hupehensis   este putin pretentios  fata de sol dar prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Malus hupehensis   vegeteaza pe solurile: lutoase, nisipoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, calcaroase. Malus hupehensis   prefera un pH de 6-7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5,8-7.6.

Malus hupehensis  prefera temperaturi in intervalul 12-30ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 8ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC. Temperatura minima de la care plantele pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de < -29 ºC.

Lumina: Malus hupehensis  este un pom cu temperament de lumina (prefera locurile însorite), dar suporta si semi-umbra.

Plantarea la Malus hupehensis  se recomanda toamna, dar putem planta in toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.

Descriere:

Tulpina: pomul tinde sa formeze mai multe tulpini (capata aspect de tufa-vas), dar prin lucrari de taiere poate fi condus pe un singur trunchi.

Coroana este sub forma de vas, deschisa.

Frunzele sunt caduce (cazatoare); alterne; simple; de forma: ovate, ovat-oblongi; acuminate la varf; lungi de 5-10 cm; cu marginea serata; glabre;  de culoare verde; cu petiolul lung de 1-3 cm. Toamna frunzele se ingalbenesc (inainte ca acestea sa cada).

 

Florile sunt hermafrodite, grupate cate 3-7, de culoare la inceput roz dupa care devin albe; de 3,5-4 cm diametru, placut mirositoare, cu peduncul (codita) de 3-4 cm. Infloreste in aprilie-mai.

Fructele – merele sunt fructe de tip drupe false (poame); grupate cate 3-7, de forma globuloasa sau elipsoidala; cu diametrul de 1 cm; pielita are culoare rosie.

Dimensiuni:  Malus hupehensis  este un pom/arbore a carui inaltime poate ajunge la 4-8  metri iar diametrul plantei de maxim 4-8 m.

Taierea: se face la sfarsitul iernii sau primavara devreme.

Inmultirea la Malus hupehensis    se face din seminte stratificate la rece (1-4°C) timp de 85-90 zile si semanate primavara sau prin altoire.

Boli specifice marului;

Daunatori specifici marului.

Fertilizarea la Malus hupehensis   – se poate face utilizand tehnologii dezvoltate de: YARA.

Cultivaruri/varietati: Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’, Malus hupehensis ‘Rosea’.

Fig. 1 Malus hupehensis

Fig. 2 Malus hupehensis

Fig. 3 Malus hupehensis

Fig. 3 Malus hupehensis

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Malus hupehensis

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii