Horticultorul.ro

ian. 01 2020

Plante care poarta noroc de Revelion – Anul Nou

Plantele ne infrumuseteaza in permanenta viata si sunt alaturi de noi prin frumusetea si simbolurile pe care le inspira.

La nivel mondial exista numeroase plante, care conform traditiilor din diferite tari sunt aducatoare de noroc, fericire, sanatate, belsug, veselie in Noul An.

Datorita globalizarii si internetului  aceste traditii, simboluri dar si plante au ajuns si patrund cu usurinta in vietile noastre.

 

Plante care poarta noroc de Revelion – Anul Nou

 

Vasc alb (Viscum album) conform vechii credinte a druizilor, preoti celti dupa care vascul  aduce fecunditate tuturor vietuitoarelor din casa. Astfel vascul este considerat un simbol al iubirii, norocului si pacii. Specie arbustiva (60 cm inaltime) parazita pe numeroase specii de:  arbori, arbusti si pomi fructiferi (mar). Fixarea vascului pe plantele mama (gazda: mesteacan, plop, salcie, mar, brad, molid, etc.) se face prin haustori (sugatorul primar) din acestia se dezvolta cordoane corticale (sugator secundar).

 

 

Laur – European Holly (Ilex aquifolium) este utilizat cu ocazia sarbatorilor de iarna (Craciun si Anul Nou) pentru decorarea incaperilor sub forma de: plante la ghiveci, buchete, coronite.

Utilizarea lui ca planta simbol isi are originea in vechime cu secole in urma cand era utilizat de catre Pagani. Laurul era utilizat de catre Druizi (preoti vechi celti) in ceremonialuri.

 

Mandarin (Citrus reticulata) – reprezinta in traditia Chinezeasca simbolul prosperitatii si norocului. Este un pom  de dimensiuni mici – care ajunge la maturitate la  2-8 m.  Acest copac este cultivat in zonele tropicale si subtropicale din intreaga lume  pentru fructele sale dulci, si usor de curatat. Fructul  este aplatizat, cu diametrul intre 5-8 cm,  coaja subtire, cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare portocalie (cand sunt coapte).  Primele fructe la mandarin apar dupa 3-8 ani (sau chiar mai mult) dupa plantare. Maturarea fructelor dureaza intre 6-12 luni.

 

Portocalul dulce (Citrus sinensis) – reprezinta in traditia Chinezeasca simbolul prosperitatii si norocului. Portocalul este un pom, care poate atinge inaltimi de pana la 9-12 m.  Ramurile prezinta spini scurti si subtiri. Fructul  (portocala)  este rotundsau oval, cu dimensiuni variabile (4-12 cm),  coaja este mai groasa (6 mm) decat a mandarinelor, aderenta (se decojeste mai greu decat mandarinele), cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare galben-portocalie (cand sunt coapte) sau rosie-sangerie (la varietatile „blood”), cu sau fara seminte.  Fructele sunt consumate pentru pulpa lor in stare proaspata, sucuri, dulceata sau coaja pentru aromatizarea produselor de cofetarie.

 

Trandafir Chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis) – reprezinta in traditia populara simbolul dragostei si intelegerii.  Este o floare perena (traieste mai multi ani) cu aspect de tufa, frunze ovale de culoare verde inchis, care in perioada de vara  daca este ingrijit corespunzator poate avea flori de diferite forme si culori in functie de varietate (rosii trompeta, rosii batute, galbene batute, etc.).

 

Copacul banilor  (Pachira spp.) – datorita formei frunzelor, asemanatoare cu o palma deschisa, Pachira este considerat ca planta aducatoare de noroc.  Este o floare perena, ce poate ajunge la inaltimea de 20 m in mediul lor natural. Pachira in zona noastra temperata trebuie cultivata in apartamente, unde poate ajunge la 3-4 m inaltime.

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plante care poarta noroc de Revelion – Anul Nou

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii