dec. 02 2016
Daunatorii Marului I: afectarea plantelor, combatere
Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Soiurile de Mar (Malus domestica) cultivate in gradini si livezi / plantatii !!!
1. Viermele merelor (Cydia pomonella) – este o insecta periculoasa care ataca fructele de mar. Acesta ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata a pomilor sau in resturile vegetale de pe sol. Atacul viermilor este vizibil in fructe, unde acesta sapa galerii.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viermele merelor (Cydia pomonella);
2. Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – omida Adoxophyes orana provoaca pagube insemnate la mar, ea avand doua generatii pe an, iernând in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau resturile vegetale de pe sol. Aceasa ataca frunzele, mugurii si inflorescentele la mar primavara. Ele modeleaza frunzele spre interior, lipindu-le cu fire de matase, loc unde acestea se hranesc. Atacul asupra fuctelor consta in consumarea pielitei acestora.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana);
3. Cotarul verde (Operophtera brumata) – omida cotarul verde este un daunator important in culturile de mar. Acesta are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere de mar.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cotarul verde (Operophtera brumata);
4. Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella) – este un daunator intalnit si in culturile de meri. Acesta afecteaza grav masa foliara a plantelor, ducand chiar si la defolierea lor prematura. In tara noastra minatorul marmorat are 3-4 generatii pe an, el ierneaza in stadiu de pupa in frunzele infestate cazute pe sol. Semnele atacului produse de larve in prima forma se observa pe partea inferioara a frunzelor, cele produse de larve in forma a doua se observa pe ambele parti ale frunzei, frunza devine transparenta si se curbeaza in zona afectata.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella);
5. Minatoarea lineara- Minatorul mic sinuos (Stigmella malella) – este un daunator intalnit in culturile de mar. Acesta are 3-4 generatii pe ani si ierneaza in stadiu de pupa in primii centimetri de sol sau in resturile vegetale de pe sol. Minatorul mic sinuos formeaza galerii sinuoase in parenchimul frunzelor. Un atac puternic al minatoarei lineare poate cuprinde frunzele in intregime, acestea se usuca si cad, astfel plantele atacate sunt defoliate prematur;
6. Minatoarea sinuoasa – Minierul mare sinuos (Lyonetia clerckella) – este o insect daunatoare care afecteaza plantele de mar. Minatoarea sinuoasa ierneaza in stadiu de aduld in crapaturile scoartei copacilor sau in resturile vegetale de pe sol, avand 3 generatii pe an. Larvele minierului mare sinuos formeaza galerii sinuoase si incrucisate vizibile pe partea superioara a frunzelor, in interiorul lor depunandu-si excrementele. Un atac puternic al minierului mare sinuos poate conduce la defolierea premature a plantelor afectate;
7. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – este o insecta daunatoare, ce afecteaza atat lastarii tineri cat si fructele. Molia orientala poate avea pana la 4 generatii pe an, ea ierneaza in stadiu de larva complet dezvoltata protejata de cocon matasos in crapatruile scoartei sau pe sol. Atacul asupra lastarilor tineri determina ofilirea si uscarea acestora. Fructele atacate se coc si cad prematur;
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);
8. Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) – este o insecta periculoasa care afecteaza cantitatea si calitatea productiei de mere. Viespea cu fierastrau a merelor are o generatie pe an si ierneaza in sol (5-10 cm adancime) in stadiu de larva complet dezvoltata intr-un cocon . Larvele tinere sapa o galerie arcuita pe sub epiderma si patrund apoi in lojele seminale unde consuma semintele. La suprafata fructelor se pot observa cavitatile deschise garnisite cu excremente.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);
9. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) impreuna cu alti paduchi testosi reprezinta specii de insecta daunatoare la mar. Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva sa toxica. Atacul paduchelui de San Jose la pomii tineri conduce la uscarea plantelor afectate in cativa ani, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);
10. Paduchele roz galicol al marului (Dysaphis spp.) – este o insecta daunatoare intalnita si in culturile de mar. Prezenta paduchilor galicoli afecteaza cresterea si fructificarea marului, acestia fiind si vectori pentru viroze. Plantele afectate realizeaza cresteri mici, lastarii se deformează, diferentiaza slabi mugurii de rod, fructele raman mici. Prezenta excrementelor afidelor pe plante conduce la aparitia ciupercilor (fumaginei), a furnicilor si a altor insecte care se hrănesc cu acestea.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele roz galicol al marului (Dysaphis spp.);
11. Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) – este o insecta periculoasa, greu de combatut, care afecteaza culturile de mar. Paduchele lanos ierneaza in stadiu de larva pe radacinile sau partile aeriene ale plantei, el avand intre 8-12 generatii pe an. Colonizarea plantei de catre paduchii lanosi se face pe frunze, lastari, tulpini sau radacini, ea se poate observa prin secretiile ceroase ca puful filamentos.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum);
12. Paduchele verde al marului (Aphis pomi) – este o insecta daunatoare periculoasa ce colonizeza plantele de mar. Paduchele verde al marului este favorizat de lipsa precipitatiilor si temperature ridicate in lunile mai-iulie. Paduchii incep primavara sa intepe si sa suga sucul celular din organele crude ale plantei. Frunzele atacate se rasucesc de la varf spre petiol, plantele prezinat cresteri slabe si fructe mici.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al marului (Aphis pomi);
13. Musculita frunzelor de mar (Dasineura mali) – este o insecta daunatoare care ataca culturile de mar. Aceasta ierneaza in stadiu de pupa in sol, ea avand 3-4 generatii pe an. Atacul se observa pe frunze, acestea se ruleaza si se decoloreaza. Atacul putermic cauzat de Dasineura mali duce la debilitarea pomilor, diferentierea slaba a mugurilor de rod si slaba maturare a lemnului.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita frunzelor de mar (Dasineura mali); etc.
Cititi si Daunatorii Marului II – afectarea plantelor.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Marului I: afectarea plantelor, combatere