Horticultorul.ro

iun. 13 2014

Abutilon, Floarea artar – ingrijire, inmultire

Abutilon-Floarea artarFamilia: MALVACEAE

Demumire populara: Floarea artar, Abutilon, Clopoteii sudului

Denumire stiintifica: Abutilon spp.

Origine: Abutilon este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Abutilon este o planta perena semi-tropicala arbustiva, ce poate ajunge la 1-1,5 m inaltime (Vezi fig.).

Abutilon sau Floarea de artar are frunzele mari (10-20 cm) si lobate (3-5 lobi) asemanatoare celor de artar.

Florile sunt hermafrodite de 4-8 cm lungite, sub forma de cupa, sau clopot cu cinci petale viu colorate in rosu, galben, alb, sau roz (Vezi fig.). Abutilon infloreste din luna mai pana in septembrie.

Cultivarea plantelor Abutilon se recomanda sa fie facuta in ghivece (de 40-50 litri), pentru a putea fi usor transportate afara vara (in anotimpul cald) si in spatii ferite de inghet, in perioadele reci.

Taierile la Abutilon se pot realiza la inceputul primaverii, moment in care se pot reduce lastarii vigurosi. In urma taierilor, planta se recomanda sa nu treaca de 1 m inaltime.

Pentru a determina o indesire a plantei si o stimulare a infloriri, se pot ciupi varfurile plantei (in perioada de crestere intensa).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. pH-ul poate varia de la slab acid-neutru la slab-alcalin. Substratul trebuie sa fie tinut in permanenta reavan in periada calda din an. Transplantarea plantei se face in ghivece mai mari la fiecare 6 luni, in primii trei ani, pentru a stimula formarea unui sistem radicular bogat si bine dezvoltat.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Udarea se face doar in momentul in care se usuca primul centrimetru de sol din ghiveci. In perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Daca umiditatea aerului este foarte scazuta, se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze. Abutilon nu agreeaza perioadele de uscaciune in aer si substrat.

Temperatura optima pentru plantele de Abutilon poate sa varieze intre 18-27°C. Daca planta este tinuta afara in perioada calda, ea trebuie adusa in casa cand temperatura exterioara scade sub 13 °C. Temperaturile sub 13 °C pot cauza caderea frunzelor plantei.

Lumina este un factor important in cresterea plantelor de Abutilon, acestea trebuie pozitionate in spatii luminoase: insorite-dimineata, iar in restul zilei cu semiumbra. Soarele mai puternic conduce la ofilirea plantei sau chiar arsuri ale frunzelor ( in special la varietatile variegate de Abutilon).

Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi. Semintele pot fi semante primavara, in spatii calde, germinarea avand loc in cateva saptamani. Butasii pot fi realizati din lastari tineri in iunie sau butasi semi-lemnificati in luna iulie-august si tratati cu radistim.

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna de primavara pana toamna cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. In perioada rece a anului fertilizantii se administreaza o data la 1-2 luni.

Boli:

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul este ud si cand nu este bine drenat;

Daunatorii ananasului:

  1. Paduchele lanos – Cosenile fainoase;
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
  3. Afide.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Abutilon megapotamicum saulanterna chinezeasca plangatoare. Florile sunt atarnatoare de culoare rosu cu galben. Datorita lastarilor lungi si pendenti, Abutilon megapotamicum se poate folosi la amenajarea ghivecelor suspendate;
  • Abutilon striatum – frunzele sunt asemanatoare cu cele de artar, de culoare verde patate cu galben. Infloreste vara, florile avand culoarea rosu-portocaliu;
  • Abutilon hybridum – frunzele sunt palmat-lobate de culoare verde cu galben. Florile apar vara si au forma de clopotel de culoare rosu, galben sau oranj.
  • Abutilon vitifolium – specie cu frunze caduce.

Atentie !!!

Se recomanda stropirea cu apa pe frunze cand umiditatea atmosferica este foarte scazuta;

Udarea in exces si mentinerea substratului ud, duc la putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Abutilon spp

Fig. 1 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 2 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 3 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 4 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 5 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 6 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 7 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Abutilon spp

Fig. 8 Floarea artar (Abutilon hybridum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Abutilon, Floarea artar – ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii