dec. 01 2016

Bolile Marului: identificare, afectarea plantelor, combatere

bolile-marului_150

Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de de Mar (Malus domestica), cultivate in gradina si plantatii / livezi. Aceste boli grave sunt datorate infectiei cu agenti patogeni ca: ciuperci microscopice, bacterii, virusuri, fitoplasmoze.

1. Rapanul marului (Venturia inaequalis)este printre cele mai grave si frecvente boli intalnite la mar. Rapanul marului este o boala cauzata de ciuperca Venturia inaequalis. Boala apare inca de primavara, cand temperatura aerului depaseste 7°C si apa persista pe frunze  mai mult de 9 ore. Rapanul marului ataca frunzele, florile, lastarii si fructele de mar. Pe frunze se pot observa pete cenusii, iar un atac masiv poate duce la defolierea masiva a pomilor. Atacul rapanului pe fructe se identifica dupa aparitia unor pete rotunde de culoare maro-cenusii, care pot cauza uscarea, deformarea si craparea fructelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Rapanul marului (Venturia inaequalis);

2. Fainarea la mar (Podosphaera leucotricha)este o boala grava intalnita adesea la mar, cauzata de ciuperca Podosphaera leucotricha. Fainarea la mar apare inca de la dezmugurit. Ea se poate recunoste dupa pasla de culoare alba de pe frunzele, lastarii, florile si fructele  de mar.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fainarea la mar (Podosphaera leucotricha);

3. Mumificarea fructelor de mar (Putregaiul brun, negru)este o boala cauzata de ciupercile Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) apare cand fructele sunt deja coapte, aceasta boala continuand sa le afecteze si dupa recoltarea si depozitarea lor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Mumificarea fructelor de mar (Putregaiul brun, negru);

4. Focul bacterian la mar (Erwinia amylovora)este o boala cauzata de bacteria Erwinia amylovora, intalnita in culturile de mar. Focul bacterian este favorizat de temperaturi intre 10-30°C, precipitatii (umiditatea atmosferica ridicata) si vant. Semnele atacului se observa inca de la inflorit (florile afectate se ofilesc si se usuca), pe lastarii tineri, fructele mici mor, iar pe cele mari, apar pete negre sau brune. Focul bacterian poate duce la uscarea livezilor in doar cateva luni.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Focul bacterian la mar (Erwinia amylovora);

5. Patarea neagra a frunzelor de mar (Diplocarpon mali sin. Marssonina coronaria)este cauzata de ciuperca Diplocarpon mali, care ierneaza in resturile vegetale. Aceasta poate afecta plantele de mar dupa perioade ploioase din timpul verii si temperaturi de 20-25°C. Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor pete de culoare gri-neagra pe laturile superioare ale frunzelor mature. Acestea pot apoi sa necrozeze zone mai mari, ce sunt inconjurate pe margine de zone rosii-violet. Cand atacul este agresiv, frunzele se ingalbenesc si cad prematur (la circa 2 saptamani dupa apartitia primelor simptome). Pe fructe se pot observa puncte negre de dimensiuni mici „acervulii„.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Patarea neagra a frunzelor de mar (Diplocarpon mali);

6. Rugina marului (Gymnosporangium juniperinum)este o boala intalnita in culturile de mar cauzata de ciuperca Gymnosporangium juniperinum. Aceasta necesita doua gazde diferite pentru a-si putea finaliza ciclul de viata. Semnele atacului se pot observa prin prezenta unor pete galbene apoi rosietice sau puncte negre mici ridicate pe partea superioara a frunzelor de mar. Pe partea inferioara a frunzelor apar tuburi micotice sub petele de pe partea superioara. Pe fructe apar pete neregulate de culoare maronie;

7. Cancerul deschis (micotic) al meriloreste cauzat de ciuperci din genul Nectria spp. Cancerul ataca scoarta pomilor (ramuri sau tulpina) si provoaca ulceratii, ducand pana la moartea ramurilor afectate sau pomilor. Cancerul micotic se transmite prin rani existente pe ramuri sau tulpina (cauzate de taieturi, grindina sau inghet). In zonele afectate, coaja se usuca, se exfoliaza si capata aspect canceros.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cancerul deschis (micotic) al merilor; 

8. Cancerul bacterian la mareste transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la mar determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Cancerul bacterian la mar;

9. Noul cancer al marului (Valsa ceratosperma) este o boala micotica care afecteaza ramurile si tulpina marului. Boala poate fi confundata usor cu Nectria-cancerul deschis sau Focul bacterian – Erwinia. Coaja pomului in zona atacata este umflata iar pe aceasta primavara apar picnidiile ciupercii care contribuie la disemiarea ciupercii;

10. Arsura bacteriana comuna (Pseudomonas syringae pv. syringae) este o boala cauzata de bacteria Pseudomonas syringae pv. Syringae. Bacteria rezista peste iarna in scoarta si mugurii plantelor afectate. Arsura bacteriana poate fi observata pe plantele de mar prin brunificarea si uscarea frunzelor, florilor si fructelor mici. Pe ramurile merilor, arsura bacteriana se observa prin aparitia unor rani de culoare cenusie;

11. Boala frunzelor de argint “silver leaf” – este o boala cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Aceasta infecteaza plantele de mar toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea merilor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul  argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Boala frunzelor de argint “silver leaf”;

12. Proliferarea marului – Mycoplasma of apple –   este o fitoplasmoza intalnita in culturile de mar, cauzata de infectia cu Phytoplasma mali. Fitoplasmoza se transmite de la portaltoiul la altoiul de mar, primele semne pot fi observate la cresterile din altoi in imediata apropiere a zonei de altoire. Plantele afectate de Phytoplasma mali devin sensibile la fainarea marului.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Proliferarea marului – Mycoplasma of apple;

13. Mana – Putregaiul coletului si fructelor de mar (Phytophthora cactorum)este cauzat de prezenta ciupercii Phytophthora cactorum. Aceasta este favorizata de umiditatea excesiva, ea manifestandu-se mai ales pe terenuri grele. Ciuperca supravietuieste peste iarna in sol, chiar daca nu exista meri plantati, ea infectant plantele dupa ce au fost plantate. Atacul acestei boli este observant prin ingalbenirea prematura a frunzelor, cresteri reduse la plantele si fructele afectate;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Mana – Putregaiul coletului si fructelor de mar (Phytophthora cactorum);

14. APMV (Apple mosaic ilarvirus) – este o viroza intalnita la culturile de mar. Mozaicul marului se manifesta prin aparitia unor pete verzi-galbui pe frunze.  Pana la sfarsitul verii frunzele se ingalbenesc si cad, iar fructele au dimensiuni mici;

15. ASGV (Apple stem grooving virus) – este o viroza care provoaca infectii latente in cele mai multe cultivaruri de mar. Semnele atacului se pot observa prin cloroza frunzelor, si aparitia de necroze in zona puncului de altoire; etc.

16. Boli de Depozit la Mere cauzate de ciuperci ca: Monilinia fructigena; Botrytis cinerea; Gloeosporium fructigenum; Penicillium expansum; Sphaeropsis malorum; etc. 

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Boli de Depozit la Mere.

Bolile Marului & afectarea plantelor

Fig. 1 Bolile Marului & afectarea plantelor

Bolile Marului & afectarea plantelor

Fig. 2 Bolile Marului & afectarea plantelor

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Marului: identificare, afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii