nov. 28 2021

Artarul cu flori-Abutilon pictum: ghid ingrijire

Familia: MALVACEAE

Demumire populara: Artarul cu flori,  Artar de apartament, Lanterna chinezeasca, Felinare chinezesti

Denumire stiintifica: Abutilon pictum

Origine: Abutilon pictum este o planta originara din Brazilia, Argentina, Uruguay sau Paraguay.

Proprietati ornamentale: Abutilon pictum este o planta perena arbustiva, cu crestere rapida, ce poate ajunge la 1-3 m inaltime si o intindere de 1,2-2 m.

Abutilon pictum este o planta ornamentala, decorativa prin flori, cultivata in ghivece, pe terase,  balcoane sau in gradina.

Odata cu venirea sezonului rece, plantele de Abutilon pictum se vor aseza in spatii unde temperatura sa nu scada sub 6-7°C. Se recomanda folosirea  ghivecelor de 40-50 litri, pentru a putea fi usor transportata afara vara (in anotimpul cald) si in spatii ferite de inghet, in perioadele reci.

Artarul cu flori rosii are frunzele mari (10-15 cm), cu  3-5 lobi,  asemanatoare celor de artar.

Inflorirea plantelor de Abutilon pictum are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (aprilie-septembrie).

Florile au 4 cm lungime, forma de cupa sau clopot,  cinci petale viu colorate in rosu sau galben cu nervuri rosii.

Taierile la Abutilon pictum se pot realiza la inceputul primaverii, moment in care se pot reduce lastarii vigurosi si se vor inlatura lastarii si frunzele uscate. In urma taierilor, planta trebuie sa nu treaca de 1 m inaltime.

Pentru a determina o indesire a plantei si o stimulare a infloririi se pot ciupi varfurile plantei (in perioada de crestere intensa).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. pH-ul neutru -slab-alcalin. Substratul trebuie sa fie mentinut in permanenta reavan in perioada calda din an.

Transplantarea plantei se face in ghivece mai mari, la fiecare 6 luni in primii trei ani, pentru a stimula formarea unui sistem radicular bogat si bine dezvoltat. Pentru plantele mature, se recomanda inlocuirea substratului de la suprafata vasului de cultura.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Udarea se face doar in momentul in care se usuca primii centrimetrii de pamant din ghiveci. In perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Daca umiditatea aerului este foarte scazuta, se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.

Temperatura optima poate sa varieze intre 18-27°C. Daca planta este tinuta afara in perioada calda, ea trebuie adusa in casa cand temperatura exterioara scade sub 9 °C. Temperaturile sub 9 °C pot cauza caderea frunzelor plantei.

Lumina este un factor important in cresterea acestei plante. Abutilon pictum trebuie pozitionata in spatii luminoase, insorite si semiumbrite. Soarele mai puternic conduce la ofilirea plantei sau cauzeaza arsuri pe frunze.

Inmultirea la Abutilon pictum se poate face prin butasi. Butasii pot fi realizati din lastari tineri in iunie sau butasi semi-lemnificati, in luna iulie-august.

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se recomanda de doua ori pe luna de primavara pana toamna cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. In perioada rece a anului fertilizantii se administreaza o data la 1-2 luni.

Boli:

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul este ud si nu este bine drenat;

Daunatorii ananasului:

  1. Paduchele lanos – Cosenile fainoase;
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
  3. Afide.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Fig. 1 Abutilon pictum

Fig. 2 Abutilon pictum

Fig. 3 Abutilon pictum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Artarul cu flori-Abutilon pictum: ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii