aug. 11 2017
Boli de depozit la Mere: identificare, afectarea fructelor
Dintre fructe, merele sunt fructe care se pot depozita-pastra o perioada lunga de timp, cca. 6-12 luni (in functie de soi si de metoda de depozitare).
Este important sa cunoastem bolile care apar la mere in conditii de depozit, pentru a lua din timp masurile potrivite de preventie si combatere, evitand astfel pierderi insemnate ale productiei.
1. Putregaiul brun – Monilioza la Mere (Monilinia fructigena) este o boala grava ce apare inca din livada si continua si in depozit. In lipsa tratamentelor cu fungicide specifice, boala provoaca pagube insemnate (peste 40 % din productie).
Ciuperca ataca numeroase specii de pomi si arbusti fructiferi si ornamentali.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Putregaiul brun – Monilioza la Mere (Monilinia fructigena);
2. Putregaiul cenusiu la mere (Botrytis cinerea) este o boala de depozit ce apare frecvent la fructele depozitate si poate cauza pierderi de pana la 30-65% din fructele depozitate.
Pe fructe apar pete maroni, iar tesutul bolnav „pulpa” este spongios si nu poate fi separat de cel sanatos. In conditii favorabile, apare miceliul pufos-alb pe care se dezvolta sporii de culoare gri.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Putregaiul cenusiu la mere (Botrytis cinerea);
3. Putregaiul lenticelar al merelor (Gloeosporium fructigenum) este o boala de depozit intalnita la mere. Boala afecteaza grav soiuri sensibile – cu lenticele mari: Pinova, Evelina, Pink Lady, Cripps Pink, Jonathan, Golden Delicious, etc.
Boala se manifesta pe fructele de mar in depozit. Chiar daca infectarea fructelor are loc in livada, primele semne ale atacului apar tarziu pe fructele depozitate, pe toata perioada depozitarii. Afectarea fructelor creste odata cu perioada tot mai lunga de pastrare a acestora in depozit.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Putregaiul lenticelar al merelor (Gloeosporium fructigenum);
4. Putregaiul albastru la mar (Penicillium expansum) este o boala de depozit grava ce apare la mere. Putregaiul albastru la mar se dezvolta in depozit chiar si la temperaturi de -2°C. Zona afectata de putregaiul albastru la mar (Penicillium expansum) capata culoarea bruna, tesutul fructului se inmoaie si devine apos. Tesutul (pulpa) bolnava se poate separa cu usurinta de cel sanatos. La suprafata se pot observa sporii ciupercii de culoare albastra-verzuie.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Putregaiul albastru la mar (Penicillium expansum);
5. Putregaiul negru (Sphaeropsis malorum);
6. Putregaiul moale al merelor (Rhizopus stolonifer); etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Boli de depozit la Mere: identificare, afectarea fructelor